Brendovi našeg djetinjstva – Kraš Express: Ujutro za dobar dan, uvečer za dobar san!

Kraš Express je bio i ostao neizostavan dio života svojih potrošača, a upravo tradicionalne vrijednosti čine i osnovu nove vizualne komunikacije brenda s prepoznatljivim sloganom

Kraševa “slatka” povijest počinje 1911. godine kada je tvornica Union u Zagrebu započela s radom kao prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi.

Već od samog početka, slastice proizvedene u ovoj tvornici primaju najveće priznanje – Union postaje carski i kraljevski dobavljač bečkog dvora. Godine 1923. u Zagrebu, na Savskoj cesti, tvrtka Bizjak započinje proizvodnju dvopeka, keksa i vafla.

Do 1950. godine dolazi do ujedinjenja Uniona, Bizjaka i ostalih manjih proizvođača konditorskih proizvoda iz Zagreba. Te godine tvrtka dobiva ime Josip Kraš po antifašističkom borcu i istaknutom rukovodiocu tadašnjeg sindikalnog pokreta.

Od trenutka ujedinjenja kompanija počinje svoj razvoj kao proizvođač sve tri grupe konditorskih proizvoda: kakao proizvoda, keksa i vafla i bombonskih proizvoda. Godine koje dolaze obilježene su ulaganjima u modernizaciju proizvodnje.

Nove generacije Kraševih stručnjaka na temeljima originalnih konditorskih receptura primjenjuju nova znanja u izradi slastica, zahvaljujući kojima se sustavno povećava ponuda asortimana i dalje zadržava vodeća pozicija na prostoru regije.

Društveno poduzeće se 1992. godine transformira u dioničko društvo Kraš te se od tada razvija kao tržišno orijentirana kompanija čiji su proizvodi prisutni na svjetskim tržištima.

NENADMAŠNI VLAKIĆ
Jedan od najpoznatijih Kraševih brendova je Kraš Express. Prepoznatljiva teglica oblika dimnjaka lokomotive skriva fini kakao napitak još od davne 1978. godine.

Ime je dobio po uzoru na poznati vlak Orient Express i po svojoj ekspresnoj dozi 8 vitamina (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D) i kalcija, jer šalica mlijeka s Kraš Expressom zadovoljava 15% dnevnih potreba za njima.

Pakiranje u teglicu nadopunjavalo je veće pakiranje u vrećici. Negdje do sredine devedesetih godina u teglicu su, osim instant napitka, bile priložene i igračke – plastični elementi željezničke kompozicije i šablone za crtanje. Mnogi će se, danas već odrasli potrošači, zasigurno sjetiti kako su isipavali čitav sadržaj ne bi li što prije vidjeli što ih čeka na dnu.

Od samih početaka maskota brenda bila je vlak, no s ciljem modernizacije brenda 1999. godine vlak je zamijenjen Kraš Express superjunakom. Pa ipak, ma koliko pratio svjetske trendove i ukus modernih potrošača, on nije mogao nadmašiti slavu poznatog vlakića.

OSVJEŽENI IDENTITET
U želji da se brend revitalizira 2010. godine započeo je proces rebrandinga Kraš Expressa, a vlakić je ponovno postao važan element komunikacije, zajedno s uvijek prepoznatljivim sloganom “Ujutro za dobar dan, uvečer za dobar san!”. U skladu s ciljevima projekta modernizirana je ambalaža teglice (tzv. sleeve) te su uvedena nova pakiranja u samostojećim vrećicama, kao i nove gramature (200 g i 500 g).

Redizajn ambalaže povjeren je francuskoj agenciji CB’a, a rezultat je prepoznatljiva crvena ambalaža na kojoj dominiraju logotip i nova-stara maskota Kraš Express vlakić.

Ovakav razigrani vizualni identitet prije svega će privući pažnju djece, ali na svakom proizvodu postoji i dio namijenjen majkama – “Mama zna” – u kojem su navedene dodatne informacije o koristima vitamina i minerala koji se nalaze u ovom napitku.

Kraš Express je do danas zadržao lidersku poziciju u kategoriji instant kakao napitaka, a teglica je vodeći proizvod u kategoriji. Za očekivati je da se trend konzumacije potrošača neće mijenjati jer Kraš Express je bio i ostao neizostavan dio odrastanja.