U sva četiri podsegmenta lakih gospodarskih vozila zabilježen je rast tržišta u odnosu na prethodnu godinu. Pritom je najvidljiviji rast zabilježen u najmanjem segmentu, pick-up vozila (28,8 posto), a slijedi podsegment kombi vozila (23,5 posto), dok su na začelju dva najveća podsegmenta: furgoni i kamioneti (5,8 posto) i vozila za gradsku dostavu (1,1 posto). Izuzetno snažan rast zabilježen je u N2 segmentu koji je lani rastao za 25,4 posto. Ipak, u vodećim tvrtkama pozivaju na oprez…

U suradnji s agencijom Promocija Plus koja prati tržište vozila i ove smo godine pripremili pregled tržišta lakih gospodarskih vozila (kategorija N1) pri čemu ćemo obratiti pažnju i na kategoriju N2 u koju spadaju motorna vozila za prijevoz tereta čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tone, ali nije veća od 12 tona. Pogledamo li opće tržište u prošloj godini vidimo da je zabilježen rast isporuka novih vozila u našoj zemlji u obje glavne skupine: osobna i laka gospodarska vozila (LGV). Zabilježeni je rast bio na znatno različitim razinama, kako međusobno, tako i u odnosu na prethodnu godinu. U segmentu novih osobnih vozila zabilježen je sličan rast kakav je bio i prethodne godine (sada 16,7 posto u odnosu na 15,1 posto iz 2017. godine).

S druge strane, na tržištu novih lakih gospodarskih vozila zabilježen je više nego dvostruko slabiji rast nego kod osobnih vozila, ali je istovremeno taj rast značajno veći nego godinu dana ranije. U postotcima izraženo to izgleda ovako: prošle je godine na tržištu lakih gospodarskih vozila zabilježen rast od 7,2 posto (dok je godinu prije taj rast iznosio svega 2,1 posto). Prevedeno u apsolutne brojke prošle je godine registrirano 9.132 nova laka gospodarska vozila u odnosu na 8.515 ovih vozila iz 2017. godine.

Gledano po segmentima unutar kategorije lakih gospodarskih vozila, najveći broj vozila je u skupini vozila za gradsku dostavu kojih je u prošloj godini registrirano 3.932 komada, što je 43 posto od ukupnog broja registriranih novih lakih dostavnih vozila. Drugu skupinu čine vozila za dostavu, furgoni i kamioneti, s ukupno 3.154 registrirana nova vozila (34,5 posto od ukupnog tržišta lakih dostavnih vozila). Treći podsegment, kombi vozila, s 1.679 vozila pokriva 18,4 posto tržišta, dok je najmanji podsegment onaj kojeg čine pick-up vozila s 367 vozila ili 4 posto od ukupnog tržišta lakih dostavnih vozila.

U sva četiri podsegmenta je zabilježen rast tržišta u odnosu na prethodnu godinu. Pritom je najvidljiviji rast zabilježen u najmanjem segmentu, pick-up vozila (28,8 posto), a slijedi podsegment kombi vozila (23,5 posto), dok su na začelju dva najveća podsegmenta: furgoni i kamioneti (5,8 posto) i vozila za gradsku dostavu (1,1 posto).

“U analizi trendova za laka gospodarska vozila uočava se zanimljiva dinamika. Tako je 2015. godine zabilježen rast iznad 31 posto, a godinu dana kasnije je iznosio 21 posto. Značajnije je usporavanje zabilježeno u 2017. godini kad je napredak iznosio svega 2,1 posto, da bi se posljednje godine taj rast oporavio na već spomenutih 7,2 posto. Bit će zanimljivo pratiti krivulju rasta i za tekuću godinu. Hoće li ta krivulja nastaviti ići prema gore ili će se ponovo preokrenuti prema padu? Sudeći po prvim rezultatima iz ove godine čini se da će biti uspjeh zadržati prošlogodišnje brojke, kako na tržištu lakih gospodarskih vozila, a još će veći izazov biti na tržištu novih osobnih vozila”, ističe Agan Begić, direktor Promocije Plus.

POREDAK VODEĆIH
Kategorija N2 u prošloj je godini ostvarila više nego dobrih 25,4 posto rasta. Prodavši ukupno 131 vozilo Iveco je zadržao dominantnu poziciju i natpolovični udio od 51 posto u ukupnoj prodaji kategorije. Četvrtinu prodaje zauzima MAN koji je lani više nego udvostručio svoj plasman jer je s 26 vozila u 2017. došao na 63 prodana vozila u 2018. godini, dok je najveći gubitnik lani bio Mercedes koji je s 33 pao na svega 12 prodanih vozila.

A sada pogledajmo kako je u prošloj godini izgledao poredak vodećih proizvođača i modela u segmentu lakih gospodarskih vozila.

U poretku vodećih proizvođača došlo je do smjene na vrhu jer je Renault zahvaljujući sjajnom rastu u prošloj godini s ukupno prodanim 1.941 modelom s trona skinuo Volkswagen koji se morao zadovoljiti drugim mjestom s 1.339 prodanih vozila. Dobar prodajni trend imao je Citroën koji je realizirao prodaju 1.236 modela, dok je Peugeot ostao na gotovo identičnom prodajnim rezultatu u 2018. u usporedbi s godinom ranije. Dvoznamenkasti udio u prodaji ima još i Opel, koji je dio iste grupacije kao i prethodna dva proizvođača, uz blagi rast na međugodišnjoj razini i 956 prodanih vozila.

Unatoč dosta manjoj prodaji u usporedbi s godinom prije, Volkswagen Caddy je zadržao prvo mjesto u poretku vodećih modela lakih gospodarskih vozila sa 796 prodanih primjeraka, a do drugog se mjesta probio Renault Kangoo sa 655 vozila iako u 2017. godini nije bio ni u vodećih 10. Opel Vivaro je ostvario blagi pad na trećemu mjestu sa 620 vozila, dok je Dacia Dokker Van, nasuprot tome, ostvarila blagi rast na 535 prodanih vozila. Borba je jako izjednačena pa sljedeća tri modela dijele uistinu nijanse: Renault Master imao je 512, Citroën Jumper 511, a Renault Traffic 509 prodanih primjeraka. Među odabranom desetorkom još su Citroën Berlingo (450), Peugeot Boxer (416) te Fiat Doblo (344).

U regionalnoj klasifikaciji više je nego jasna prevlast Grada Zagreba u kojem je lani prodano 37 posto svih lakih gospodarskih vozila u Hrvatskoj ili njih 3.382. Potom slijede Splitsko-dalmatinska sa 718, Istarska sa 681 i Primorsko-goranska s 559 prodanih vozila u 2018. godini.

NAJAVE ZA 2019. GODINU
Kako bismo iz prve ruke dobili uvid u kretanja na tržištu poslali smo upit na nekoliko vodećih proizvođača: Citroën i Peugeot koji su dio iste grupacije (PSA) te Iveco i Renault.

Jasmina Pecotić, voditeljica komunikacija za Citroën, DS i Peugeot, kazala nam je kako raznolika gama marke Citroën zadovoljava različite potrebe profesionalnih korisnika koju sačinjavaju laka gospodarska vozila C3 Entreprise, novi Berlingo Furgon, Jumpy Furgon i Jumper Furgon. Citroën je u ožujku ove godine proširio svoju ponudu na hrvatskom tržištu i lansirao Citroën Berlingo Business čija je glavna pogodnost nabave činjenica da se registrira kao lako gospodarsko vozilo s mogućnošću 100% odbitka PDV-a.

“Ovaj jedinstveni model namijenjen je prijevozu putnika, ali i prijevozu tereta uz nosivost do 855 kg pri čemu obujam prostora za teret iznosi do 1.900 litara. U ponudi je isključivo s XL duljinom te dvije razine opremljenosti – Live i Feel”, naglašava Pecotić.

U ožujku je lansiran i Citroën Berlingo Furgon koji je robustan, namijenjen profesionalcima te koji donosi veliki pomak u pogledu stila i opreme, a prilagođava se svim zanimanjima jer dolazi u veličinama M ili XL. “Savršen je i učinkovit partner svim poslovnim korisnicima zahvaljujući velikom tovarnom kapacitetu, lakoći pristupa i različitim mogućnostima konfiguracije uz kabinu Extenso ili produljenu kabinu. Novi Citroën Berlingo Furgon koristi novu platformu za bolje upravljanje te veću udobnost i sigurnost. Uzburkao je svoj segment time što je opremljen s 20 tehnologija za pomoć u vožnji i četiri tehnologije za povezivost”, naglašava Pecotić.

Kada se radi o marki Peugeot, ona ističe da je u ožujku ove godine na tržište lansiran novi Peugeot Partner Furgon s dvije razine opremljenosti – Comfort i Comfort Pack, nosivosti od 650 kg do 1.000 kg, s 1.6 BlueHDi motorima 75 i 100 KS te duljinama L1 i L2. Peugeot Partner Furgon serijski je opremljen sustavom Peugeot i-Cockpit, raspolaže s novom ponudom sustava za pomoć u vožnji, a posebno ističu sustav Surround Rear Vision koji omogućuje pregled mrtvih kutova putem ugrađenih kamera. Peugeot je od ožujka na hrvatsko tržište lansirao i putnički Peugeot Rifter Business s mogućnošću 100% odbitka PDV-a. Poput modela Citroën Berlingo Business i ovaj je model namijenjen prijevozu putnika, ali i prijevozu tereta uz nosivost do 850 kg pri čemu obujam prostora za teret iznosi do 1.900 litara. U ponudi je isključivo s Long L2 duljinom, tri razine opremljenosti – Active, Allure i GT Line, a opremljen je i sa sustavom Peugeot i-Cockpit.

U svom komentaru na prodajna kretanja, Pecotić ističe kako je tržište u 2018. bilo nešto veće u odnosu na godinu prije i da je to naznaka oporavka gospodarstva. Ona ipak upozorava kako treba biti oprezan u procjenama za 2019. godinu zbog toga što je uzrok porasta prethodne godine rezultat isporuka flota velikim kupcima, dok je prodaja vozila malim i srednjim tvrtkama bila na istoj razini kao i 2017. godine.

Prodajom su zadovoljni. “Prošle smo godine prodali 1.235 Citroën lakih gospodarskih vozila čime smo ostvarili 13,9 posto udjela na tom tržištu i povećanje od 26,3 posto u odnosu na 2017. godinu. Odličnim prodajnim rezultatima lakih gospodarskih vozila u velikoj je mjeri pridonijela široka gama modela, niski troškovi uporabe, profesionalni prodavači koji znaju prepoznati potrebe kupaca, atraktivne ponude financiranja, kvaliteta vozila te optimalan odnos cijene i opreme. Vozni park obnavljale su i velike tvrtke koje su ukazale povjerenje marki Citroën i prepoznale pouzdanog poslovnog partnera, ali i mali i srednji poduzetnici, kojih je najviše među našim kupcima i koji su pokretač ekonomije na lokalnim razinama. Cilj nam je i ove godine biti među top 3 marke na tržištu lakih gospodarskih vozila”, ističe Pecotić.

Ona dodaje kako je Peugeot uvijek bio pri vrhu ili na vrhu u prodaji lakih gospodarskih vozila na hrvatskom tržištu, a gama se sastoji od modela 208 Business, Partner Furgon, Expert Furgon i Boxer Furgon. “Prošle godine prodali smo 1.004 laka gospodarska vozila Peugeot, čime smo ostvarili 11,3 posto udjela na tržištu. Ove godine očekujemo da će Peugeot zadržati visoku poziciju zahvaljujući bogatoj i kompletnoj gami koja zadovoljava vrlo različite potrebe profesionalnih korisnika. Naši kupci prepoznali su u marki Peugeot optimalan omjer cijene i opreme, kvalitete i pouzdanosti te kontroliranih troškova u korištenju, a dugogodišnjim radom i animacijom klijenata, stekli smo kupce lojalne našim proizvodima i uslugama tijekom cijelog perioda korištenja svojih vozila”, poručila je Pecotić u svom komentaru.

Ivica Đurović, voditelj Iveca za tržišta Hrvatska i Slovenija, kaže nam kako je tržište u 2018. zabilježilo mali rast i to u segmentu vozila od 3,5 t do 7,49 t, dok je veći segment ostao na razini godine prije. “Više manje takvo je stanje tržišta bilo očekivano pošto smo s trenutnom gospodarskom aktivnosti došli blizu svojih kapaciteta za teška vozila, dok će stanje u segmentu lakih gospodarskih vozila i dalje biti ovisno o flotnoj nabavci”, zaključuje Đurović.

Upitan kako su u ovom proizvođaču zadovoljni ostvarenom prodajom u 2018. te kakvi su im planovi u tekućoj godini, on kaže: “Zadovoljni smo rezultatima ostvarenim prošle godine jer smo po broju voznih jedinica ostali na razini godine prije uz različitu segmentaciju. Ono što nas izrazito veseli je da smo krenuli s prodajom te prodali prvih pet teških vozila na tekući prirodni plin, iako takve punionice još uvijek nema u Hrvatskoj. Kao najveći i najjači proizvođač vozila na alternativna goriva Iveco je cijelu prošlu godinu fokus stavio na ekološka vozila, a tako će se nastaviti i tijekom 2019. jer osim vozila na prirodni plin u svim segmentima te električnih vozila u lakoj gami, u skladu s dolaskom nove regulative od rujna ove godine o emisiji štetnih plinova (Euro VI-d), predstavit ćemo nove modele”, najavljuje Đurović.

Jednako kao i Iveco, niti Renault nije uvodio novitete u svoju gamu tijekom 2018. godine, ali ističu kako će tijekom ove godine lansirati novu fazu Mastera i Trafica. U Renaultu nam kažu kako se, prema trenutnim rezultatima registracija, na prvi pogled čini da je tržište počelo rasti (ukupno do kraja ožujka tržište je naraslo 2 posto u odnosu na 2018.), no još je prerano za davanje bilo kakvih prognoza budući da su jedan od većih faktora toga rasta isporuke vozila iz ugovora sklopljenih prošle godine. “Općenito je teško prognozirati kretanja na tržištu gospodarskih vozila jer to uvelike ovisi o tenderima tj. velikim flotama koje bitno mogu pokrenuti tržište odnosno kad izostanu, taj pad je znatno vidljiv. Unatoč tome, u Renaultu predviđamo istu razinu tržišta kao i 2018. ili eventualni blagi rast, naročito do 1. rujna 2019. kada na snagu stupa WLTP norma za LGV koja bi mogla utjecati na cijene vozila pa će se neke tvrtke možda požuriti s obnovom svojih voznih parkova”, smatraju u Renaultu.

U ovom su proizvođaču izuzetno zadovoljni rezultatima budući da je Renault prva marka na segmentu LGV u 2018. s ukupnom prodajom od gotovo 2.000 vozila i ostvarenim tržišnim udjelom od 22,2 posto i to na tržištu koje je poraslo za 6,7 posto u odnosu na 2017. godinu. “U 2019. očekujemo veći pritisak konkurencije, no zahvaljujući obnovi ključnih modela Mastera i Trafica, odličnoj ponudi financiranja preko našeg partnera Renault financiranje te uslugama kroz Ugovor o održavanju čije su prednosti prepoznali brojni naši klijenti i zbog čega nam ostaju vjerni, cilj nam je ostati prva marka u Hrvatskoj u segmentu LGV-a”, poručuju iz Renaulta.