FMCG tržište – Leaflet report: U prehrani lokalno, u neprehrani globalno

U kategoriji prehrane glavnu riječ vode lokalni proizvođači (hrvatski i regionalni) te su od vodećih 15 pozicija internacionalnim igračima prepustili samo dva mjesta, dok je gotovo obratna situacija u kategoriji neprehrane u kojoj pak imamo samo četiri lokalna predstavnika među TOP 15

Iza nas je polugodište koje je donijelo pregršt zanimljivosti, da ne kažemo turbulencija na FMCG tržištu u Hrvatskoj. Kako se to referiralo na kretanja u oglasnom kanalu kataloga i letaka trgovačkih lanaca prikazat ćemo u formi kratke analize.

Bazu analize čine prehrambeni trgovački lanci te cash & carry i drogerijski formati, a podaci se odnose na bruto oglasnu vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

Ukupna bruto oglasna vrijednost FMCG kategorija u prvih šest mjeseci 2017. godine iznosila je 366 milijuna kuna te je smanjena za 7,6% u odnosu na isti period lani kada je dosegnula 396 milijuna kuna.

DVIJE RAZLIČITE PRIČE
Među TOP 15 proizvođača prehrambenih proizvoda na FMCG tržištu u katalozima i letcima nalazimo samo dva internacionalna predstavnika (Nestlé i Mondelez), dok su sve ostalo zauzeli lokalni domaći proizvođači.

Kombinirano gledano, vodećih 15 proizvođača drži oko polovice oglasnog kolača prehrane.

Na čelu poretka i to relativno uvjerljivo nalazi se Vindija koja je svoj udio povećala s 10,7%, koliko je imala u prvom polugodištu 2016. godine, na 11,4% udjela u istom ovogodišnjem periodu.

Dvostruko manje udjele imaju prva dva pratitelja: Podravka, koja je pala s 5,9% na 5,3%, i Dukat koji je svoj udio također blago smanjio, s 5,2% na 5,1%.

Četvrti je Ledo s udjelom od 3,7% (+0,3% u odnosu na lanjsko polugodište), koji je za nijansu ispred Gavrilovića s 3,6% udjela (+1,2%), a s 3,4% slijede PIK Vrbovec (-1,6%) i Kraš (-0,5%). Osmi je Franck koji je ostvario minimalan rast i sada ima 2,6% udjela u GAV-u prehrane, dok ga je Pan-Pek gotovo sustigao jer je svoj udio s lanjskih 1,2% unaprijedio do 2,5% u ovoj godini.

Tek na 10. i 11. mjestu dolaze dva spomenuta globalna lidera: Nestlé s 2% (-0,1%) i Mondelez International s 1,8% (+0,4%). Vodeću 15-orku zaključuju Kandit i Meggle koji su rasli s 1,6% na 1,7% udjela, dok je Zvijezda pala s 1,8% na 1,5% a Perutnina Ptuj s 1,6% na 1,3%.

U neprehrani je situacija podosta drugačija te na listi TOP 15 proizvođača možemo naći tek četiri lokalna (hrvatska ili regionalna) brenda, dok su svi ostali poznati internacionalni predstavnici. Kombinirano gledano, vodećih 15 proizvođača drži oko 80% oglasnog kolača neprehrane.

Henkel i Procter & Gamble nalaze se na vrhu s 13% udjela (prvi je izgubio 1,8% u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, a drugi nešto manjih 0,9%), a gotovo u stopu slijedi ih Saponia koja je u promatranom razdoblju ostvarila 11,3% udjela u oglašavanju neprehrambenih kategorija odnosno 0,8% više nego lani u istom periodu.

Čvrsto četvrto mjesto drži Violeta sa 7,8% (+3,4%), a pozitivni su bili i Unilever s 5,1% (+0,8%), Colgate-Palmolive s 4,6% (+0,5%) i Labud s 4,5% (+0,7%).

Osmoplasirani Beiersdorf nije pratio taj pozitivni trend, nego je svoj oglasni udio smanjio s 4,4% iz prvog polugodišta 2016. na 3,8% u istom razdoblju ove godine, dok je Reckitt Benckiser zadržao 3,4% udjela.

Uz rast od 0,9% Paloma je došla do 10. mjesta i 3,2% udjela, dok su svi ostali proizvođači zabilježili pad udjela: Nestlé s 3,1% na 2,9%, L’Oreal s 3,2% na 2,3%, SCA i Mars su imali identičan trend (s 2,8% na 2,1%), dok je SC Johnson pao s 2,1% na 1,7% kao posljednji predstavnik od vodećih 15 proizvođača neprehrane.

Prethodni članakNeizdrživa situacija hrvatskih proizvođača mlijeka
Sljedeći članakEkološki proizvodi – Aktualno: Potražnja veća od ponude