Lako se može nabrojati pregršt razloga zbog kojih volumen prodaje cigareta u zemljama regije pada u posljednjih nekoliko godina, ali nema sumnje da su porast cijena cigareta (što je uzrokovano sve većim porezima), i konkurencija alternativnih proizvoda među najznačajnijima. Naravno, glavni su alternativni proizvodi parilice (elektroničke cigarete i slični proizvodi) i sitno rezani duhan, ali na scenu stupaju i proizvodi za grijanje duhana kao alternativa klasičnom pušenju cigareta.

U posljednje je vrijeme bilo puno pokazatelja od strane najvećih svjetskih proizvođača duhana da će u budućnosti “tradicionalno pušenje”, tj. cigarete i sitno rezani duhan zastarjeti. Naravno, nitko nije rekao da će to biti brz i jednostavan proces, ali neke su naznake onoga što dolazi već vidljive. Ovaj se članak bavi tim najavljenim promjenama i time kako one već oblikuju tržište duhana u Hrvatskoj, ali i u cijeloj jadranskoj / balkanskoj regiji. Za potrebe ovoga članka, predmetna regija sastoji se od Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i, dakako, Hrvatske.

Sve snažnije kampanje protiv pušenja koje provode dužnosnici u regiji, u posljednjem su desetljeću donekle uspjele smanjiti tradicionalno visoku razinu pušenja, ali broj pušača i dalje ostaje poprilično visok u usporedbi s većinom europskih zemalja. U takvom okruženju mnoge inovacije u industriji duhana traže svoje uporište pa se tako proizvodi kojima će se ovaj članak baviti često prikazuju kao znatno manje štetni od cigareta i cigara te kao vrlo važno sredstvo koje pomaže u prestanku pušenja.

PRODAJA CIGARETA PADA DILJEM REGIJE
Djelomično zbog spomenutih kampanja protiv pušenja, a dijelom zbog širih trendova na području zdravlja i zdravog načina života, volumen prodaje cigareta u cijeloj je regiji, gotovo bez iznimke, neprestano padao tijekom posljednjih pet godina kao i u 2017. godini. Stoga, prema podacima Euromonitor Internationala, broj prodanih cigareta tijekom 2017. u Hrvatskoj je pao za 7,5%, u Sloveniji za 0,9%, u Bosni i Hercegovini za 11%, u Srbiji za 6,8% a u Makedoniji za 3,5%.

Lako se može nabrojati pregršt razloga zbog kojih volumen prodaje cigareta u ovim zemljama pada kako u posljednjih nekoliko godina, tako i u 2017. godini, ali nema sumnje da su porast cijena cigareta (što je uzrokovano sve većim porezima), i konkurencija alternativnih proizvoda među najznačajnijima. Naravno, glavni su alternativni proizvodi parilice (elektroničke cigarete i slični proizvodi) i sitno rezani duhan. Čak i s ovim velikim padom volumena prodaje cigareta, one i dalje sačinjavaju 95% ukupne količinske prodaje duhanskih proizvoda u Hrvatskoj (pri čemu se za druge proizvode podrazumijeva da su svojom veličinom ekvivalentni cigaretama).

S druge strane, u Makedoniji i Sloveniji vrijednost prodaje cigareta u 2017. godini bila je u porastu, dok je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji pad vrijednosti prodaje bio znatno manji od pada volumena prodaje. Naravno, to se lako može objasniti kada se u obzir uzme činjenica da povećanje poreza uzrokuje znatan godišnji rast u cijeni cigareta.

POPULARNOST PARILICA RASTE PUNOM PAROM
Prije nekoliko godina zabilježene su nevjerojatne stope rasta u prodaji sitno rezanog duhana u mnogima od spomenutih pet zemalja. U Bosni i Hercegovini te Srbiji 2013. godine stope rasta bile su čak iznad 100%, Slovenija je u toj godini zabilježila rast od 87%, dok se isto dogodilo u Makedoniji, samo godinu-dvije dana kasnije – u 2016. i 2017.

Takve ogromne stope rasta očekivan su rezultat plasiranja brojnih novih marki sitno rezanog duhana, koje su najveći proizvođači duhana plasirali na tržište u isto vrijeme, od čega velik broj njih nosi imena poznatih marki cigareta. Naravno, to je dodatno doprinijelo prebacivanju potrošača s cigareta na znatno jeftiniji sitno rezani duhan. Međutim, u Srbiji i Sloveniji rast volumena prodaje sitno rezanog duhana u 2017. godini je usporio, dok je u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj čak pao jer su se mnoge nedavno plasirane marke brzo povukle s tržišta.

Kada govorimo o parilicama, u 2017. godini zabilježen je dvoznamenkasti rast stope vrijednosne prodaje u svim zemljama osim Makedonije. Kao što je jasno iz primjera sa sitno rezanim duhanom, Makedonija zaostaje za ostalim zemljama u razvoju duhanske industrije pa se uskoro može očekivati snažan porast parilica i u toj zemlji. Doista, može se primijetiti da je broj ljudi koji koriste parilice umjesto duhana u regiji u porastu. Na parilice se gleda kao na izbor koji je znatno manje štetan i mnogi potrošači tvrde da je korištenje parilica samo prvi korak u odvikavanju od pušenja.

Udio parilica u cjelokupnoj duhanskoj industriji (prema definiciji Euromonitor Internationala) lijepo prikazuje da Makedonija, sa zanemarivim udjelom, Bosna i Hercegovina s 0,2% te Srbija s 0,7% daleko zaostaju za razvijenim tržištima i da čak kaskaju i za prosjekom istočne Europe koji je na razini od 2%. Hrvatska stoji na udjelu od 1,8%, dok je Slovenija, s udjelom parilica od 2,3% u 2017. godini, došla vrlo blizu zapadnoeuropskog standarda od 2,6%.

VAŽNE INOVACIJE U TIJEKU
Parilice se u 2018. godini teško mogu percipirati kao novina u Hrvatskoj i regiji (osim u Makedoniji). Međutim, kada se u obzir uzmu šire gledište i dulje vremensko razdoblje, parilice bi trebale biti uključene među inovacije u duhanskoj industriji jer su cigarete prisutne puno dulje. Zato se na parilice gleda kao na dio snažnog vala promjena u duhanskoj industriji. Te se promjene većinom odnose na pokušaje da se smanje negativni učinci duhanskih proizvoda po zdravlje pušača i pasivnih pušača, kao i na pokušaje da se smanje neugodni mirisi povezani s tradicionalnim pušenjem duhanskih proizvoda.

Mora se spomenuti i to da najveći proizvođači duhana na zemlje u ovoj regiji često gledaju kao na svojevrsno područje za uvođenje i testiranje novih proizvoda. Na primjer, koriste ih kako bi vidjeli hoće li inovacije kao što su proizvodi s manje neugodnih mirisa ili cigarete koje sadrže kapsule s dva okusa naići na odobravanje kupaca. Nekoliko je razloga zašto su zemlje iz naše regije pogodne za to: riječ je odreda o relativno malim tržištima zbog čega nisu potrebna prevelika ulaganja i, shodno tomu, nema puno rizika jer je u svim zemljama regije velika koncentracija pušača i potrošači su tradicionalno skloniji trošenju novca na duhanske proizvode bez obzira na to koliko je ekonomska situacija loša i njihovi raspoloživi dohoci niski, itd.

Imajući to na umu, nije iznenađujuće da je kompanija Philip Morris odabrala upravo Srbiju za plasiranje njihova proizvoda za grijanje duhana IQOS u travnju 2017. godine. Naime, taj proizvod nije široko dostupan u mnogim državama i zasad se prodaje samo na takvim “testnim tržištima”. IQOS je dostupan u Hrvatskoj i Sloveniji, ali ipak znatno manje nego u Srbiji. Globalno, kompanija je puno uložila u taj proizvod i očekuje se da će ulagati još i više u nadolazećem periodu iako se čini da se neće moći reklamirati kao proizvod koji je manje štetan od tradicionalnih duhanskih proizvoda.

ŠTO NAM NOSI BUDUĆNOST?
Phillip Morris, British American Tobacco i drugi veliki proizvođači duhana u nadolazećim će se desetljećima vjerojatno sve više okretati tipovima proizvoda kao što su parilice i proizvodi za grijanje duhana. Dužnosnici Phillip Morrisa čak su ukazali na činjenicu da će kompanija u jednom trenutku u potpunosti prestati s prodajom cigareta u korist proizvoda za grijanje duhana, ali u to je trenutno teško povjerovati. Te tvrtke pokušavaju poboljšati sliku o sebi posvećujući se razvoju proizvoda koji su manje štetni za ljudsko zdravlje, ali istina je, naravno, da to uglavnom rade kako bi povećali svoje mogućnosti za veću zaradu.

U svakom slučaju, činjenica je da, jednako kao što proizvođači duhana reagiraju na trendove u ponašanju i preferencijama potrošača i mijenjaju svoju strategiju kako bi se uskladili s njima, oni isto tako oblikuju te trendove svojim aktivnostima i poslovnim odlukama.