Berlakovich: Suradnja Hrvatske i Austrije bit će još intenzivnija

nikolaus-berlakovich-largeO trgovinskoj razmjeni Austrije i Hrvatske i mogućnostima unapređenja, prisutnosti austrijskih prehrambenih proizvoda na policama u Hrvatskoj i hrvatskih proizvoda u Austriji, skoroj akciji Austrijski tjedni u Sparu i drugim temama razgovarali smo s Nikolausom Berlakovichem, ministrom poljoprivrede, šumarstva, zaštite okoliša i vodnoga gospodarstva u Vladi Republike Austrije

Vezano uz poljoprivredu – suradnja Hrvatske i Austrije u budućnosti će biti još intenzivnija, kaže Nikolaus Berlakovich dodajući kako će uskoro potpisati sporazum s hrvatskim kolegom, ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem.

Ministre Berlakovichu, s obzirom na vaše prezime, odmah na samom početku moramo vas pitati o vašim korijenima. Od kud potječu Berlakovichi?
Berlakovchi potječu iz Hrvatske. Ja sam gradišćanski Hrvat, živim u hrvatskoj općini i govorim hrvatski.

Koliko vas često možemo vidjeti u Hrvatskoj?
Nažalost, prerijetko. Moje mnoge obveze u domovini i inozemstvu ne ostavljaju mi mnogo mogućnosti. Ali Austrija ima mnogo dodirnih točaka i često surađuje s Hrvatskom te se nadam da će se češće moći isplanirati posjeti.

Surađujete li dobro s hrvatskim kolegom Petrom Čobankovićem?

Postoji vrlo uska suradnja između austrijskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnoga gospodarstva i hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva okoliša, te državnih uprava za zaštitu prirode. U Zagrebu nas zastupa i jedan djelatnik našeg ministarstva. Naš ataše dr. Brawenz i njegova asistentica prof. Pekić u Hrvatskoj vode brigu o kontinuiranoj i održivoj njezi uzajamnih interesa. Usko surađujemo prije svega u pripremama za ulazak u EU. U sklopu takozvanih twinning projekata s temom vina, poticaja u poljoprivredi, ruralnog razvoja, kontrole zaštite okoliša i zaštite prirode zajednički pronalazimo rješenja za razdoblje nakon pristupanja Hrvatske EU. Stoga će vezano uz poljoprivredu suradnja Hrvatske i Austrije u budućnosti biti još intenzivnija. To je sadržaj sporazuma koji ću potpisati sa svojim hrvatskim kolegom, ministrom poljoprivrede Čobankovićem.

Što nam možete reći vezano za skore Austrijske tjedne u Hrvatskoj?
Spar Hrvatska već drugi put planira diljem zemlje težište poslovanja staviti na Austriju, a ove je godine početak 24. studenog. Spar već ima 19 Interspar poslovnica i sve će u tome sudjelovati. Lokalnim se potrošačima u trgovinama želi približiti tema “Specijaliteti iz alpskih regija” sa svim svojim kulinarskim različitostima. Jedan dio je posvećen i turizmu.

Organiziraju li se često takve manifestacije i koliki je bio njihov dosadašnji odaziv i učinak?
U okviru austrijske izvozne inicijative koja je počela 2003. Hrvatska je 2006. bila osmo odredište. Tada je prvi put u središtu Zagreba održana velika prezentacija prehrambenih proizvoda više od 40 austrijskih proizvođača, a nabavljači i veletrgovci mogli su se uvjeriti u široku ponudu austrijskih proizvoda. To je bio početak plodonosne suradnje s hrvatskim tržištem i veletrgovcima, nakon kojeg su uslijedili prvi austrijski tjedni u Metrou i Billi. Pritom su važni partneri bili i ostali Austrijska gospodarska komora i Agrarmarkt Austria Marketing.

Koja je prva asocijacija vezana za austrijski proizvod?
Regionalnost, autentičan i pravi okus, zdravlje, netaknut okoliš, njegovan krajolik – to za mene predstavljaju austrijski prehrambeni proizvodi i to su esencijalni, sastavni dijelovi za povjerenje potrošača. Osim toga, Austrija odbija primjenu genetskog inženjeringa jer je u proturječju s našim održivim načinom proizvodnje. Ovom prigodom pozivam čitateljice i čitatelje da sami stvore sliku o austrijskim specijalitetima te isprobaju raznovrsnost kvalitetnih austrijskih proizvoda.

Koliko je bitna prisutnost austrijskog trgovačkog lanca poput Spara na hrvatskom tržištu za promociju i plasiranje austrijskih proizvoda?

Spar je međunarodni trgovački lanac koji za spomenuta tržišta slijedi vlastite strategije te se, na primjer u Hrvatskoj, prije svega orijentira prema željama hrvatskih potrošača. Moderni potrošač obožava promjene pa i u kulinarskom smislu želi cijeli svijet unijeti u svoju kuhinju. Mnogi Hrvati imaju rodbinu u Austriji ili dolaze k nama na skijanje. Stoga hrvatski potrošač jako dobro poznaje proizvode austrijskih prepoznatljivih brendova te si povremeno za večeru želi priuštiti simbolični komadić godišnjeg odmora u obliku sira ili slatkiša.

Koliko je bitno hrvatsko tržište za austrijsko gospodarstvo?

Hrvatska je važan gospodarski partner za Austriju ne samo zbog geografske blizine i gospodarskih aspekata, kao kandidat za pridruživanje EU-u, nego i kao etablirana turistička zemlja. Ukupan agrarni izvoz u Hrvatsku 2009. bio je 100 milijuna eura; time Hrvatska zauzima 15. mjesto na rang listi zemalja izvoznica. Nakon pristupanja Europskoj uniji, promet roba će se pojednostavniti te će se sve više povećavati i razmjena roba.

ekoloska-proizvodnja-largeNa temelju dosadašnjih rezultata i istraživanja kako su prihvaćeni austrijski proizvodi u Hrvatskoj?
Imidž je austrijskih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj jako dobar. Pritom su kvaliteta i okus i te kako značajni. Hrvatske potrošačice i potrošači mnoge proizvode već poznaju izravno iz Austrije te su ih tijekom posjeta rodbini ili nakon godišnjeg odmora već donosili u svoju domovinu. O tim se proizvodima onda raspituju u hrvatskim trgovinama i tu ih kupuju.

Težište je prije svega na mesnim i mliječnim proizvodima, napicima i pecivima, te smatramo da će se nakon ulaska u EU potražnja i prodaja dalje širiti i povećati.

Što je s hrvatskim proizvodima u Austriji?

Hrvatska je kuhinja omiljena upravo u Beču. Mnogi vrhunski restorani nude sladokuscima tipičnu dalmatinsku kuhinju, svježu ribu, lignje, zatim tartufe i sočna mesna jela. Austrijancima, koji Hrvatsku veoma cijene kao odredište za odmor, na taj se način produljuje osjećaj godišnjeg odmora. Hrvatska je, odmah iza Italije, drugo najomiljenije odredište za godišnji odmor – 10 posto Austrijanaca i Austrijanki svoj glavni godišnji odmor provodi u Hrvatskoj. Hrvatski proizvođači najviše izvoze proizvode za pripremu hrane, bilo da je riječ o mesu ili ribi, raznim slasticama ili uljaricama. I napici se sve više pojavljuju u statistikama. Uvoz agrarnih proizvoda u 2009. bio je 35 milijuna eura.

Koje su sve mogućnosti širenja suradnje?
Naravno da i dalje želimo održivo poslovati na hrvatskom tržištu te ćemo sljedeće godine pokušati pridobiti nove partnere za ključnu suradnju s Austrijom. Jako nam je stalo da o austrijskim specijalitetima znaju dobavljači i nakon toga sami potrošači. I rastući segment gastronomije i hotelijerstva zasigurno je prikladan partner za široku austrijsku ponudu. Usto, pristupanje EU pružit će još više mogućnosti jer će nestati postojeće barijere. I u drugim poljoprivrednim granam vidim mogućnosti za zajedničke projekte.

Što je s ostalim zemljama u regiji? Kako su tamo pozicionirani i percipirani austrijski proizvodi i poduzeća?

Potražnja za austrijskim poljoprivrednim proizvodima, namirnicama i napicima u jugoistočnoj Europi prilično je velika. Riječ je o tržištu s rastućom kupoprodajnom moći te sve većem segmentu kupaca koji potražuju visoko kvalitetne, zdrave namirnice i ekološke proizvode. Izvozi u zemlje jugoistočne Europe u 2009., unatoč financijskoj i gospodarskoj krizi, dosegnuli su 240 milijuna eura, pri čemu je Hrvatska sa 100 milijuna eura izvoznog volumena najvažniji trgovinski partner Austrije. Godine 2007. organizirano je jedno promotivno putovanje u Srbiju kako bi se povećao izvoz. Iduće godine planirani su posjeti ostalim susjednim zemljama u okviru novih odredišta izvozne inicijative kako bi se tržištu prehrambenih proizvoda i veletrgovcima na uobičajen način – dakle prokušanim prezentacijama namirnica i stručnim seminarima – prezentirali proizvodi iz Austrije. U međuvremenu je nekolicina poznatih proizvođača već zauzela svoje pozicije na tržištu. No, ponajprije želimo predstaviti sve raznolike okuse Austrije te ih približiti potrošačima.

Prethodni članakPrerađivači mlijeka traže dublje promjene u sektoru
Sljedeći članakMercator otvorio 22 Getro marketa