26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 21:20
KategorijeAnalizaBomboni vrijednosno ispred žvakaćih

Bomboni vrijednosno ispred žvakaćih

Gledajući ovu skupinu kategorija bomboni nose više od polovice ukupne vrijednosne prodaje (58%), dok žvakaće gume čine preostalih 42% prodaje.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, skupina kategorija bombona i žvakaćih guma bilježi pad i vrijednosne i količinske prodaje na tržištu Hrvatske s benzinskim postajama (bez diskontera). Bomboni i žvakaće gume su tzv. impulsne kategorije te je važna prisutnost na velikom broju prodajnih mjesta. Moderni formati najvažniji su kanal prodaje i oni nose 45% cjelokupne vrijednosne prodaje na tržištu, dok tradicionalni formati i drogerije zauzimaju 40% udjela. Convenience kanal, koji obuhvaća kioske i trgovine na benzinskim postajama, drži preostalih 14% vrijednosne prodaje skupine kategorija bombona i žvakaćih guma u 2020. godini na ukupnom tržištu Hrvatske s benzinskim postajama (bez diskontera). Convenience kanal je važniji za prodaju žvakaćih guma negoli za vrijednosnu prodaju bombona.

Gledajući ovu skupinu kategorija bomboni nose više od polovice ukupne vrijednosne prodaje (58%), dok žvakaće gume čine preostalih 42% prodaje. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, u kategorijama bombona i žvakaćih guma vodeća tri proizvođača zastupala su 62% vrijednosne prodaje. Abecednim redoslijedom oni su Haribo, Kraš i Wrigley.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u srpnju 2021. godine objavila sažetak osnovnih trendova za kategorije bombona i žvakaćih guma. Za žvakaće gume se ističe da su lockdown i mjere socijalnog distanciranja u 2020. umnogome negativno utjecale na količinsku prodaju ovih proizvoda koji se često konzumiraju nakon obroka izvan kuće kako bi se održala svježina daha. Uz to, manjak turističke potrošnje također se negativno odrazio na prodaju s obzirom na to da su turisti važni kupci žvakaćih guma tijekom posjeta hrvatskim turističkim destinacijama. Prodaji žvakaćih guma nije pogodovao ni rast internetske kupovine koja je bilježila visoke stope rasta u prošloj godini, a nešto sporiji tempo rasta očekuje se i u 2021. godini. Ovo se negativno odražava na žvakaće gume jer se većina prodaje ovih proizvoda odvija u impulsnom segmentu.
Iako je blago smanjio svoj vrijednosni udio tijekom analiziranog perioda (2016. – 2021.) ipak se očekuje da Wrigley poveća svoj udio u 2021. i tako održi dugogodišnju dominaciju u Hrvatskoj s gotovo tri četvrtine ukupne vrijednosne prodaje kategorije žvakaćih guma. Wrigleyeva dominacija podržana je snažnom distribucijom Atlantic Tradea koji osigurava odličnu vidljivost u trgovinama i preferencijalna mjesta na polici.
Analitičari Euromonitora prognoziraju kako će se vrijednosna prodaja žvakaćih guma u 2022. godini vratiti na pretpandemijsku razinu usporedo s postepenim krajem pandemije pri čemu će glavni doprinos oporavku kategorije doći od turističke potrošnje. Ipak, oni naglašavaju kako su žvakaće gume bile u padu tijekom cijelog posljednjeg desetljeća i da će ih smanjivanje baze potrošača nastaviti ugrožavati. U idućim godinama očekuje se da će potrošači i dalje preferirati veća pakiranja kao što su kutijice s većim brojem komada naspram žvakaćih umotanih u tanku foliju. Ove kutijice nisu samo popularne zbog manje cijene po komadu nego i zbog toga što ih se može konzumirati u autu ili uredu bez da se mora brinuti o omotu žvakaćih guma.
Kategorija bombona je također osjetila negativan utjecaj pandemije covida-19 u 2020. godini. Jedini segment koji je u tim uvjetima ostvario količinski rast su pastile za grlo (medicated confectionery) čija je prodaja lani skočila u usporedbi s prethodnim gaodinama. Glavni razlog tome je što su potrošači, u uvjetima širenja tada relativno nepoznatog virusa, činili sve kako bi se izborili protiv zaraze, prevenirali simptome i ojačali imunitet. U ukupnoj kategoriji bombona međunarodne kompanije uglavnom ne pokušavaju narušavati dominaciju domaćih kompanija, nego se fokusiraju na niše koje još nisu zauzete kako bi lansirale novitete i povećale svoj udio.
U pogledu budućih kretanja, analitičari Euromonitora ističu kako će kategorija bombona u idućim godinama nastaviti s negativnim trendovima u prodaji, a kao glavni razlog navode sve naglašenija orijentacija potrošača prema zdravlju i osobnoj dobrobiti, što će dodatno pojačati aktualna pandemija. U takvim uvjetima proizvođači će se oslanjati na strategiju smanjivanja cijena. U pogledu kretanja na tržištu očekuje se da će domaće kompanije – Kraš, Kandit i Atlantic grupa – zadržati svoju prednost na tržištu jer hrvatski potrošači preferiraju domaće proizvode u odnosu na one koji dolaze iz uvoza.

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...