Automatizirana proizvodnja u Mlinotestu

S novom opremom Mlinotest može proizvoditi 90 posto više pužića i rezanaca godišnje stoga su u potrazi za novim kupcima i novim tržištima

Od početka svibnja u pogonu je obnovljena tvornica suhe tjestenine Mlinotesta u Ajdovščini. Ulaganjem od sedam milijuna eura automatizirali su i digitalizirali proizvodnju kratke i posebne sušene tjestenine te pakiranja, prenosi slovenski portal finance.si.

“Mi smo već sada najveći proizvođač tjestenine u regiji, a ovom investicijom želimo postati jaki igrač i na europskom tržištu. Stoga ćemo pojačati razvoj novih proizvoda, te povećati godišnji obujam proizvodnje sušene tjestenine za 90 posto. Prije smo proizvodili osam tisuća tona sušene tjestenine godišnje, sada ćemo proizvoditi 15 tisuća tona. Veća produktivnost tjera nas da tražimo nove kupce i nova tržišta. Već se dogovaramo s velikim trgovcem koji traži dobavljača tjestenine za Austriju, Njemačku, Švicarsku i Mađarsku da nas posjeti i vidi našu proizvodnju”, kaže Robert Rutar, direktor Mlinopekarstva u Mlinotestu.

Rezanci se proizvode u zatvorenom sustavu
Dvije linije za pripremu tjestenine zamijenjene su najsuvremenijima koje mogu proizvesti tisuću odnosno 400 kilograma tjestenine na sat. Sastoje se od opreme za doziranje rastresitih i tekućih sirovina, miješalice za tijesto, opreme za predsušenje i sušenje, stabilizaciju i automatizirane veze na dvije linije pakiranja, za automatsko pakiranje tjestenine u vrećice i slaganje vrećica u kartonsku kutiju, zatim od robotskog sustava za utovar kutija na palete, detektora metala, printera i aplikatora naljepnica za označavanje paleta spremnih za transport.

Jedna nova proizvodna linija je za kratku tjesteninu, druga za rezance, dok se pužići proizvode na proizvodnoj liniji iz 2000. godine koja je još uvijek operativna. “Tjesteninu radimo s novom opremom u zatvorenom sustavu, rad je potpuno automatiziran i unaprijed programiran, djelatnici ga samo nadziru”, dodaje Rutar. Kako je dosadašnja oprema bila stara više od 30 godina, zastarjela i dotrajala, dosta se kvarila i nije dopuštala kontrolu nad kvalitetom tjestenine…, dugo su je željeli zamijeniti.
Osim toga, nabavili su i suvremene pakirne linije za automatizirano pakiranje tjestenine u vrećice, a vrećica u kartonske kutije.

“U Tvornici sušene tjestenine ostaje svih 23 do 25 radnika, koji su obučeni za rukovatelje i nadzornike nove opreme. Zadovoljni su, jer imaju bolje uvjete za rad i manje fizičkog napora“, objašnjava Rutar.

Troše manje energije i vode
S novom opremom upravljanje operacijama postalo je automatizirano, čime je uvelike smanjena mogućnost ljudske pogreške. Istodobno su poboljšali sigurnost hrane i smanjili ekološki otisak proizvodnje jer bacaju manje sirovina i koriste manje vode i energije.

“Najviše energije trošimo na sušenje tjestenine, za koje je prije bilo potrebno sedam do 14 sati, a sada je potrebno samo četiri do pet sati. S kraćim vremenom sušenja uvelike smo poboljšali kvalitetu tjestenine. Prelaskom s plinskog grijanja na korištenje biomase značajno smo smanjili i potrošnju toplinske energije… Uz sve to smanjili smo količinski utrošak energije po kilogramu proizvoda za 30 posto“, naglašava Robert Rutar. Napominje da je investicija osim opreme za tjesteninu uključivala i radove na održavanju pogona, odnosno obnovu kanalizacijskih šahtova, ugradnju toplinske stanice i zamjenu tlakova.

No kako je cijena energenata i dalje višestruko viša nego prije dvije godine, Robert Rutar se nada da će cijene i dalje padati, da će Mlinotest ostati konkurentan i uspješno proširiti prodaju tjestenine diljem Europe.

Nove vrste tjestenine u novom pakiranju s novim logom
Kako bi se približili inozemnim kupcima, posebice trgovcima, linija sušene tjestenine proširena je novim proizvodima te je sva tjestenina “obučena” u novu ambalažu, vrećicu od plastične folije koja se može reciklirati i koja se može više puta otvarati, a osvježen je i logo Mlinotesta.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakFestival zajednice Špansko 14. do 18. lipnja
Sljedeći članakVlada Srbije ograničila cijenu kruha