HGK: Održana konferencija o zaštiti potrošača

hgk_logo1U organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK) danas je u sjedištu HGK održana konferencija pod nazivom “Provedba politike zaštite potrošača – edukacija i informiranje potrošača i trgovaca”.

Sudionicima konferencije pozdravnom riječju obratio se predsjednik HGK Nadan Vidošević koji je ustvrdio da se odnos prema kupcu u našoj zemlji stalno poboljšava te se koriste iskustva najbolje svjetske prakse u tom području.

“Taj odnos, koji ima ekonomski i politički aspekt, treba i dalje sustavno poboljšavati. Razvoj hrvatskoga gospodarstva i uspješno nadmetanje s inozemnom konkurencijom može se ostvariti samo kvalitetom i konkurentnošću, a ne po svaku cijenu niskim cijenama te niskom kvalitetom”, rekao je predsjednik HGK.

Vidošević je također podsjetio da HGK od 1997. godine provodi akciju “Kupujmo hrvatsko” koja se nadopunjava s projektom dodjele prava uporabe znakova “Hrvatska kvaliteta” te “Izvorno hrvatsko” putem kojih se afirmira kvaliteta, tradicija, autohtonost te inovativnost naših proizvođača.

“Važno je poticati što jaču konkurenciju kvalitetnih proizvoda i usluga što jednim djelom omogućuje i trgovina. Naša se trgovina zadnjih dvadesetak godina dinamično razvijala i među prvima je počela primjenjivati svjetske standarde poslovanja”, rekao je Vidošević.

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, istaknuo je da su sudjelovali u izradi Zakona o zaštiti potrošača kako bi praktična iskustva bila uvažena prilikom zakonskog reguliranja.

“Ovakve konferencije su konkretan doprinos unapređivanju odnosa trgovaca i potrošača. Ujedno treba planski afirmirati hrvatske proizvode što izravno utječe na stabilizaciju tržišta”, zaključio je Ranogajec.

U našem društvu postignut je konsenzus o potrebi da se ostvari visoki stupanj zaštite potrošača, rekao je Krešimir Rožman, državni tajnik u MINGORP-u.

Gospodarski subjekti imaju široki raspon odgovornosti koji obuhvaća primjerice oglašavanje, kvalitetu i sigurnost. Pri tome potrošači žele imati izbor i pristup informacijama kako bi kupili najpovoljniji proizvod ili uslugu. Najveći broj naših trgovačkih tvrtki ima visoke standarde zaštite potrošača. U krajnjoj liniji sustavna zaštita potrošača rezultira boljom tržišnom pozicijom. Stalno se donose novi propisi pa je potrebna kontinuirana edukacija o njihovoj primjeni, istaknuo je Rožman.

Ljerka Puljić, predsjednica Udruženja trgovine pri HGK, naglasila je da odnos trgovaca i potrošača nije konfliktan te ga sve veći broj rukovodilaca u trgovini shvaća kao važan segment unapređivanja poslovanja.

U proteklih dvadesetak godina trgovina je u Hrvatskoj zabilježila jedan od najdinamičnijih razvoja unutar cijeloga gospodarstva te se među prvima suočila s iznimno snažnom inozemnom konkurencijom. Strana konkurencija uvela je visoke standarde zaštite potrošača i tom izazovu trebalo je odmah parirati, kazala je.

Puljić je konstatirala da pojedini negativni ekonomski trendovi, kao što je veliki pad marži, dovodi do smanjivanja financijskih sredstava za investiranje.

Kao Udruženje aktivno smo surađivali u izradi Zakona o zaštiti potrošača, a jedan dio naših prijedloga i primjedbi je prihvaćen. Danas zaštitu potrošača regulira niz zakona i pravilnika kao i standardi kvalitete. Velike tvrtke su osnovale posebne odjele za rješavanje reklamacija potrošača koji ujedno služe i za komuniciranje s njima te se tako zaprimi veliki broj prijedloga i mišljenja.

Recesija potencira cjenovnu orijentiranost kupaca pa se i brižljivije razmatra omjer kvalitete i cijene. Potrošači postaju sve više svjesni samih sebe i svog značaja za trgovačke i proizvodne tvrtke, rekla je Puljić. Također je dodala da se tržišna situacija postupno mijenja pa sve više trgovačkih tvrtki dobavljačima nameće standarde kvalitete.

Odnos trgovačkih tvrtki i dobavljača više se ne svodi samo na model „kupi – prodaj“ već postaje znatno sofisticiraniji. Ujedno udruge za zaštitu potrošača moraju se konstruktivnije odnositi prema trgovačkim tvrtkama pri čemu je najveći broj primjedbi usmjeren na proizvođače, a ne na trgovce, zaključila je Puljić.

Europske propise treba što učinkovitije prilagođavati našim specifičnostima kako bi bili maksimalno djelotvorni odnosno što praktičniji, rekao je Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca HOK-a. Rad MINGORP-a do sada je bio izuzetno efikasan na ovom području, no malim trgovcima poslovanje otežava veliki broj propisa pa je stalna edukacija jedan od prioriteta, rekao je.

Na konferenciji je Marko Baretić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorio o zakonskim odredbama reklamacijskog postupka, Vedrana Filipović Grčić iz Državnog inspektorata govorila je o provedbi zakonskih odredaba, Helena Klarić i Tanja Dinić predstavile su načine kako reklamacijski postupak funkcionira u Konzumu odnosno Mercatoru, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača, Nenad Kurtović, govorio je o najčešćim problemima potrošača, Zrinka Kos iz Lantee izlagala je o reklamacijskom postupku u trgovini tekstilom, Sanja Želinski Matunec iz HOK-a govorila je o toj problematici na primjeru obrtnika, a Kristina Horbec iz Heraklee govorila je na temu “Zašto je važno kvalitetno usluživati svoje kupce?”

U zaključku konferencije ističe se kako se Republika Hrvatska zalaže za djelotvornu zaštitu potrošača kao osnovnu stečevinu civilizacijskoga, demokratskog društva u funkciji osiguranja kvalitete života svih svojih građana i stvaranju ravnoteže između interesa gospodarskih subjekata i potrošača na tržištu, u okvirima zakonodavstva Europske unije i direktiva UN. Načela politike zaštite potrošača su: načelo javnosti, obrazovanja i obavješćivanja, načelo cjelovitosti i načelo prevencije.

Temeljna prava potrošača su pravo na visoku razinu zaštite zdravlja i sigurnosti, pravo na obaviještenost, pravo na jednostran raskid ugovora, pravo na zaštitu od nepoštenih ugovornih odredaba, pravo na sukladnost kupljene robe s ugovorom, pravo na zaštitu od nepoštene poslovne prakse ta pravo na učinkovitu pravnu zaštitu.

Prethodni članakHumanitarna akcija Plodina i Reckitt Benckisera za darovite učenike
Sljedeći članakCeh trgovine traži sastanak s TDR-om