Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) donijela je 7. srpnja odluku kojom se IQOS, elektronički uređaj za grijanje duhana Philip Morris Internationala (PMI), može prodavati i komunicirati na tržištu SAD-a kao duhanski proizvod modificiranog rizika (MRTP), priopćeno je iz kompanije. Time je agencija utvrdila da je odluka prikladna za unaprjeđenje javnog zdravlja. Odluka pokazuje da je IQOS fundamentalno drugačiji duhanski proizvod i bolji izbor za punoljetne pušače koji bi inače nastavili pušiti, a IQOS je prvi i jedini elektronički nikotinski proizvod koji je dobio takvo rješenje u okviru MRTP postupka FDA-a.

FDA je odobrila stavljanje IQOS-a na tržište sa sljedećim informacijama:

  • IQOS sustav grije duhan, a ne sagorijeva ga
  • To značajno smanjuje proizvodnju štetnih i potencijalno štetnih kemijskih sastojaka
  • Znanstvene su studije pokazale da potpuni prelazak s klasičnih cigareta na korištenje IQOS sustava smanjuje izloženost tijela štetnim ili potencijalno štetnim kemijskim sastojcima.

Agencija je zaključila da dostupni znanstveni dokazi pokazuju kako se očekuje da će IQOS biti od koristi za zdravlje populacije u cjelini, uzimajući u obzir i korisnike duhanskih proizvoda, i osobe koje trenutno ne koriste duhanske proizvode. “Odluka FDA-a predstavlja povijesnu prekretnicu u javnom zdravstvu i omogućuje da punoljetni pušači budu informirani o tome da je potpuni prijelaz na korištenje IQOS sustava bolji odabir od nastavka pušenja cigareta”, rekla je Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morris Zagreb, dodajući da je IQOS proizvod koji se fundamentalno razlikuje od cigareta te ga je potrebno drugačije i regulirati, što je upravo i FDA prepoznala.

“Ova odluka važan je primjer da vlade i javnozdravstvene organizacije mogu regulirati bezdimne alternative kako bi ih razlikovale od cigareta i unaprijedile javno zdravstvo. Sveobuhvatni propisi utemeljeni na znanosti mogu pomoći u bržem prijelazu punoljetnih pušača, koji bi inače nastavili pušiti, na odabir manje štetnih alternativa. Daleko najbolji odabir za zdravlje jest nikada ne početi pušiti ili sasvim prestati, no za one koji ne prestanu pušiti, najbolje što mogu učiniti jest prijeći na korištenje znanstveno potkrijepljenih manje štetnih alternativa cigaretama”, dodaje Letica te zaključuje kako je ova odluka rezultat kontinuirane predanosti kompanije da se znanost stavi na prvo mjesto.

Odluka FDA-a dalje nadograđuje rastući konsenzus nezavisnih znanstvenika da je IQOS bolji izbor od nastavka pušenja te slijedi odluku FDA-a iz travnja 2019. kojom je odobrena komercijalizacija IQOS-a u SAD-u. Rezultat je to pregleda opsežnih znanstvenih dokaza koje je PMI podnio FDA-u u prosincu 2016. godine uz MRTP prijavu.

Philip Morris International: Gradimo budućnost bez dima
Philip Morris International (PMI) predvodi transformaciju duhanske industrije kako bi stvorio budućnost bez dima i u konačnici zamijenio cigarete bezdimnim proizvodima u korist punoljetnih pušača koji bi inače nastavili pušiti, društva u cjelini, PMI-a i njegovih dioničara. PMI je vodeća međunarodna duhanska kompanija koja se bavi proizvodnjom i prodajom cigareta, bezdimnih proizvoda i povezanih elektroničkih uređaja i pribora te drugih proizvoda koji sadrže nikotin. PMI gradi budućnost na novoj kategoriji bezdimnih proizvoda koji, iako nisu bez rizika, predstavljaju daleko bolji izbor od nastavka pušenja cigareta. Putem multidisciplinarnih kapaciteta u razvoju proizvoda, najmodernijih postrojenja i znanstvenih dokaza, PMI nastoji osigurati da bezdimni proizvodi zadovoljavaju preferencije potrošača i stroge regulatorne zahtjeve, zaključuje se u priopćenju.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!