cigarete-kutija-midi1Cigarete su kategorija s jako izraženom vjernosti prema brendu i zato pridobivanje novih potrošača predstavlja vrlo zahtjevan posao, pogotovo ako se uzme u obzir da se cigarete ne smije oglašavati ni dodatno pozicionirati

Iako su svi više manje svjesni činjenice da je pušenje štetno za zdravlje, istinski ljubitelji duhana i duhanskih proizvoda ne mare za upozorenja kojima nas “bombardiraju” mediji, a ne obaziru se čak ni na upozorenja otisnuta na samim kutijama cigareta.

Koji su brendovi cigareta dostupni na hrvatskom tržištu i tko su glavni igrači možete doznati u nastavku ove analize.

Kategorija cigareta obuhvaća sve cigarete napravljene od fino rezanog duhana upakiranog u papir za pušenje. Kategorija uključuje cigarete s filterom i cigarete bez filtera, a ne uključuje cigare, cigarillose, duhan za motanje i duhan za lule.

Vrijednosni rast
U posljednjih godinu dana (od ožujka 2010. do veljače 2011. godine), prema Nielsenovom mjerenju maloprodaje, kategorija cigareta ostvarila je prodaju od 6 milijardi komada, odnosno 304 milijuna kutija u vrijednosti od 5,25 milijardi kuna.

Kada uspoređujemo razvoj kategorije cigareta u posljednjih godinu dana s istim razdobljem godinu dana ranije, uočavamo da kategorija bilježi količinski pad od 2,4 posto.

Vrijednosno kategorija bilježi rast od 0,7 posto, iako se on prije može pripisati rastu trošarina, nego rastu same prodaje cigareta.

Cigarete su jedna od kategorija sa sezonalnim karakterom te u ljetnim mjesecima bilježi povećanu prodaju ponajviše zbog dolaska stranih turista na hrvatsku obalu.

Još jedna od specifičnosti kategorije cigareta je odsustvo trgovačkih robnih marki, uz iznimku Lidla, koji ionako nije obuhvaćen ovim osvrtom.

Najprodavaniji “light”
Kategoriju cigareta u Hrvatskoj količinski predvodi Tvornica duhana Rovinj (Ronhill, Walter Wolf, Filter 160, Benston, MC, Kolumbo, York, Largo), a slijede ju Philip Morris (Marlboro, Philip Morris, Muratti Ambasador, L&M, Virginia, Partner) i Japan Tobacco Industries (Winston, Camel, LD).

Od ostalih proizvođača u manjoj mjeri su prisutni British American Tobacco (Lucky Strike, Kent, Dunhill, Vogue), Imperial Tobacco (Gauloises, Paramount, Davidoff, West) i Karelia Tobacco (George Karelias).

Cigarete možemo podijeliti prema jačini, dužini i tipu pakiranja. Pri podjeli cigareta prema jačini, tj. prema udjelu katrana i nikotina, koristit ćemo već zastarjelu podjelu iz razloga što je najrazumljivija našem čitateljstvu, premda se zbog uvođenja nove regulative o nazivu duhanskih proizvoda ti termini više ne koriste.

cigarete-kolicinski-udjeli-grafNajbolje ide prodaja takozvanih “light cigareta” (~6-8 mg katrana) koje nose 50 posto ukupne količinske prodaje kategorije te “običnih” cigareta (~9+ mg katrana) koje nose 40 posto prodaje.

“Super light” cigarete (~4-5 mg katrana) nose 9 posto ukupne količinske prodaje, dok “ultra light” (~2-3 mg katrana) cigarete nose tek 1 posto prodaje.

Iako cigarete nalazimo u različitim pakiranjima, najčešće su pakirane u kutijama s oštrim rubovima (57 posto količinske prodaje), zatim u tvrdim kutijama sa zaobljenim rubovima (25 posto) te u mekanim kutijama (17 posto).

Kiosci glavni
Cigarete se najbolje količinski prodaju na kioscima (29 posto) te u srednjim (21 posto) i malim trgovinama mješovitom robom (17 posto).

cigarete-lokacija-prodaja-grafPodjednako se prodaju u hipermarketima i supermarketima (12 posto) i u velikim trgovinama mješovitom robom (11 posto), dok se na benzinskim postajama proda oko 9 posto kategorije.

Unatoč brojnim zakonskim regulativama, povećanju cijena cigareta te lošem utjecaju na zdravlje, u Hrvatskoj se ne primjećuje značajniji pad broja pušača.

Nameće se pitanje uzrokuje li pad količinske prodaje odvikavanje od pušenja ili se pak dio potrošača zbog povećanih cijena “preselio” kod švercera?

Bilo kako bilo, izgleda da se većina naših sugrađana nije spremna odreći svog poroka, iako se ne može pobjeći od činjenice da bi na taj način uštedjeli novac te pozitivno utjecali na svoje zdravlje.

Kristina Vrdelja
nielsen-logo-small