Africa Croatia Exotic Market: Dašak egzotične Afrike u Zagrebu

Prije svega nekoliko mjeseci otvorena je mala trgovina blizu samog centra Zagreba, Africa Croatia Exotic Market, gdje možete kupiti ali i degustirati izvornu afričku hranu

U skladu s težnjama i željama potrošača ponuda internacionalnih trgovina u zadnjih je nekoliko godina doživjela pravi procvat pa su tako, primjerice, ruske, ukrajinske, azijske i francuske delicije našle svoje mjesto na policama specijaliziranih trgovina u hrvatskoj metropoli.

Njihov se popis iz dana u dan nadopunjuje, a na njemu se našla i jedna simpatična trgovina koja u svom asortimanu nudi prehrambene i neprehrambene proizvode iz daleke nam Afrike.

IZ AFRIKE U ZAGREB
Na ulazu u trgovinu dočekao me vidno raspoložen mladić širokog osmijeha, spreman da mi ispriča sve o trgovini i onome što ga je dovelo u Hrvatsku. Ime mu je Yassin Van te je zaposlen kao voditelj trgovine koju je otvorila njegova sunarodnjakinja Fanny Germaine Markić. Ona živi već 17 godina u Hrvatskoj i ima vlastiti frizerski salon.

Otvorenjem ove trgovine htjela je povezati sve Afrikance sa zagrebačkom adresom na jednom mjestu.

“U Zagrebu postoji jedna afrička zajednica koja okuplja sve Afrikance. Tamo se ponekad družimo, ali smatrali smo kako bi bilo bolje imati jedno mjesto na koje možemo doći u bilo koje doba dana i pronaći ‘nekog svog’. Naravno, trgovina nije samo usmjerena prema našem narodu, već i domaćem stanovništvu koje želi probati nešto novo”, objašnjava nam Yassin.

Na pitanje što je njega dovelo u našu zemlju, Yassin odgovara: “Došao sam iz Ugande u Hrvatsku na studij Međunarodnih odnosa na sveučilištu Libertas u Dubrovniku. Razlog zašto sam se odlučio na studij u Hrvatskoj je što on pruža vrhunski program takve edukacije, a želio sam odabrati najbolju moguću edukaciju u tom području. Planiram ostati ovdje još nekoliko godina, a onda ću se vratiti kući i nadam se ostvariti svoje dugoročne planove.”

SUDAR KULTURA
Jedna od težih stvari na koje se Yassin morao naviknuti je cjelokupna kultura koja je potpuno drugačija od one afričke.

“Ponašanje ljudi, vremenski uvjeti, hrana, cjelokupna kultura Afrike je u potpunoj suprotnosti s hrvatskom. Trebalo mi je nekoliko mjeseci da se naviknem na vašu kuhinju koja je potpuno drugačija od naše i to je problem za većinu Afrikanaca koji dođu u Hrvatsku. Otvorenjem ove trgovine možemo se donekle vratiti svojim korijenima i uživati u izvornoj afričkoj hrani te spremiti tradicionalni objed”, govori nam Yassin.

Proizvodi na policama dolaze iz Gane, Nigerije, Kameruna, Egipta, Etiopije, Ugande, Konga, Zimbabvea i drugih afričkih zemalja.

Najviše su orijentirani na zapadnu Afriku jer je naseljenija i u skladu s tim nudi i najviše vrsta proizvoda.

Plan za budućnost im je okupiti proizvode iz svih afričkih država te tako u ponudi imati proizvode s cijelog kontinenta. Problem s kojim se susreću prilikom poslovanja je nabava hrane.

“Imamo prijatelje koji žive u raznim europskim zemljama koji su ovaj koncept trgovine već razvili te putem njih nabavljamo hranu jer oni već imaju razvijen sustav nabave koji mi tek trebamo stvoriti. Nadam se da ćemo u skorijem vremenu, kako bude rasla potražnja za proizvodima, i sami moći bez posrednika nabavljati hranu iz afričkih zemalja”, nada se Yassin.

Budući da je trgovina nedavno otvorena još je teško utvrditi koliko često je potrebno nadopuniti asortiman pa ne možemo utvrditi stvarne potrebe kupaca. Jednom tjedno im stiže nova roba, a trude se i svaki tjedan uvesti neki novi proizvod na zahtjev kupaca.

EGZOTIČNA PONUDA
U ponudi zasad imaju otprilike 200 prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Kao što je već spomenuto, većina proizvoda dolazi ih zapadne Afrike, nešto manje iz istočne, a jedan skroman dio asortimana upotpunjuju azijski proizvodi.

“U kategoriji povrća imamo slatki, bijeli i smeđi krumpir te Yam. Oni su potpuno organski proizvodi uzgajani u posve drugačijim uvjetima i podneblju. Spomenuti Yam također spada u kategoriju krumpira, ali je puno kvalitetniji i ukusniji”, objašnjava Yassin te nadodaje: “Najtraženiji proizvod je zasigurno plantaine banana zajedno s baby bananom koje su dio naše redovne ponude. Plantaine banana je prisutna u svim krajevima Afrike pa ju svi konzumiraju i zato je najtraženija. Razlika između ovog tipa banane i one koja je vama u Hrvatskoj poznata je način pripreme, konzumacije, ali i okusa. Plantaine banana se može pržiti, peći ili kuhati, a okus je izvanredan. Puno je bogatiji i slađi od obične banane na koji ste vi navikli”, uvjerljivo će Yassin.

Osim voća i povrća u ponudi imaju brašno samljeveno od južnoameričke biljke casave, koju imaju i u izvornom obliku.

“Iz južne Afrike na police stiže sušena govedina i ljudima se jako sviđa, a dimljena riječna riba također je vrlo popularna. U ponudi imamo i samljevenu dimljenu ribu koja se koristi za pripremu juha. Za juhu i gulaše se još koristi i mljeveno sjeme bundeve, a poseban specijalitet iz Nigerije je Ogbono koji se dodaje umacima kako bi ga zgusnuo i dao poseban okus”, objašnjava Yassin.

Palmino ulje, maslac od kikirikija, razni začini, crna sol te slatki grah samo su dio egzotične ponude.

U sektoru pića nastojali su ponuditi sokove od voća poput manga, papaje, marakuje i guave, a i pivo je vrlo popularno kod mlađe populacije te je puno bogatije okusom nego “industrijska” piva na koju smo navikli.

“Općenita razlika u hrani i piću je u tome što se ovdje dodaju različiti začini kako bi hrana dobila traženi okus, a naša hrana, povrće i voće samim ubiranjem i minimalnom obradom imaju savršen okus bez ikakvih dodataka”, pohvalio se Yassin.

U smrznutom asortimanu nalazi se meso, riba te smrznuti listovi povrća, primjerice krumpira ili casave koji se koriste kao prilog jelima.

“Spomenuta crna sol iz asortimana se koristi kako bi razbila tvrdu hranu. Primjerice, smrznuto pile koje imamo u ponudi je toliko tvrdo da bi se moglo satima peći i ne ispeći, pa zato koristimo ovu sol da ga omekša”, govori Yassin te nadodaje: “U smrznutom asortimanu imamo još kravlju kožu koja je jako zdrava i puna željeza te kravlje noge čijim kuhanjem se dobije juha vrlo zdrava za ljudske zglobove.”

Za ovakvu egzotičnu ponudu ljudi su vrlo zainteresirani te su vlasnici zadovoljni počecima poslovanja. U kategoriji neprehrambenih proizvoda u ponudi su preparati za kosu te ekstenzije čime je Fanny povezala svoj angažman oko frizerskog salona zajedno s ovom trgovinom.

“Trenutno se želimo usmjeriti na povećanje asortimana zbog sve veće potražnje, a u budućnosti nam je u planu otvoriti novu veću trgovinu ili čak više njih, uvesti suvenire u redovnu ponudu te stabilizirati proces nabave”, uz osmijeh zaključuje Yassin.

Sudeći po njegovom entuzijazmu, širenje poslovanja je samo pitanje vremena kako bi naši građani i dalje u ovoj trgovini mogli osjetiti dašak egzotične Afrike.

Prethodni članakGregor Planteu izvanredni član Uprave Mercatora
Sljedeći članakKoestlin povećava udjel u Maraski