Zadnje procjene pokazuju kako će potrošnja u prosincu iznositi oko 13,5 milijardi kuna, što je porast za čak milijardu kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ostvare li se ove najave, po prvi će puta biti  nadmašena blagdanska potrošnja iz pretkrizne 2008. godine.

Ako smo dosadašnjih godina imalo sumnjali, sada više ne moramo. Predblagdanska shopping groznica definitivno počinje sve ranije i zapravo je možemo uočiti već u studenom, odnosno neposredno nakon blagdana Svih svetih s pojavom prvih lampica u blagdanski uređenim izlozima. Pravi zamah dobiva u drugoj polovini predzadnjeg mjeseca u godini budući da se i kod nas “primila” manija sniženja na Crni petak. Običaji su to koji su kod nas, ali i u većinu Europe i svijeta, došli iz SAD-a i Kine, zemalja iz kojih potječu tri važna shopping blagdana – Crni petak, Dan samaca i Cyber ponedjeljak.

Europski trgovci Crni petak i Cyber ponedjeljak vide kao odlične prilike na kojima mogu kapitalizirati apetite lovaca na popuste i proširiti razdoblje povećane potrošnje uoči Božića, objašnjavaju analitičari istraživačke agencije Euromonitor International. U SAD-u se pak u posljednjem desetljeću blagdanska sezona i službeno protegla na dva posljednja mjeseca što trgovcima ostavlja više vremena za eksperimente i inovacije.

Dobri rezultati tijekom ovog dijela godine daju trgovcima snažnu početnu poziciju za sljedeću poslovnu godinu. Također, slabiji rezultati krajem shopping sezone slabe poziciju trgovca, posebno onih koji su već i tijekom godine bilježili lošije rezultate.

Analitičari su primijetili kako se ponašanje potrošača znatno mijenja tijekom studenog i prosinca. “Pritisnuti vremenskom stiskom, potrošači su u tom razdoblju otvoreniji za nova iskustva, skloniji uslugama koje im štede vrijeme i, u potrazi za darovima, kupnji u lancima u koje inače ne idu.” Zato je vrijeme blagdana idealno za promoviranje novih usluga i kanala prodaje te obraćanje novim grupama potrošača. Kako bi uspješno odgovorili na sve zahtjeve kupaca i proveli zacrtane blagdanske strategije, maloprodajni lanci s pripremama moraju početi mjesecima unaprijed. Jednako su pri tome važni aspekti marketinga i prodaje kao i manje očiti segmenti kao što su upravljanje ljudskim resursima (sezonsko zapošljavanje), zatim učinkoviti lanac nabave i odgovarajuća IT podrška jer se u ključnom trenutku nipošto ne smije dogoditi pad sustava.

POTROŠNJA U AMERICI
Američka maloprodajna industrija koncentrira se na mnoge blagdane tijekom godine, ali nijedna shopping sezona nema toliku važnost kao kraj godine. Studeni i prosinac za američke su trgovce u brick&mortar segmentu kao i u dijelu koji se odnosi na online trgovinu najznačajnije razdoblje. Najbolje prolaze lanci specijalizirani za elektroniku, igračke, nakit i odjeću jer se njih najčešće kupuje i za poklone.

U prosjeku, američki će potrošač ove godine tijekom zimskih blagdana potrošiti 1.007,24 dolara što je 4,1 posto više nego što su rekli da će potrošiti prošle godine, pokazuje istraživanje tamošnjeg udruženja trgovaca National Retail Federation. Povećana potrošnja u SAD-u ima se zahvaliti uobičajenim faktorima: povjerenje potrošača gotovo je na rekordnim razinama, nezaposlenost je niska, plaće su u porastu.

Sveukupno, očekuje se kako će blagdanska potrošnja u zadnja dva ovogodišnja mjeseca u SAD-u porasti između 4,3 i 4,8 posto na 717,45 odnosno 720,89 milijardi dolara. Prošle je godine dosegla vrijednost od 687,87 milijardi dolara, što je predstavljalo porast od 5,3 posto u odnosu na godinu ranije.

U konzultantskoj kući Deloitte također predviđaju porast blagdanske potrošnje u SAD-u, pri čemu posebno ističu važnost internet prodaje čija bi vrijednost tijekom ovogodišnjih blagdana mogla porasti 17 do 22 posto na 128 odnosno 134 milijarde dolara. Zbog toga analitičari Euromonitor Internationala posebno ističu važnost sezonskog zapošljavanja djelatnika koji mogu odgovoriti na sve zahtjeve kupaca.

“Stopa nezaposlenosti u SAD-u u rujnu bila je 3,7 posto odnosno najniža od 1969. godine”, napominju te pritom upozoravaju kako niska stopa nezaposlenosti znači teži pronalazak radne snage za ključno doba godine kada treba ispoštovati rokove dostave, napuniti police u dućanima odnosno opslužiti sve raspoložive kanale te stvoriti dobre temelje za sljedeću poslovnu godinu.

RAST INTERNET TRGOVINE
U Europi, budući da većina trgovaca sve proizvode nudi i u internet trgovini, a posebno se usredotočuju na elektroniku i kućanske uređaje, važnost blagdana za potrošnju povezana je s brojem korisnika interneta, napominju analitičari Euromonitor Internationala. Prema podacima s kojima raspolažu, u kupovini putem interneta u prošloj su godini predvodnici bili Britanci, a slijedili su ih Nijemci i Francuzi.

Samo u prošloj godini u Ujedinjenom je Kraljevstvu povodom Crnog petka i Cyber ponedjeljka putem interneta potrošeno 3,1 milijardu funti, što je 4 posto ukupne vrijednosti online maloprodaje u toj zemlji. Italija i Španjolska u malom su zaostatku za ovim dvjema zemljama unatoč porastu zanimanja za internet trgovinu. I u Nizozemskoj ova dva praznika također sve više dobivaju na važnosti s obzirom na to da prethode tamošnjem blagdanu Sinterklaas koji pada na 5. prosinca i kada se ljudi okupljaju kako bi razmjenjivali poklone.

“Blagdanska potrošnja u Europi nije ograničena samo na predbožićno vrijeme. U Španjolskoj vrijeme zimskih rasprodaja počinje nakon blagdana Sveta tri kralja, 6. siječnja. Slijedeći inicijativu trgovca El Corte Ingles, i ostali su u svojim web trgovinama počeli nuditi popuste i do 50 posto dan uoči službenog početka rasprodaja koji je tradicionalno 7. siječnja”, naglašavaju analitičari te napominju kako bi ta odluka mogla potaknuti razvoj internet trgovine u Španjolskoj i Portugalu.

Razlike u navikama zapadnoeuropskih potrošača u vrijeme Crnog petka i Cyber ponedjeljka postojat će i dalje, ali će se one vjerojatno smanjivati jačanjem digitalnih kanala te zahvaljujući činjenici da će i brick&mortar segment početi nuditi popuste kako bi iskoristili blagdansko vrijeme i spriječili pad prodaje.

Iz perspektive maloprodajnih lanaca, praznici koji prethode Božiću mogu biti samo još jedno razdoblje sniženja, što, posebno u zemljama nesigurnije gospodarske situacije, znači niže marže odnosno nove izazove za operativne modele tvrtki, zaključuju u Euromonitor Internationalu.

I KOD NAS REKORDNO
No, vratimo se na domaći teren. Sudeći prema prognozama Hrvatske gospodarske komore, za naše trgovce ove blagdanske sezone zaista “nema zime”. Analitičari HGK procjenjuju kako će potrošnja u prosincu iznositi oko 13,5 milijardi kuna, što je porast za čak milijardu kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ostvare li se ove najave, po prvi će puta biti nadmašena blagdanska potrošnja iz pretkrizne 2008., a iznos bi mogao biti najviši otkako se podaci mjere. Glavni poticaji rastu potrošnje, kao i u svjetskim razmjerima, i kod nas su rasterećenje plaća i njihov rast zahvaljujući poreznim reformama. Rekordni prosinac moći će se zahvaliti i dobroj turističkoj sezoni te povećanju neoporezivog dijela za božićnice i regres.

Kako bi što bolje odgovorili na zahtjeve potrošača, trgovci su se itekako dobro pripremili. U kutinskoj Loniji posebnu su pažnju posvetili asortimanu specifičnom za ovo doba godine i kupcima se trude učiniti dostupnima sve artikle koje blagdanske dane čine posebnima po značajno nižim cijenama.

Kupci tradicionalno troše najviše na svježu i delikatesnu robu, slatkiše i proizvode za izradu slastica, a povećana je i potrošnja pića, naročito alkoholnih, kao i proizvoda za dekoraciju stola i doma pa su im stoga pripremili i akcijske cijene, a ponudu zaokružuje i neizostavna nagradna igra unutar Ultra gros grupacije.

“Prognoze za prosinac su optimistične. U protekle dvije godine bilježili smo rast prodaje u odnosu na studeni od 13-14 posto, no nadamo se ove godine još boljom ponudom povećati prodajne rezultate i dokazati da i mali dućan iz susjedstva može biti mjesto za veliku kupovinu”, poručili su iz Lonije.

SVE ZA BLAGDANSKI STOL
Kaufland također kupcima nudi bogat izbor blagdanskih delicija iz prehrambenog asortimana, ali ističu i ponudu primjerice igračaka. Posebno su ponosni na liniju premium proizvoda – Exquisit.

U prigodnom božićnom asortimanu Konzuma može se također naći sve – od namirnica za blagdanski stol do artikala za ukrašavanje i uređenje doma. Velikim izborom igračaka i drugih proizvoda kupcima nastoje olakšati nabavu darova, a širokim izborom namirnica, kalupa, pekača i ostalih potrepština nastoje osigurati da pečenje blagdanskih kolača bude prilika za opuštanje, a ne stresna obveza.

“Kupci tradicionalno najviše kupuju namirnice, osobito one koje poslužuju na blagdanskom stolu te one koje koriste u pripremi kolača, a očekivano je povećan interes i za alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Igračke i ukrasi za dom također su visoko na listi najtraženijih artikala, što ne iznenađuje s obzirom na to da je bez njih blagdane teško i zamisliti”, kažu u Konzumu.

Tijekom cijelog prosinca kupce informiraju o posebnim pogodnostima putem akcijskih kataloga, a pozivaju i da im se pridruže u humanitarnim akcijama.

“U ovom razdoblju svake godine bilježimo pojačan promet, a kako su nam svi trendovi pozitivni i upućuju na daljnji rast, očekujemo dobre poslovne rezultate i u ovoj blagdanskoj sezoni”, optimistični su u Konzumu.

Tijekom blagdana Lidlova blagdanska ponuda svake je godine nadopunjena ekskluzivnom privatnom markom Deluxe koja sadrži više od 200 različitih proizvoda iz svih kategorija hrane, a i neke neprehrambene proizvode. Dodatno, kupcima je na raspolaganju i slatki Favorina asortiman te široki raspon dekoracija i igračaka.

Za trgovcima nipošto ne zaostaju ni proizvođači. Iz asortimana Dr. Oetkera u vrijeme su blagdana na našem tržištu najprodavaniji proizvodi iz kategorije dodataka za kolače poput vanilin šećera, praška za pecivo, Gustina, želatine i kvasca te dekori i Special pudinzi koji mogu služiti i kao krema za kolače. “Ponosni smo što danas u asortimanu imamo više od 200 artikala u devet kategorija. Uvijek smo otvoreni inovacijama i razvoju novih proizvoda pa smo tako i ove godine imali veliki jesenski val lansiranja čak deset novih proizvoda koji su nam trenutno u fokusu i od kojih imamo velika očekivanja do kraja godine”, kažu u Dr. Oetkeru. Posebno ističu nove mješavine za kolače Dr. Oetker Cremoso u okviru kojeg su dostupni popularni Cheesecake te kombinacija čokoladnog keksa i kreme od vanilije – Cookies&Cream cake. Tu su i proizvodi za pripremu tradicionalnih slastica čija originalna receptura garantira uspjeh i okus pravih domaćih kolača te prošireni asortiman bezglutenskih proizvoda.

POJAČANE AKTIVNOSTI
Iz asortimana Podravke prije i tijekom blagdana potrošači za pripremu slastica izabiru Dolcela pripomoći za pečenje – vanilin šećer, prašak za pecivo i kvasac. “Asortiman Dolcela pudinga je također omiljen potrošačima jer s njime pripremaju samostalne deserte ili ih koriste kao bazu za pripremu svečanih kolača i torti. Dolcela mješavine za kolače i kreme (muffins, princes uštipci te Tiramisu, Parfe krema) dio su modernog dijela asortimana koji potrošačima pruža brzu i jednostavnu pripremu uz siguran uspjeh”, poručuju iz Podravke te naglašavaju kako za potrošače koji ne stignu ili ne mogu ispeći kolače kod kuće, Dolcela od ove godine ima rješenje u asortimanu Dolcela gotovih kolača i Dolcela Cake2go shelf stable slastica.

Što se tiče aktivnosti posebno prilagođenih blagdanskom razdoblju, u Podravki ističu kako Dolcela kontinuirano, tijekom cijele godine, ulaže u oglašavanje svojih proizvoda kroz sve komunikacijske kanale, ali kako su te aktivnosti tijekom blagdana dodatno pojačane.

“U zadnjem kvartalu ove godine lansirali smo novu komunikacijsku platformu ‘Imaš pravo na slatko’ što je veliki iskorak za brend. Temelji se na prikazu različitih slastica i njihove pripreme te uživanja u okusu jer svi imamo pravo na slatko. Istu komunikacijsku poruku prenijeli smo na društvene mreže, te kroz novootvorene Dolcela profile na Facebooku i Instagramu nagrađujemo potrošače i dajemo im nove, moderne ideje za pripremu slastica.”

Uz nezaobilazno oglašavanje na televiziji, u tiskanim medijima i na internetu, na prodajnim je mjestima Dolcela, uz redovnu policu, prisutna na dodatnim izlaganjima, pojačane su cjenovne akcije i objave u katalozima, a organiziraju se i nagradne igre kojima žele dodatno nagraditi vjernost potrošača.

Dolcela je strateški brend Podravke koja najveće volumene prodaje ostvaruje u Adria regiji, ali je prisutna i na tržištima zapadne Europe, Bliskog istoka (u primjerice Saudijskoj Arabiji, Omanu i UAE-u), te prekooceanskim zemljama (u Australiji i SAD-u), kažu u koprivničkoj tvrtki.

“Posljednjih nekoliko godina bilježimo pozitivne poslovne rezultate posebno tijekom blagdana i u sezonama povećane potrošnje slastica, a glavni generatori prodaje su pripomoći za pečenje i pudinzi, kao i mješavine za kolače koje bilježe izuzetno pozitivne trendove”, naglašavaju u Podravki te zaključuju kako je odličnim poslovnim rezultatima svakako pridonio i ulazak Dolcele u nove kategorije shelf stable slastica i gotovih kolača.

Kako bi svojim kupcima i ove godine omogućila što bogatiji blagdanski stol, Grupa Pivac, čije su članice PPK karlovačka mesna industrija, Mesna industrija Braća Pivac i Mesna industrija Vajda, sudjeluje u svim akcijskim prodajama trgovačkih lanaca, a posebne ponude nudi i u vlastitoj maloprodajnoj mreži mesnica koju čini 270 prodajnih objekata diljem Hrvatske.

“Tijekom prosinca uobičajeno bilježimo rast prodaje prigodnog blagdanskog asortimana od 30 do 50 posto. S obzirom na to da smo ove godine dodatno proširili tržište, očekivanja su i za ovu blagdansku sezonu izuzetno optimistična i nadamo se još značajnijem rastu prodaje”, kažu nam u Grupi Pivac. Kupcima nude širok i raznolik asortiman u kojemu glavno mjesto zauzimaju mesni proizvodi i prerađevine za tradicionalni blagdanski stol. U ponudi su tako trajni suhomesnati proizvodi kao što su dalmatinski pršut i buđola, razni polutrajni suhomesnati proizvodi te svježe meso za pečenje ili pak nezaobilazna sarma.