Globalna kretanja: Hrana za van – Svjetski poučci iz Sjeverne Amerike

Što možete naučiti od lanaca kao što su Tim Hortons, Panera Bread i drugih sjevernoameričkih divova hrane za van? Ususret prvoj IGD-ovoj konferenciji posvećenoj hrani za van, a koja će se održati 22. studenog, posjetili smo specijaliste za ovo područje, male samoposluge i supermarkete širom sjevernoameričkih lokacija, ne bismo li istražili što izdvojiti iz najboljih i najnovijih praksi. Evo što ističemo:

1. Kad se lanac kafića proširi na brzu hranu – Tim Hortons
Tim Hortons u Kanadi je široko rasprostranjen te prodaje tolike količine kave da u sjenu baca i premium suparnike poput Starbucksa.

Međutim, model je to koji se razvija i u više poslovnica sa svog osnovnog fokusa, drip kave, prelazi na espresso kave. Istovremeno, što je možda i značajnije, ponudu širi i na hranu, i to toplu hranu. Upravo u tome vidimo utjecaj i razmišljanje novih vlasnika, Restaurant Brands Internationala i njihova drugog glavnog brenda Burger Kinga, te njihovu pomoć razvoju hibridnijeg modela koji Tim Hortons čvrsto postavlja u kontekst drugačijih konkurenata, čak i McDonald’sa ili Subwaya.

Budući da je najavljen i cilj međunarodnog širenja, kao i neki konkretni planovi za Ujedinjeno Kraljevstvo i Filipine, mnoga bi tržišta mogla dobiti novu dinamiku.

2. Second Cup – novi tip iskustva premium kave
Ovaj lanac kafeterija iz Toronta u Kanadi ima više od 300 poslovnica i na domaćem tržištu prolazi kroz opsežan program rebrandinga i obnove.

Posljedica i prednost toga jest da se sve veći broj njihovih poslovnica pojavljuje u suvremenom formatu usklađenom s trendovima, što ostavlja izvanredan dojam te potiče veću diferencijaciju na tržištu, koja dolazi nakon teškog razdoblja u trgovanju. U tijeku je i sve jače međunarodno širenje – Second Cup je sada zahvaljujući franšizama prisutan širom Bliskog istoka, a s nekoliko lokacija u Londonu, Manchesteru i Birminghamu i na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, s planovima za daljnje širenje.

3. Uz pravi pristup i supermarketi mogu biti iznimno uspješni s hranom za van
Za supermarkete u SAD-u te neke od kanadskih, hrana za van definirana je drugačije te uključuje širok raspon pripremljene gotove hrane prezentirane u stilu buffeta i predviđene za konzumaciju ili u trgovini ili izvan nje.

Wegmans i Whole Foods su među najboljima, ali razni igrači nude niz rješenja koja pokrivaju mnoge kuhinje i nutritivne zahtjeve.

Međutim, na ovoj razini maloprodaja gotovih jela vapi za pomakom u pristupu: uspješan posao s hranom za van počiva na vrlo različitim ključnim indikatorima uspješnosti od onih tipičnih za velike, big box formate.

4. Zdravlje i wellness očekuje još dosta globalnog razvoja
Sjeverna Amerika pruža nam fantastične uvide u ono što čeka i mnoga druga tržišta.

Nevjerojatno je impresivan fokus supermarketa na zdravlje, što u asortimanu, a što u izlaganju robe i prezentaciji proizvoda u posebnim dijelovima prodavaonica, pri čemu neke od najboljih ponuda koje smo vidjeli imaju Whole Foods Market, Stop&Shop i Trader Joe’s.

Istovremeno trgovce na malo, dobavljače i druge koji se bave hranom za van inspiriraju i specijalisti za to područje, kao što su Fresh & Co, Sweetgreen i Freshii.

5. Kad sendvič više nije samo sendvič – Panera Bread
Panera Bread jednostavan je i praktičan koncept osmišljen oko brzih prehrambenih rješenja.

Srž ponude čine sendviči u kruhu, ali tu je i posebno izabran asortiman sendviča s različitim vrstama kruha i različitim ispunima, koji stoji uz bok juha i variva.

Sličnu inspiraciju pruža nam i Potbelly koji sada posluje u Europi, u jednoj londonskoj poslovnici.

Gavin Rothwell
Retail Insight Manager

Prethodni članakJa TRGOVAC magazin – prosinac 2016. / siječanj 2017.
Sljedeći članakOtvoren prvi Lidl u Crikvenici, 90. u Hrvatskoj