Gazirana mineralna voda: Rast mjehurića

Najprodavanija među vodama, gazirana mineralna voda, u posljednjih godinu dana bilježi količinski i vrijednosni rast te predstavlja dobitan artikal u svim formatima trgovina

Sladokusci se možda ne bi složili, ali voda je najvažnija namirnica, neophodna za funkcioniranje svakog organizma.

Ono što je interesantno da na pitanje koliko čovjeku treba vode još i danas nema preciznog odgovora jer je vrlo teško odrediti točnu količinu vode koja se unese putem hrane i koja se izluči iz organizma, kao i koliko se uskladištene vode koristi. Nekako je najčešća preporuka popiti osam čaša vode dnevno, ali koje se jako malo ljudi u stvarnosti drži.

PODJELE VODA
Prema definiciji o vodama, razlikuju se tri tipa voda: mineralna, izvorska i stolna. Pod prirodnom mineralnom vodom podrazumijeva se voda koja potječe iz podzemnih ležišta zaštićenih od svakog onečišćenja, a dobiva se iz jednog ili više prirodnih ili bušenih izvora.

Ono što ju razlikuje od ostalih vrsta voda jest prirodni karakteristični sadržaj mineralnih tvari i tvari u tragovima te određenim prehrambeno-fiziološkim učincima.

Izvorska voda se također dobiva iz podzemnih ležišta iz jednog ili više prirodnih ili bušenih izvora zaštićenih od svih vrsta onečišćenja, a sastav, temperatura i ostale značajke izvorske vode moraju biti stalne u okviru prirodnih promjena.

I jedna i druga vrsta mogu biti gazirane ili negazirane, s time da mineralna voda po svojoj prirodi može biti gazirana, a izvorskoj se može naknadno dodati ugljični dioksid.

Stolna voda je proizvedena od vode za piće s dodatkom jedne ili više dopuštenih tvari u svrhu poboljšanja organoleptičkih svojstava.

DOBRA PRODAJA
Segmentacija tržišta u ovoj je kategoriji podosta kompliciran zadatak. Naime, dok proizvođači promatraju tržište kroz segmente definirane pravilnikom o vodama: mineralna, izvorska i stolna, potrošači izgleda još uvijek kao glavni kriterij koriste je li voda gazirana ili nije. Gazirana voda, koja je ujedno i predmet ove analize, prednjači u maloprodaji.

Kategorija gaziranih mineralnih voda tako je u zadnjih 12 mjeseci (svibanj 2012. – travanj 2013.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (koje ne uključuje Cash&Carry, diskontne i ugostiteljske objekte, kao ni sezonske objekte) ostvarila prodaju od 136,7 milijuna litara, što je za 11,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je vrijednosna prodaja iznosila 512 milijuna kuna, što je pak za 12,9% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Većina kategorija dobro prolazi uglavnom u velikim formatima, no ova se kategorija podjednako dobro prodaje u svim formatima trgovina.

Kroz supermarkete (301 – 2500 m2) se proda 29% ukupnih količina, slijede srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 24%, zatim velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 21%, hipermarketi (iznad 2500 m2) s 14%, male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 10%, te kiosci i trgovine na benzinskim postajama s 2% udjela.

TREND S OKUSOM
Gazirane mineralne vode su još jedna od onih kategorija u kojima tržištem dominiraju domaći proizvođači – Jamnica (Jamnica, Mivela) i Podravka (Studena), a slijede ih Sarajevski kiseljak (Sarajevski kiseljak), Droga Kolinska (Donat), te Radenska (Radenska).

Proizvođačima je zasigurno interesantno promotriti kako stoje različite vrste pakiranja. U Hrvatskoj se tako u maloprodajnim objektima najviše prodaju gazirane mineralne vode u plastičnim bocama – 59%, dok prodaja u staklenim bocama iznosi 41%.

Kad promotrimo podjelu na vode sa i bez okusa, vidjet ćemo da su gazirane mineralne vode s okusom sve popularnije. U zadnjih godinu dana (svibanj 2012. – travanj 2013.) bilježe rast od 60% u odnosu na isto razdoblje prošle godine te sada drže ukupno 5% količinske prodaje.

S okusom ili bez njega, ako se osvrnemo na priču s početka ove analize možemo zaključiti kako se hrvatski potrošači barem po konzumaciji gazirane mineralne vode nastoje držati preporuke redovitog unosa vode u organizam.

Milanka Ćorić
Market Analyst, AC Nielsen

Prethodni članakSpojeni Idea i Mercator u Srbiji će imati manji tržišni udio od Delhaizea
Sljedeći članakCetina: Gazirana mineralna voda novost u ponudi