Eingang Süd

Predstavljajući se na sajmu Anuga lideri svjetske prehrambene industrije pokazuju put kojim će se ova strateška industrija kretati u nadolazećem razdoblju. O novim trendovima i proizvodima visoke dodane vrijednosti i hrvatski su proizvođači imali što za reći 

Međunarodni sajam svjetskog prehrambenog tržišta Anuga i ove je godine potvrdio da je vodeći događaj i nezaobilazno mjesto za sve dionike prehrambene industrije. Od 7. do 11. listopada u Kölnu je 165.000 posjetitelja iz 198 zemalja imalo prilike vidjeti dosad rekordnih 7.405 izlagača iz ukupno 107 zemalja svijeta koji su se predstavili na 10 stručnih sekcija sajma: Fine Food, Drinks, Chilled Food, Meat, Frozen Food, Dairy, Bread & Bakery i Hot Beverages, Organic, CateringTec i RetailTec. Među ostalim, njihove je proizvode gledala svjetska maloprodajna krema iz kompanija: Aeon, Ahold, AlbertHeijn, Aldi, Auchan, Carrefour, Coop, Costco, dm, Edeka, Globus, Hofer, Jumbo, Kroger, Metro, Migros, Müller, Norma, Rewe, Rossmann, Sainsbury, Sams Club, Schwarz Group, Sobeys, Spar, Target, Tesco i Walmart, dok su Amazon i JD.com reprezentirali online trgovinu.

Nacionalni paviljon
Među izlagačima na ovoj najvećoj svjetskoj ekshibiciji prehrambene industrije nastupilo je i 16 tvrtki iz Hrvatske, njih 11 u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) te pet samostalno. Na zajedničkim nacionalnim štandovima sudjelovao je velik broj zemalja koji su predstavili svoje tipične prehrambene proizvode, a šesti put za redom, u organizaciji HGK, Hrvatska je imala svoj nacionalni paviljon na kojem su se predstavile tvrtke: Apimel, Arbacommerce, Čakovečki mlinovi, Hermes International, Mygros, Prodan Tartufi, Pršut Voštane, Ragusa i Uje. Nacionalni paviljon bio je smješten u sklopu sajma delikatesa Anuga Fine Food kao jednog od najposjećenijih specijaliziranih sajmova u sklopu manifestacije. Na našem nacionalnom izložbenom prostoru bilo je dosta užurbano, razgovaralo se, degustiralo, a rado su odgovorili i na nekoliko novinarskih pitanja. “Izrazito smo zadovoljni našim prvim nastupom na sajmu Anuga te početnim upitima, naročito za bučino ulje i specijalne vrste brašna koje su oduševile Europljane. Očekujemo da će dio upita rezultirati i konkretnim poslovima u bliskoj budućnosti”, rekao je jedan od izlagača, Marko Štefulj, rukovoditelj prodaje Čakovečkih mlinova.

Petar Krvarić, direktor Hermes Internationala, proizvođača gurmansko ekoloških delicija koji je poznat po brendu Dida Boža, istaknuo je kako sajmove hrane smatraju iznimno važnim u ovoj industriji radi osobnih susreta i razmjene iskustava s postojećim i novim partnerima, poput dobavljača sirovina i kupaca distributera, odnosno maloprodajnih lanaca hrane. “Dok smo u Sjedinjenim Američkim Državama već tradicionalno prisutni na Fancy Food Show sajmovima, pri čemu smo s brendom Dalmatia nekoliko puta osvajali zlatna odličja za kvalitetu, u Europi sudjelujemo na sajmovima Sial u Parizu, Biofach u Nürnbergu i Anugi u Kölnu kojeg smatramo ključnim za pozicioniranje na europskom tržištu”, naglasio je Krvarić te nadodao: “Kao jedan od najvećih sajmova hrane u svijetu koji okuplja proizvođače hrane, Anuga ni ovaj puta nije razočarala – svaki puta impresionira veličinom i rasponom ponude te nagovješćuje određene trendove i inovacije u industriji. Za nas je razmišljanje o inovacijama iznimno važno jer kontinuirano kreiramo nove proizvode.” Hermes International već je više od deset godina prisutan na globalnom tržištu te više od 90 posto proizvodnje izvozi, ponajviše u SAD, Kanadu, Veliku Britaniju i Nizozemsku te u Ujedinjene Arapske Emirate i pojedina tržišta u Aziji.

U okviru nacionalnog paviljona razgovarali smo i s Teodorom Raguž, produkt menadžericom u tvrtki Ragusa, te s direktorom tvrtke Mygros, Marijanom Huzjakom. Ragusa se na Anugi ove godine po prvi puta predstavila s brendovima Paradiso i Fioli, koji predstavljaju dva različita načina pravljenja tjestenine. Raguž ističe kako su prošle godine nastupali na sajmu Sial te da je nastup na sajmovima logičan poslovni korak jer je tvrtka krenula u jaču orijentaciju na izvoz s obzirom na to da su već pokrili kapacitete hrvatskog tržišta. Prisutni su na tržištima susjednih zemalja, a lanjski nastup na Sialu pokazao se uspješnim pa su se odlučili pojaviti i na Anugi. “Vjerujemo kako će se i nastup na Anugi pokazati kao dobra odluka”, istaknula je Raguž. Za razliku od premijernog nastupa Raguse, gospodin Huzjak je poznato lice na sajmovima, koji je Anugu redovito posjećivao još 1990-ih godina da bi mu kao izlagaču ovogodišnji nastup bio već peti po redu. “Na Anugi su prisutni svi. To ima i dobrih i loših strana. S tako velikom ponudom u masi izlagača teže je biti zapažen, no uvijek smo bili jako zadovoljni našim nastupom na Anugi pa nema razloga da bude drugačije i ove godine. Lani smo ugovorili izvrstan posao s francuskim partnerom pa se naših pet proizvoda našlo u ekskluzivnim delikates dućanima u Francuskoj i Belgiji, a dospjeli su čak i do Japana”, istaknuo je Huzjak dodajući kako se sve više fokusiraju na premium proizvode i u toj kategoriji sada imaju ukupno 19 proizvoda. Ujedno su sve više fokusirani na vanjska tržišta te su lani izvezli 86 posto svoje proizvodnje proizvoda pakiranih u staklenke. Malim proizvođačima poručuje da, ako žele uspjeti na međunarodnom tržištu, moraju ponuditi originalne i kvalitetne proizvode koji trebaju donositi dodanu vrijednost tržištu.

Nedaleko hrvatskog nacionalnog paviljona u sklopu izložbe Fine Food svoju je ponudu na samostalnom izložbenom prostoru predstavila i tvrtka Zigante tartufi. Direktor tvrtke Adriano Zigante ističe kako im je nakon 2015. godine ovo drugi samostalni nastup na Anugi, a da su ranije svoje proizvode predstavljali u organizaciji HGK na zajedničkom izložbenom prostoru. “Zadovoljni smo s našim nastupom, ostvarujemo brojne kontakte s međunarodnim kupcima. Međutim, niti ne očekujemo rezultate odmah tijekom sajma. Nekada se rezultati pokažu i godinama nakon samog nastupa pa je i zbog toga jako važno biti prisutan i viđen na ovakvim manifestacijama”, rekao je Zigante. Prema njegovim riječima, ovakvi sajmovi jasno pokazuju izvoznu orijentiranost tvrtke koja svoje proizvode plasira u više zemalja Europe i Azije, a odnedavno i na tržište Sjedinjenih Američkih Država. U ukupnom godišnjem prometu Zigante tartufa izvoz zauzima udio od 30-40 posto, kazao je te dodao kako su općim poslovnim pokazateljima u dosadašnjem tijeku 2017. godine zadovoljni s obzirom da je turistička sezona bila više nego uspješna.

Praktično pakiranje
Nakon paviljona 11 u kojem je bilo, kako smo vidjeli, 10 od naših 16 izlagača, krenuo sam sajamskim bulevarom koji vodi od paviljona 4 pa sve do paviljona 8. U paviljonu 4/2 u sklopu specijaliziranog sajma smrznute hrane Anuga Frozen Food pored velikih europskih proizvođača poput Belgije, Francuske, Grčke, Italije, Nizozemske i Portugala, predstavili su se i proizvođači iz Hrvatske – Mlinar i Stil pekarna. Segment smrznute hrane jedan je od vodećih trendova u prehrambenoj industriji, a ova dva hrvatska izlagača također su nastupila u organizaciji HGK. Za dojmove sam upitao Dinka Omrčena, direktora Stil pekarne: “Ovo nam je drugi nastup na Anugi, a do sada smo već uz podršku HGK nastupali na sajmovima u Amsterdamu i Parizu. Nadamo se zaključenju novih poslova na ovome sajmu. Naime, kupci traže bolja i kvalitetnija pakiranja, a mi smo im ponudili upravo to, no ipak se mora nekoliko puta nastupiti na sajmu kako bi se uvjerili u vašu vjerodostojnost. Tek nakon toga može se očekivati zaključenje konkretnih poslova.” On dodaje kako kvaliteta proizvoda nikada nije bila upitna, no da je sada napravljen iskorak u pakiranjima zamrznutih krafni i donuta. “Trgovac treba samo odmrznuti naše proizvode za što mu treba pola sata i potom ih prodaje u originalnom pakiranju, što znači da nema trošak prepakiravanja. S druge strane, kupac kada kupi taj proizvod već ima tanjur koji se u obliku tacne oblikuje od kutije”, pojašnjava Omrčen praktičnost novog ambalažnog rješenja. Osim toga, on naglašava kako su u posljednjim godinama jako puno uložili u znanje kako bi ostvarili certificiranu proizvodnju prema Halal i IFS standardu te u druge sustave kvalitete, čime se tvrtka odlično pozicionirala za nastup na ovim tržištima.

Od pršuta do baklave
U produžetku bulevara u paviljonu 5/2 došli smo i do izlagačkog prostora osječke tvrtke Žito koja je u sklopu tematske cjeline “Meso i mesni proizvodi” predstavila svoju liniju mesnih proizvoda pod brendom Dobro. Ana Serdarušić, asistent u marketingu Žito grupe, naglašava kako nastupi na sajmovima nisu nepoznanica za ovu tvrtku, no i da je ovo premijerni nastup na Anugi s obzirom da su tek odnedavno ušli u segment mesne industrije. “Anuga je najveći prehrambeni sajam na svijetu i svatko tko se ozbiljno bavi prehrambenom industrijom mora biti ovdje. Žito grupa je ove godine izašla na tržište s brendom trajnih mesnih proizvoda Dobro kao što su pečenica, buđola, rolana panceta, slanina i pršut. To je asortiman koji predstavljamo ovdje na Anugi i o kojemu želimo pronijeti glas i malo šire”, istaknula je Serdarušić. Ona je dodala kako imaju četiri najmodernija proizvodna pogona, čiji kapacitet uvelike nadmašuje potrebe hrvatskog tržišta pa je poslovni plan od početka uključivao orijentaciju na izvozna tržišta. “Cilj nam je pronaći partnere i distributere za različita tržišta i zato smo ovdje. Već smo od ranije napravili iskorak na tržište Češke, izlagali smo na sajmovima Tutto Food u Milanu i PLMA u Amsterdamu te smo se snažno posvetili osvajanju europskog tržišta, a nadamo izvoznim poslovima i u prekomorskim zemljama”, naglašava Serdarušić te dodaje kako je u promociji brenda Dobro cilj prenijeti priču o dobrom proizvodu, ali i o Slavoniji kao regiji iz koje ti dobri proizvodi potječu.

Odmah ispod ove izložbe u paviljonu 5/1 bilo je također vrlo živo jer su ekološki proizvođači iz cijeloga svijeta donijeli svoju šarenu ponudu svima na uvid. U kutu paviljona na zajedničkom štandu brojnih malih proizvođača predstavio se OPG Bogadi Ivica sa svojim malim ali potentnim asortimanom vrhunskih organskih proizvoda. Boris Bogadi, sin vlasnika i glavni operativac, kazao je da im je ovo prvi izlagački nastup na Anugi. “Proizvodimo organske proizvode koji uključuju superfood u neku regularnu prehranu. Radimo tjestenine od konoplje, bezglutenske tjestenine od heljde te matični sok od aronije, a svu sirovinu za naše proizvode uzgajamo u Slavoniji”, navodi Bogadi. On dodaje kako u razvoju svojih proizvoda usko surađuju s tvrtkom Protect pharma i njenim direktorom Mladenom Falamićem koji je bio prisutan i na izlagačkom štandu. “Spajanjem naše kvalitete proizvoda uz znanje i iskustvo koje nam donosi Protect pharma možemo ostvariti sinergiju te na tržište plasirati vrhunski proizvod sa svim pripadajućim certifikatima i konkurirati na zahtjevnom tržištu Europske unije”, kazao je Bogadi te dodao kako nude proizvode za osviještene kupce i da na njemačkom tržištu već sada imaju svog prodajnog predstavnika. Falamić je pridodao kako je nastup na Anugi prvenstveno dobra prilika da se vidi što rade drugi u tom sektoru, ali i da prezentiraju rezultate svog dugogodišnjeg razvoja i istraživanja na području ekološke hrane, gdje sa svojim proizvodima koji dolaze iz kontrolirane proizvodnje imaju temelje za borbu na europskom tržištu. “Osim toga, dosad su se iz Hrvatske izvozile vrhunske sirovine od kojih su nastajali vrhunski proizvodi te nismo do kraja koristili naše podneblje u kojem uspijeva gotovo sve pri čemu bilježimo puno bolje rezultate u organoleptičkim ispitivanjima te u određenim nutritivnim svojstvima u odnosu na ostatak Europe”, naglasio je Falamić izrazivši želju da se u ovakve projekte uključi još više slavonskih proizvođača koji bi tržištu nudili proizvode visoke dodane vrijednosti.

Nakon vrlo ugodnog druženja s ovom dvojicom sugovornika, nastavio sam bulevarom do krajnjeg ruba sajamskog prostora gdje je smješten paviljon 8 u kojem se predstavljaju proizvođači pića. Nakon podužeg hoda jako dobro mi je godio sok Limona bazga koji su kolege iz Obala grupe na maštovito osmišljenom štandu predstavljali posjetiteljima. Jasmin Jurkovac, direktor prodaje Obala grupe za regiju Adriatic, istaknuo je da predstavljaju četiri artikla pod brendom Limona u staklenoj boci: original, bazga, đumbir-med i menta, dok je Limona original prisutna i u limenci te PET boci. “Time smo željeli pokriti sve kanale prodaje te je stakleno pakiranje namijenjeno HoReCa kanalu, PET pakiranje i limenka za prodaju u automatima i maloprodajnom kanalu”, rekao je Jurkovac dodajući kako je sam dolazak tvrtke na Anugu znak okretanja prema međunarodnom tržištu. Unatoč ogromnoj konkurenciji u tom segmentu, u Obala grupi su bili izuzetno zadovoljni reakcijama posjetitelja na paletu Limona sokova. Na povratku prema zapadnom izlazu sa sajma odakle se u par koraka nađete na željezničkoj stanici Köln Messe/Deutz, svratio sam i do štanda velikogoričke tvrtke New bakery koja se predstavila u paviljonu 3 u okviru izložbe “Kruh i slastice”. Constantine Azar, direktor izvoza, bio je vrlo zauzet, a jasno je i zašto. Riječ je o najvećem proizvođaču baklave u Europi, tvrtka je ove godine udvostručila promet, a kada je riječ o plasmanu, Azar ističe kako će u 2017. godini imati 100 posto izvoznog udjela u godišnjem prometu. Hrvatsko maloprodajno tržište mu nije odviše interesantno, ali naglašava kako su izuzetno zadovoljni lokacijom i logističkom povezanošću Velike Gorice te dosadašnjim rezultatima ove investicije koju je realizirao s engleskim partnerom.

O zaključnim dojmovima s ovogodišnje Anuge porazgovarali smo i s Jasminkom Dukić iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK: “Nastup na Anugi je kao i obično ispunio svoje ciljeve. Tvrtke su ostvarile planirane poslovne kontakte, a tek će vrijeme pokazati njihovu kvalitetu. Bez obzira na sve suvremene načine komunikacije, internet i društvene mreže, sajmovi su i dalje izrazito bitni prvenstveno iz razloga jer je to mjesto susreta s postojećim partnerima iz čitavog svijeta, a naravno i prilika za stjecanje novih. Dokaz tome je i činjenica da je ukupna izložbena površina na Anugi rasprodana i do godinu dana prije održavanja samog sajma”, rekla je Dukić te naglasila kako HGK nastoji prezentirati svoje članice na svim najvećim sajmovima prehrambene industrije pa tako pored Anuge organiziraju i nastup na sajmu Sial u Parizu u listopadu iduće godine za koji već sada vlada veliki interes. Od značajnijih sajmova spominje i Zeleni tjedan u Berlinu, sajam eko proizvoda Biofach u Nürnbergu, sajmove vina kao što je Prowein, zatim sajmove ribarstva i druge.
Sasvim sigurno, prilike za predstavljanje kvalitetnih hrvatskih proizvođača neće nedostajati do sljedeće Anuge koja je na rasporedu od 5. do 9. listopada 2019. godine.