EK: Mliječne kvote definitivno su prošlost

mlijekoEuropska komisija isključuje mogućnost ponovnog uvođenja kvota za proizvodnju mlijeka, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik povjerenika za poljoprivredu.

“Kvote se neće ponovno uvoditi. Povjerenik Phil Hogan je već ranije izjavio da su kvote otišle zauvijek”, izjavio je glasnogovornik Daniel Rosario.

Sustav mliječnih kvota, koji je EU uvela još 1984. godine ukinut je 31. ožujka 2015. Sustav je uveden u vrijeme kada je proizvodnja EU-a uvelike premašivala potražnju i bio je jedan od alata uvedenih za rješavanje strukturnih viškova.

Zbog krize u mliječnom sektoru, koji je ugrožen većom proizvodnjom mlijeka u EU-u i manjom potražnjom na svjetskom tržištu te zbog ruskog embarga, u ponedjeljak su se u Bruxellesu na izvanrednom sastanku okupili ministri poljoprivrede 28 zemalja članica kako bi razgovarali o mjerama za pomoć mljekarima i proizvođačima svinjskog i goveđeg mesa, koji su također u krizi.

Za vrijeme ministarskog sastanka u Bruxellesu okupilo se nekoliko tisuća poljoprivrednika, koji su potpuno blokirali europsku četvrt europske prijestolnice. Stotine traktora proizvelo je kaos na bruxelleskim ulicama, a policija je potpuno zatvorila pristup zgradama Vijeća i Komisije, osim akreditiranim osobama.

Među prijedlozima za pomoć farmerima spominje se mogućnost povećanja interventnih cijena – cijena koje država plaća za potporu tržištu za mlijeko u prahu i sir te povećanje financijske pomoći poljoprivrednicima u 2016. Razmatra se i mogućnost kažnjavanja zemalja koje su prekoračile kvote za proizvodnju mlijeka ukinute s prvim danom travnja ove godine.

Zbog ruskog embarga u Europskoj uniji znatno su pale cijene mlijeka i goveđeg i svinjskog mesa. Uz to, smanjena je svjetska potražnja mlijeka, naročito u Kini, a istodobno je u EU-u ove godine povećana proizvodnja mlijeka za 4,5 posto.

Europski poljoprivrednici u Rusiju izvoze 10 posto od ukupnog izvoza europskih poljoprivrednih proizvoda. Sada se procjenjuje da na europskom tržištu ima 100 do 150 tisuća tona svinjetine viška. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakLidlova pekara: Svježe pečeno ujutro, navečer, svakoga dana
Sljedeći članakVršački vinogradi – od uspjeha do gubitaša