Za razliku od velike većine FMCG kategorija u kojima je promotivna cijena sve značajnija u komunikaciji, ovdje je situacija sasvim obrnuta. Snižena cijena je tip promocije koji je u zadnjih 12 mjeseci izgubio čak 19%, došavši od 65% na svega 46% udjela u broju promocija. To se prelilo na tip promocije redovne cijene koja je istodobno rasla s lanjskih 29% na sadašnjih 43% udjela te na ostale tipove promocije koji su također narasli s 5% na 11% udjela u broju promocija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Energetski napitci” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju travanj 2017. – ožujak 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije godine u navedenim se kategorijama oglašavalo 15 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

Trgovačke marke u ovoj su kategoriji solidno pozicionirane te su u zadnjih 12 mjeseci zabilježile 13% udjela u broju promocija, ostvarivši 1% rasta u odnosu na ranijih godinu dana.

RAST VODEĆIH
Hell Energy je s rastom od 5% dodatno učvrstio vodeću poziciju u poretku proizvođača te je u zadnjih 12 mjeseci došao do značajnih 37% udjela u broju promocija. Slijedi Red Bull koji je u zadnjih godinu dana s 14% došao na 20% udjela, dok je trećeplasirana Coca-Cola u isto vrijeme imala obrnuti trend spustivši se s 20% na 14%.

Treći je trgovački lanac Spar sa stabilnih 10% udjela (rast od 1%), dok su ostali proizvođači u ovoj kategoriji zauzeli razmjerno manje udjele: Realmix je blago rastao do 4%, Lidl je također imao mali rast i sada drži 2%, dok Miami Energy i Up Energy Beverages imaju po 1% udjela u broju promocija. Svi ostali proizvođači su na međugodišnjoj razini smanjili svoj kumulativni udio s 18% na 10%.

Hell Energy i Red Bull vodeće su marke energetskih napitaka s identičnim udjelom koji smo naveli u poretku proizvođača. Trećeplasirani je Monster koji je zabilježio 3% minusa i s ukupno 14% drži treću poziciju u poretku vodećih marki. Sparova trgovačka marka S-Budget rasla je s 9% na 10% udjela u broju promocija, dok su rast s 3% na 4% ostvarila dva brenda: Crazywolf i Realmix. Po 2% udjela ostvarili su Big Bill i Power Up a po 1% Sportyfeel i Miami Energy.

Kumulativno gledano, spomenute su vodeće marke u ovom komunikacijskom kanalu ojačale svoju prisutnost, što je najbolje vidljivo iz drastičnog pada udjela ostalih marki koje su prisutne u ovoj kategoriji a koji je s lanjskih 17% kliznuo na aktualnih 5%.

S rastom od čak 10% Spar je došao do ukupno 22% udjela u poretku vodećih trgovaca te je čvrsto zasjeo na prvo mjesto. Za razliku od toga, Plodine su imale potpuno oprečan trend te su lani sa 16% udjela kada su bili vodeći trgovac sada pali na svega 3%. Za razliku od toga, Metro je imao lijepi rast oglašavanja s 5% lani na 10% u zadnjih 12 mjeseci, a pozitivan je i trećeplasirani KTC koji je zabilježio rast s 5% na 7%. Slijede sa 6% udjela Boso i Kaufland pri čemu je prvi trgovac minimalno rastao, a drugi minimalno pao u odnosu na lani. Šesto mjesto pripalo je Lidlu koji je s prošlogodišnjih 1% došao na 5% udjela, dok po 4% imaju Stridon promet (+3%) te Konzum (isto kao i lani). Ostali su trgovci kumulativno izgubili 12% i na kraju su ovogodišnjeg travnja držali 33% udjela u broju promocija.

Za razliku od velike većine FMCG kategorija u kojima je promotivna cijena sve značajnija u komunikaciji, ovdje je situacija sasvim obrnuta. Snižena cijena je tip promocije koji je u zadnjih 12 mjeseci izgubio čak 19%, došavši od 65% na svega 46% udjela u broju promocija.

To se prelilo na tip promocije redovne cijene koja je istodobno rasla s lanjskih 29% na sadašnjih 43% udjela te na ostale tipove promocije koji su također narasli s 5% na 11% udjela u broju promocija.