Vodeća francuska udruga za zaštitu prava potrošača američkim kompanijama zamjera da prava svojih korisnika narušavaju presloženim i nezakonitim uvjetima uporabe svojih servisa

Vodeća francuska udruga za zaštitu prava potrošača podnijela je tužbu protiv internetskih divova Twittera, Facebooka i Googlea zbog kršenja zakona o privatnosti.

Američkim kompanijama zamjeraju da prava svojih korisnika narušavaju presloženim i nezakonitim uvjetima uporabe svojih servisa, piše slovenski tiskovna agencija STA, a prenosi poslovni dnevnik Finance.

“Nakon višemjesečnih pregovora i opetovanih upozorenja s naše strane tvrdoglavo insistiraju na odredbama koje su po našem mišljenju nezakonite i narušavaju prava korisnika“, priopćile je udruga potrošača UFC- Que Choisir.

Francuska udruga upozorava da su uvjeti uporabe internetskih servisa “nerazumljivi, nečitljivi i puni internetskih poveznica” koje često vode na tekstove dostupne samo na engleskom.

“Još opasnije je da tvrtke insistiraju na opsežnom prikupljanju, obradi, ažuriranju, pohranjivanju i uporabi podataka svojih korisnika i njihovih bližnjih”, navodi udruga. Od pariškog suda traže da američkim tvrtkama naloži da odmah prilagode sporne tekstove.

Europske države su sve osjetljivije na djelovanje američkih internetskih divova. Francuska agencija za zaštitu osobnih podataka u siječnju je kaznila Google sa 150.000 eura, a prethodno je kaznu američkoj kompaniji izrekla i Španjolska. U oba slučaja riječ je bila o kršenju zakona o privatnosti.

No, za Google koji godišnje prihoduje gotovo 60 milijardi dolara, kazna od 150.000 eura je smiješno niska, zaključuje slovenska agencija. (Banka.hr)