HGK osniva poduzetnički inkubator za žene poduzetnice

Kroz program mentorstva poduzetnice će se voditi kroz prve godine njihovog poslovanja

Iako su žene većina u svjetskoj populaciji, i dalje su u sferi poduzetništva manjina, zbog raznih prepreka, socijalnog, ekonomskog, ali i politički nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce.

Prema nekim statistikama smatra se da žene u Europi pokreću ili su pokrenule svaki četvrti novi posao. Obavljaju dvije trećine posla u svijetu, no privređuju svega jednu desetinu svjetskog dohotka, a posjeduju manje od jedan posto svjetskih dobara, rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić na konferenciji posvećenoj ženama poduzetnicama – Dan kreativnih žena održanoj danas u HGK.

Svoj doprinos razvoju poduzetništva žena aktivno daje i Komora kao jedan od sudionika provedbe nacionalne Strategija razvoja ženskog poduzetništva 2014.-2020. i nacionalne Strategije ravnopravnosti spolova te provodi čitav niz mjera.

“Jedna od aktivnosti koja je predviđena Strategijom razvoja ženskog poduzetništva je i osnivanje poduzetničkih inkubatora za žene, stoga je HGK pokrenula inicijativu da se prvi takav inkubator osnuje u ŽK Split, a koji će osim besplatnog prostora, opreme, edukativnih aktivnosti imati i program mentorstva koji će poduzetnice voditi kroz prve godine njihovog poslovanja. Ovim projektom želimo spojiti ambasadorice ženskog poduzetništva i mentorice”, istaknula je Kesić Šapić.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, istaknula je kako su već vidljivi pomaci u osnaživanju žena u smislu pokretanja vlastitih poslova.

“U našem društvu još je uvijek prisutan pogrešan stav prema ženama i to zbog shvaćanja i prihvaćanja njihovog privatnog života. Naime, mišljenje je kako su neke žene diskriminirane, zlostavljane i zapuštene u privatnom životu, što posljedično utječe i na negativan stav o njihovom odnosu prema poslovnom životu”, rekla je Ljubičić.

Dodala je kako se zbog tradicionalnog stava prema ženama, nekih predrasuda i određenih prepreka, u javnosti stvara negativna konotacija o ženama u poduzetništvu. Naime, na tržištu rada jednaki su izazovi i prepreke za muškarce i žene.

Ljubičić kaže kako “preskakivanje” nekih prepreka ovisi samo o tome koliko je netko obrazovan, snalažljiv i sposoban to odraditi. No, upravo zbog takvog stava kako su žene stvorene samo za “kuću i obitelj”, a ne za neke rukovodeće poslove, što je zapravo društveni oblik pritiska i diskriminacije stvorio se pojam “stakleni strop”.

Iako su žene biološki drugačije od muškaraca te samim time nježniji spol, u podjeli obiteljskih poslova i roditeljskih uloga dolazi se do zaključka kako žene “trče” paralelno s muškarcima, ali na svakih stotinjak metara nailaze na neke prepreke.

“Zato ženi u startu nije lako postići poslovni uspjeh kao što je to nekom muškarcu. Iako nam se nude jednake mogućnosti, žene nailaze i na prepreke zbog svoje dobi, pa ih u njihovim četrdesetima neki poslodavci smatraju prestarima za određenu vrstu poslova”, istaknula je Ljubičić.

Dodala je kako je za žene u EU prva prepreka njihova dob, a na drugom majčinstvo dok je u Hrvatskoj obrnuto. To je potkrijepila statističkim podatkom kako u 55,3 posto slučajeva žene dobivaju otkaz zbog trudnoće ili ostvarenja majčinstva.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, Zdenka Lončar, kazala je kako je Strategija razvoja ženskog poduzetništva 2014.-2020. donesena na inicijativu žena u ministarstvu, a pojam “stakleni strop”, koji se koristi, predstavlja određeno nasljeđe iz prethodnog sustava te obiteljskog odgoja u kojem se djevojčicama govori kako trebaju biti skromne, radišne, ne smiju biti agresivne, a dječaci moraju biti borci, proaktivni, agresivni, lideri itd.

Za žene je važno da se ne odriču majčinstva jer to je prilika koju treba iskoristiti, a trebaju koristiti i mogućnosti koje pružaju dječji vrtići.

Pozvala je poduzetnice da iskoriste mogućnosti jamstva HAMAG Bicroa, poticajnih sredstava za samozapošljavanje HZZO-a i drugih socijalnih fondova, mogućnosti umrežavanja putem internetskih društvenih mreža, a pozvala je i na sudjelovanje u natječajima Poduzetnički impuls 2015 te natječaju HGK za dodjelu vaučera od 10.000 kuna za izradu kvalitetnih EU projekata.

Ariana Vela, poduzetnica i vlasnica Obrta za poslovno savjetovanje i Učilišta EU Projekti – Ustanove za obrazovanje odraslih, savjetuje žene poduzetnice da u poslu ne odustaju, budu poštene, ali ne i previše naivne.

Katarina Peršurić Bernobić, poduzetnica i vlasnica obiteljske tvrtke Pjenušci Peršurić d.o.o., najvećeg proizvođača pjenušaca šampanjske metode te ujedno i jedine žene koja se s time bavi u našoj zemlji, napominje kako u svijetu najveći broj vinarskih kuća drže žene te se sve više žena uključuje u tu priču.

Poduzetnica početnica i sudionica emisije “Snaga volje” Iva Šamanić-Jureša, koja se s proizvodom “cloudpillow” probija na tržištu, istaknula je da postoji niz radionica i mogućnosti za one koji počinju u poduzetništvu.

Ona sama, kaže, uspjela je lani prisustvovati više od 40 različitih edukativnih događanja i radionica, i mnoge stvari je uspjela usvojiti kao poslovni način razmišljanja.

Na Danu kreativnih žena bilo je riječi o prenošenju obiteljskog posla s majke na kćer pa su tako o svojim poslovnim iskustvima govorile majke i kćeri – Rosa i Dubravka Ferenčević iz tvrtke MarinaLab Opus te Renata i Ivana Vokal iz tvrtke D.R.I.M.
Sve su naglasile kako takav 24-satni zajednički rad nije lagan, ali donosi brojne prednosti za cijelu obitelj. To je, prije svega, financijska sigurnost i isplativost poslovanja.

O uspješnom balansiranju posla i privatnog života govorila je Dijana Kobas Dešković iz tvrtke MAMFORCE d.o.o. koja je istaknula kako je važno znati kvalitetno organizirati vrijeme i postaviti prioritete, ali najbitnije je imati energije odnosno kontinuirano voditi brigu o tome da imate energije što pak znači da morate znati što vam, kolokvijalno rečeno, puni baterije.

Nada Finderle iz tvrtke Darna d.o.o. predstavila je nove alate za bolje rezultate i naglasila kako tržišni uvjeti postaju sve kompleksniji što posljedično dovodi i do nikad veće potrebe za dodatnim i novim vještinama.

Važnost umrežavanja istaknula je Kristina Ercegović iz tvrtke Zaokret d.o.o. koja je između ostalog rekla i da se poslovne prilike mogu proširiti sa samo jednim novim kontaktom mjesečno.

Učinkovitost gerila marketinga predstavila je Martina Kocijan iz Kreativne vjeverice. Za vrijeme trajanja konferencije organizirana je i izložba u slikama o ženama poduzetnicama iz 15 zemalja.

Prethodni članakPotvrđena šesta godina pada gospodarske aktivnosti
Sljedeći članakAnita Boltužić Kučić nova je potpredsjednica komercijalnog sektora Molson Coorsa za Europu