Gelovi za tuširanje: Novi zahtjevi za novo vrijeme

Od njegovane i meke kože, svježine nakon tuširanja, stimulacije naših osjetila, intenzivnog doživljaja pa sve do podizanja energije i raspoloženja, sve su to zahtjevi koje svakodnevno postavljamo pred gelove za tuširanje

Gel za tuširanje je zapravo vrsta tekućeg sapuna koji koristimo za čišćenje cijeloga tijela. Smatramo ga proizvodom modernog svijeta i tehnologije.

Prvi tekući sapun pojavio se tek sredinom 19. stoljeća. Odmah je stekao veliku popularnost što je potaklo, uz napredak moderne kemije, razvoj tekućeg gela za tuširanje.

Njegova je prvotna funkcija bila ubrzavanje i olakšavanje tuširanja te manja štetnost za kožu od sapuna. Kako se u modernoj civilizaciji svakodnevno tuširanje podrazumijeva, gel za tuširanje brzo je zauzeo svoje mjesto u našim kupaonicama.

Štoviše, toliko je napredovao da ga danas možemo pronaći u bezbroj varijacija. Više ga ne povezujemo samo s čišćenjem tijela, već nam u reklamama nude razne dodatne pogodnosti gela za tuširanje.

Od njegovane i meke kože, svježine nakon tuširanja, stimulacije naših osjetila, intenzivnog doživljaja pa sve do podizanja energije i raspoloženja. Teško da možemo zamisliti svoj dan bez upotrebe ovog proizvoda, pogotovo dolaskom ljeta i sve toplijih dana.

NEZAOBILAZNI PROIZVODI
Upravo zbog toga u okviru BRANDpuls istraživanja pratimo marketinške pokazatelje za kategoriju gelova za tuširanje. Osim korištenja kategorije BRANDpuls analizira i marketinške pokazatelje za brendove unutar kategorije, demografiju i životni stil potrošača te njihove kupovne i medijske navike.

Svi ovi podaci važni su za praćenje brenda i rano uočavanje prilika i problema na tržištu. Podaci korišteni u analizi prikazuju najnovije podatke prikupljene tijekom ožujka i travnja 2014. godine.

BRANDpuls istraživanje pokazuje da čak 94% populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine koristi gelove za tuširanje. Trend korištenja kategorije stabilan je od 2011. godine i nije se značajno mijenjao.

Heavy korisnika gelova za tuširanje (onih koji ih koriste jednom ili više puta dnevno) u populaciji imamo 53%.

Medium korisnika koji gelove za tuširanje koriste 4-6 puta tjedno je 23%, dok je light korisnika, odnosno onih koji koriste gelove za tuširanje 2-3 puta tjedno ili rjeđe, ukupno 18%. Na kraju, imamo 6% onih koji ne koriste gelove za tuširanje.

Heavy korisnike gelova za tuširanje nalazimo nešto učestalije u mlađoj populaciji od 15 do 29 godina, a najmanje u populaciji od 60 do 64 godine. Heavy korisnici su nešto češće neoženjeni/neudane.

Što se tiče učestalosti korištenja kategorije u susjednoj Sloveniji, postotak korisnika kategorije ne razlikuje se značajno od onoga kod nas i iznosi 92%. Za razliku od toga u Srbiji nalazimo nešto manji broj korisnika ove kategorije, njih 78%, te jednako toliko u Makedoniji.

Polovina heavy korisnika u Hrvatskoj voli eksperimentirati s mirisima gelova za tuširanje, 45% ih preferira gelove koji stvaraju više pjene, a za 39% njih je bitniji osjećaj opuštenosti nakon tuširanja od samog higijenskog efekta tuširanja.

Za 52% heavy korisnika marka gela za tuširanje koju kupuju je jako bitna. Isto je bitno za 40% medium korisnika, dok je za samo 27% light korisnika marka gela za tuširanje jako bitna.

PETOBOJ BRENDOVA
Osvrnimo se na razinu korištenja (“usage”) brendova, što je marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

U kategoriji gelova za tuširanje vodeći brend je Nivea. Njega koristi 44% potrošača u dobi od 15 do 64 godine, što se promatrano na ciljnoj skupini korisnika kategorije dodatno penje na 47% potrošača koji koriste Niveu.

Odmah iza vodećeg brenda nalazi se Dove koji koristi 35% populacije. Među top 5 brendova po učestalosti korištenja također se nalaze Palmolive, Fa i Axe.

U odnosu na 2013. godinu pozicija vodeća tri brenda nije se mijenjala, štoviše, od samog početka praćenja kategorije, 2007. godine, Nivea, Palmolive i Dove drže vodeće pozicije ove kategorije. Nivea i Dove također su vodeći brendovi u Srbiji i Makedoniji, dok u Sloveniji čelnu poziciju drže Nivea i Fa.

Kombinacijom svih najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine, (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

BRANDscore tako uspoređuje brendove unutar kategorije gelova za tuširanje i pokazatelj je snage na tržištu. Promatranje cjelokupnog uspjeha brenda na tržištu je osobito vrijedno u situacijama kada brendovi na određenom marketinškom pokazatelju postižu vrlo slične vrijednosti pa se tek uzimanjem u obzir svih pokazatelja može dobiti prava slika stanja na tržištu. Prema BRANDscore-u Nivea i Dove su trenutačno vodeći brendovi u Hrvatskoj u kategoriji gelova za tuširanje, a slijedi ih Palmolive, Fa i Axe.

BRANDscore uključuje i emocionalni i bihevioralni odnos potrošača prema brendu te daje sveobuhvatnu snagu brenda na tržištu.

Danas su gelovi za tuširanje puno više od sapuna za čišćenje tijela. Od njih očekujemo puno toga. Moraju pridonijeti tome da tuširanje bude brzo i funkcionalno, a jednako tako osvježavajuće, mirisno i njegujuće.

Gel za tuširanje je danas više od jednog proizvoda, on je i šampon za kosu, regenerator za tijelo, krema za brijanje… Što će još postati u budućnosti ostaje nam za vidjeti.

Jelena Jakšić, Product Manager

Prethodni članakArgeti raste tržišni udjel u Austriji
Sljedeći članakGavrilovićevi naresci mortadela i šunka u novom pakiranju