Internetski maloprodajni div Amazon otvara svoj prvi supermarket bez blagajne u kojem kupci mogu uzeti mlijeko ili jaja i izaći bez čekanja u redu te bez otvaranja novčanika, piše portal apnews.com. Najnoviji je to pokazatelj kako Amazon ozbiljno razmišlja o ulasku u industriju maloprodaje vrijednu 800 milijardi dolara.

U novoj trgovini, koja je otvorena u utorak u Amazonovu matičnom Seattleu, kupci kako bi ušli u trgovinu skeniraju aplikaciju za pametne telefone, a kamere i senzori prate što je skinuto s polica. Kupljene namirnice naplaćuju se preko Amazonova računa nakon izlaska iz trgovine.

Nova prodavaonica nazvana Amazon Go Grocery ekspanzija je dvije godine starog lanca od 25 trgovina Amazon Go. Prostire se na gotovo 1.000 četvornih metara i u njoj se može kupiti mnogo više od sokova ili sendviča kako je to bio slučaj na Amazon Go.

Cameron Janes, koji pomaže upravljati Amazonovim fizičkim prodavaonicama, rekao je kako tehnologiju koju sada koriste još treba prilagoditi da bi se utvrdilo kako ljudi dotiču rajčicu kako bi testirali je li zrela ili kopaju po gajbi s avokadom kako bi pronašli pravog. Ništa se u trgovini Amazon Go Grocery ne važe. Jedna crvena naranča stoji 53 centa, a banana je 19 centi.

Amazon nije novi na tržištu robe široke potrošnje. Ulazak je imao 2017. godine kada je kupio Whole Foods i njegovih 500 trgovina. Također proširuje internetsku uslugu dostave namirnica. Ali još uvijek zaostaje za konkurentskim Walmartom, najvećim trgovcem u SAD-u, koji ima više od 4.700 prodavaonica. Walmartova internetska trgovina namirnicama također je popularna među kupcima, a nudi opciju da se naručeno preuzme u prodavaonici.

Amazon planira otvoriti još jednu vrstu trgovina u Los Angelesu kasnije tijekom godine. Rekli su kako neće biti riječ o tehnologiji bez blagajne, a ostale detalje još drže u tajnosti. Tvrtka je odbila reći planira li otvoriti više prodavaonica Amazon Go Grocery te pojasnila kako ne planira ovu tehnologiju uvesti u trgovine Whole Foods.

U trgovini Amazon Go Grocery obitelji mogu kupovati zajedno uz samo jedan telefon koji skenira za sve članove. Sve što uzmu i s čime napuste trgovinu dodaje se na karticu osobe koja se prijavila. Kupci međutim ne bi trebali pomagati strancima i dohvaćati im namirnice budući da aplikacija registrira svaku namirnicu i naplatit će je onom tko se prijavio.

Nadajući se da će dostići Amazon, ostali trgovci i startupi utrkuju se kako bi u trgovine doveli sličnu tehnologiju bez blagajne. Ranije ovog mjeseca, 7-Eleven rekao je da testira prodavaonicu bez blagajne za zaposlenike u svojim uredima u Irvingu u Teksasu.

Ovakav oblik trgovine smanjuje potrebu za radnom snagom, posebno blagajnicima. Cameron Janes je odbio reći točno koliko je zaposlenih u prodavaonici u Seattleu, napomenuvši kako ih je “nekoliko desetaka”. Radnici pozdravljaju kupce i šetaju među policama puneći ih. Jedan zaposlenik stoji pokraj odjeljka s alkoholom kako bi provjerio osobne iskaznice kupaca koji žele vino ili pivo.

Dok prodavaonice bez blagajne ukidaju muku zbog čekanja u redu za plaćanje, one ujedno ubijaju i neke radosti supermarketa. U ovima tako nema nikoga da namirnice pakira. Umjesto toga, Amazon daje vrećice za višekratnu upotrebu pa ih kupci mogu napuniti dok kupuju. U ponudi nema mesnice ili ribarnice već su šunke, odresci ili fileti lososa već zapakirani i nalaze se na policama hladnjaka.

“Ova je tehnologija dobra u teoriji”, objasnio je David Bishop, partner u savjetničkoj tvrtki za maloprodaju Brick Meets Click, uz napomenu kako će kupci na kraju odlučiti gdje će kupovati i to vjerojatno na temelju drugih čimbenika. Pri tome im neće biti bitno samo koliko brzo mogu ući i izaći iz trgovine.