CVC Capital Partners novi vlasnik Zagrebačke pivovare

zagrebacka-pivovara1Globalna transakcija kojom su luksemburški investitori od AB InBeva preuzeli pivovare u istočnoj i središnjoj Europi obuhvatila je i 71,92 % dionica Zagrebačke pivovare, iz čega je proizašla obveza novog vlasnika da objavi javnu ponudu za preuzimanje

CVC Capital Partners, jedno od vodećih svjetskih private equity investitorskih društava sa sjedištem u Luksemburgu, pristalo je od Anheuser-Busch InBeva otkupiti pivovare u devet zemalja središnje i istočne Europe, među kojima je i Zagrebačka pivovara. Ukupna vrijednost transakcije iznosit će 3,03 milijarde dolara.

Glasnogovornica Zagrebačke pivovare Tina Puhalo povrdila je promjenu vlasništva. “Informacija je točna. Anheuser-Busch InBev prodao je Zagrebačku pivovaru CVC Capital Partnersu i mi trenutačno prikupljamo više podataka te ćemo javnost moći kasnije izvijestiti o detaljima”.

CVC preuzet će pivovare u BiH, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Slovačkoj, a za to će platiti 1,62 milijarde dolara u gotovini uz preuzimanje 448 milijuna dolara duga te 165 milijuna dolara u manjinskim interesima, objavile su dvije kompanije u zajedničkoj izjavi objavljenoj u četvrtak. Leuven, belgijska podružnica AB InBeva, dobit će dodatnih 800 milijuna dolara ovisno o povratu CVC-ove investicije  te pravo prve ponude u slučaju da CVC odluči prodati pivovare. Kompanije planiraju transakciju dovršiti do siječnja.

CVC će u svih devet zemalja nastaviti distribuirati AB InBevove brandove Stella Artois, Beck’s, Löwenbräu, Hoegaarden, Spaten i Leffe, dok AB InBev zadržava pravo na distribuciju piva Staropramen u nekoliko zemalja uključujući Ukrajinu, Rusiju, SAD, Njemačku i Veliku Britaniju.

Riječ je o prvoj CVC-ovoj investiciji u regiju, rekao je Istvan Szoke, voditelj CVC-ovih poslova u srednjoj i istočnoj Europi. “Oduševljeni smo da ulažemo u snažnu industriju s brendovima koji predstavljaju ikone, s iskusnim menadžmentom i predanim zaposlenicima. CVC se obvezao da će razvijati poslovanje grupe, koja će biti preimenovana u Star Bev, te da će ju zajedno s lokalnim menadžerskim timom i zaposlenicima dovesti  do pozicije regionalnog prvaka“, dodao je Szoke.

Transakcija je obuhvatila i dionice koje predstavljaju 71,92 posto temeljnog kapitala Zagrebačke pivovare. Na temelju ugovora o kupoprodaji dionica od Interbrew Central European Holdinga dionice je preuzela tvrtke Cervesia Zagreb d.o.o.djelujući povezano i zajednički s društvom StarBev iz Luksemburga. Iz transakcije je za novog vlasnika proizašla i obveza objavljivaljanja javne ponude za preuzimanje dionica Zagrebačke pivovare, o čemu je tvrtka Cervesia izvjestila Zagrebačku burzu, Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga i Zagrebačku pivovaru. Ponuditelji su se obvezali da će ponudu za preuzimanje dionica s pravom glasa objaviti u zakonski propisanom roku, nakon što ju odobri Hanfa.

Transakcija će omogućiti AB InBevu da premaši planirani iznos deinvestiranja od 7 milijardi dolara, rekao je izvršni direktor kompanije Carlos Brito. AB INBev u kolovozu je objavio da je proda imovinu vrijednu 3,56 milijardi dolara, u istom mjesecu prodao je škotsko-irsku pivovaru Tennent za 292 milijuna dolara, a početkom listopada dogovorena je prodaja američkog tematskog parka Blackstone grupi za 2,3 milijarde dolara, uz mogućnost dodatnog  prihoda od 400 milijuna dolara ovisno o povratu Blackstoneove investicije u zabavni park.

CVC-u je za financiranje investicije u pivovare središnje i istočne Europe odobren kredit međuanrodnog bankarskog konzorcija u iznosu od milijardu dolara. Financijski savjetnici InBeva pri transakciji bile su tvrtke Barclays i Lazard, dok je pravni savjetnik bila tvrtka Clifford Chance.

Anheuser-Busch InBev je najveći svjetski proizvođač piva i jedan od pet najvećih proizvođača robe široke potrošnje na svijetu. Prisutan je u gotovo cijelom svijetu, a 2008. godinu je završio s prihodom od 39,2 milijarde dolara. U njegovom su vlasništvu četiri od deset najprodavanijih piva na svijetu, Budweiser, Stella Artois, Beck’s te Leffe, a ukupno u cijelom svijetu zapošljava 120.000 ljudi.

Zagrebačka pivovara utemeljena je 1892. godine, a u vlasništvu je korporacije Anheuser-Busch InBev od 1994. godine. U prvih šest mjeseci od prodaje je prihodovala 388,5 milijuna kuna, odnosno 8,75 posto više u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, uz dobit prije oporezivanja od 100,66 milijuna kuna, što je za gotovo dvije trećine više od 60,8 milijuna kuna dobiti ostvarene u prvoj polovici 2008. godine.

Prethodni članakAnte Perković: Policija nije “upala” u Badel 1862
Sljedeći članakPodravka otpušta 153 radnika