British American Tobacco (BAT) izvijestio je u srijedu da iduće godine očekuje dvostruko veće prihode od “proizvoda nove generacije” koji bi po njihovoj procjeni trebali dosegnuti milijardu funti (1,3 milijarde dolara).

Do 2022. godine prihodi od prodaje tih proizvoda, uključujući elektroničke cigarete i uređaje koji samo zagrijavaju duhan, trebali bi premašiti pet milijardi funti, poručili su u srijedu vlasnici Tvornice duhana Rovinj (TDR).

Iako je još sićušan u usporedbi s tradicionalnim brendovima cigareta poput Lucky Strikea i Dunhilla, taj bi dio BAT-ova poslovanja do kraja iduće godine trebao poslovati s pozitivnom nulom te ostvariti značajnu dobit do 2022. godine, poručili su iz BAT-a uoči brifinga za analitičare i investitore.

U najvećoj međunarodnoj duhanskoj kompaniji u svijetu uvjereni su da će ove godine ponovno ostvariti “dobar” rast dobiti ako se isključe promjene valutnih tečajeva. Prema važećim bi tečajevima operativna dobit trebala porasti 6,5 posto, a dobit po dionici 5,5 posto, što u kompaniji pripisuju povoljnom utjecaju slabe britanske funte.

Cjenovno je okruženje na većini tržišta teško, posebno u Rusiji, ali novi trendovi ohrabruju, konstatiraju u BAT-u.

Duhanski div i njegovi glavni konkurenti Philip Morris International, Japan Tobacco International i Imperial Brands natječu se u lansiranju najbolje alternative klasičnim cigaretama s obzirom na to da sve više ljudi nastoji prestati pušiti.

Zahvaljujući uređaju iQOS Philip Morris u prednosti je u segmentu proizvoda na bazi duhana, ali BAT polako smanjuje zaostatak uređajem nazvanim glo.

Taj je uređaj u Japanu, ključnom pokusnom području, osvojio tržišni udio od 1,8 posto u vodećem lancu supermarketa dva tjedna nakon uvođenja. Uskoro će biti uveden i u Rusiji, što će biti njegovo peto tržište.

U Philip Morrisu navode da će do kraja godine njihov iQOS biti zastupljen na više od 30 tržišta.

Dok elektroničke cigarete koriste tekućinu s nikotinom, glo i iQOS zagrijavaju duhan do dovoljno visoke temperature da se stvori para, ali ne i dim.

Philip Morris zatražio je od američkih regulatora da njegovom proizvodu priznaju status “izmijenjenog rizika” u odnosu na cigarete.

Ove je godine navodna manja štetnost tih proizvoda po zdravlje dovedena u pitanje u istraživanju koje je pokazalo da otpuštaju kemikalije povezane s rakom katkad čak i u većoj koncentraciji nego klasične cigarete. (Hina)