euro-kasa-midiUdruga banaka BiH zatražila je od entitetskih vlasti u toj zemlji da ponovno uvedu euro kao platežno sredstvo

Udruga banaka BiH zatražila je od entitetskih vlasti u toj zemlji da ponovno uvedu euro kao platežno sredstvo, tvrdeći da se zabranom korištenja eura ugrožava pravilo kojim se utvrđuje čvrsti odnos tečaja između tamošnje konvertibilne marke prema europskoj valuti.

Tajnik udruge bankara BiH Mijo Mišić ustvrdio je danas za medije u Mostaru da je udruga zatražila od ministarstava financija Federacije BiH i Republike Srpske promjenu zakona o deviznom poslovanju kojim je izbačen euro kao platežno sredstvo.

“Ovaj je zakon nakaradan jer ne uvažava stanje na terenu. Najprije ga je vlada Republike Srpske prepisala od srbijanske vlade, a potom ga je vlada FBiH malo obradila i takvog ga donijela, ne uvažavajući činjenicu da imamo currency board, operativno pravilo kojim se konvertibilna marka veže za euro”, rekao je Mišić.

Odlukom Vlade FBiH od 1. listopada prošle godine ugostiteljski objekti, trgovine, te prodajni centri ne smiju primati euro kao sredstvo plaćanja za kupljenu robu ni za pruženu uslugu.

Za plaćanje eurima u Federaciji kazna iznosi od 500 maraka (oko 250 eura) do 15.000 maraka. Ranije je zabranjena uporaba eura za plaćanje drugih obveza prema državi, tvrtkama i javnim fondovima. (H)