Digitalna ekonomija Hrvatske nastavit će bilježiti solidne stope rasta te će u narednim godinama zauzimati sve važnije mjesto u ukupnom bruto društvenom proizvodu Republike Hrvatske. Pritom je digitalna transformacija velika prilika za razvoj svih sektora gospodarstva, a najvažniji doprinos rastu digitalne ekonomije zadnjih nekoliko godina dala je upravo digitalna trgovina.

Umjetna inteligencija, automatizacija, digitalna transformacija poslovanja, sve su to termini koji dominiraju analizama koje predskazuju budućnost maloprodaje. Potrošač u ovom i ovakvom digitalnom dobu vrlo je pragmatičan, usmjeren na cilj ostvarenja svog korisničkog iskustva na jasan, brz i učinkovit način. Emocije padaju u drugi plan na tom kupovnom putovanju kojemu je digitalna tehnologija osigurala najkraću moguću rutu. Trgovac dobro poznaje svog kupca, njegovo digitalno ja, te koristi sva raspoloživa rješenja kako bi ispunio njegova očekivanja. Tehnologija u maloprodaji budućnosti uz navedeno će djelovati kao supstitut manualnog rada jer će automatizacija svakako smanjiti potrebu za radnicima te će zamijeniti njihovu ulogu gdjegod to bude moguće.

Nisu to neki daleki trendovi iz nekog tamo razvijenog svijeta, nego sve navedeno zakonom spojenih posuda itekako vrijedi i za Hrvatsku. Evo samo jedan podatak globalne tvrtke za analizu podataka GlobalData koja je provela istraživanje na temu rasprava maloprodajnih tvrtki o “robotskoj automatizaciji procesa” (Robotic Process Automation – RPA). “Kako ulazimo u eru industrije 4.0, robotska automatizacija procesa dobiva na snazi u svim sektorima. U podnescima je više od 600 tvrtki raspravljalo o RPA-u od prvog do trećeg tromjesečja 2022. Iako su tvrtke unutar sektora tehnologije i financijskih usluga najviše raspravljale o ovoj tehnologiji, spominjanja u maloprodajnom sektoru svjedočila su približnom rastu od 52 posto od 2021. do 2022. godine”, zaključak je temeljen na bazi podataka Company Filing Analytics tvrtke GlobalData.

KAMO IDE MALOPRODAJA
U analizi kompanije Syte, specijalizirane za rješenja na bazi umjerne inteligencije, pokušalo se prikazati scenario izgleda maloprodaje u 2030. godini. Nije to tako daleko, to je za osam godina; pogledamo li osam godina unatrag nalazimo se u 2014. To kao da je bilo jučer, ali u kontekstu digitalne transformacije poslovanja to je cijela jedna epoha.

“Potaknuta početkom pandemije COVID-19 u 2020. godini, evolucija maloprodaje i e-trgovine ušla je u visoku brzinu, ubrzano jureći prema 2030. Iznenada suočeni s novim zahtjevima potrošača, izazovima opskrbnog lanca i većim oslanjanjem na e-trgovinu, brendovi su morali inovirati ako su htjeli preživjeti u budućnosti”, ističe Vered Levy-Ron, glavni izvršni direktor kompanije Syte.

On dodaje pritom kako će napredna analitika, koja se temelji na povijesnim podacima i podacima o ponašanju kupaca u stvarnom vremenu, omogućiti osoblju u trgovini da zna bitne informacije o svakom pojedincu koji uđe u trgovinu. “Ako je to lojalan kupac, trgovci će imati spoznaje o prošlim kupnjama, ukusu i sklonostima. Slijedom toga, moći će ponuditi prilagođenu podršku na temelju potreba novih i postojećih klijenata”, navodi Levy-Ron.

Njegov pogled u ne tako daleku budućnost izgleda otprilike ovako: “Unutar fizičkih trgovina interaktivne tehnologije omogućuju nezamislive razine personalizacije koje učinkovito brišu granicu između digitalne i fizičke kupovine. E-trgovina će se integrirati u svaki aspekt online života potrošača – od Netflixa do videoigara, virtualnih svjetova i, naravno, društvenih medija. Napredak u umjetnoj inteligenciji (AI) omogućit će robnim markama predviđanje potrošačke potražnje s neviđenom preciznošću i poboljšati učinkovitost opskrbnog lanca, čime će se eliminirati prekomjerna proizvodnja i rasipanje. U ovoj novoj kupovnoj paradigmi potrošački trendovi i zahtjevi razvijat će se velikom brzinom, ali trgovci će biti opremljeni alatima da ostanu korak ispred.”

Zvuči kao science fiction, ali to je sada već realnost. Kupci imaju svoj digitalni identitet koji je trgovcima poznat te sukladno tome kreiraju personalizirane ponude i potiču dodatnu prodaju. Kupac u tom kontekstu, može se reći, ima podvojenu potrošačku ličnost – njegov fizički i digitalni otisak podjednako su važni.

PROSTOR ZA NAPREDAK
Digitalna ekonomija Hrvatske nastavit će bilježiti solidne stope rasta te će u narednim godinama zauzimati sve važnije mjesto u ukupnom bruto društvenom proizvodu Republike Hrvatske. Pritom je digitalna transformacija velika prilika za razvoj svih sektora gospodarstva, a najvažniji doprinos rastu digitalne ekonomije zadnjih nekoliko godina dala je upravo digitalna trgovina. Obrasci ponašanja u pandemiji su nepovratno promijenjeni te su i oni digitalu nevjerni, koji su ranije zazirali od online trgovine, ohrabrili te krenuli kupovati u ovom kanalu.

Potrošačke navike se mijenjaju doslovno iz dana u dan pa ne treba čuditi što se projekcije za nekoliko godina u budućnost čine pomalo ekstremnima. Međutim, dinamika tehnoloških promjena je izuzetno brza i svoj će trag ostaviti ponajprije u maloprodaji koja se prosto mora prilagođavati svojim korisnicima. Što su korisnici više digitalno usmjereni to im se više mora pristupiti kroz taj kanal s digitalno formuliranim odgovorima na njihove želje i potrebe.

U ovom godišnjem osvrtu na skup tema koje smo stavili pod kišobran egide “IT u maloprodaji”, a koje obuhvaćaju sve aspekte digitalne transformacije djelatnosti trgovine, upitali smo nekoliko domaćih vendora o njihovim pogledima na stupanj digitalnog razvoja hrvatske maloprodaje i tržišta u cjelini. Praktično svi koje smo upitali slažu se u jednom, što se može formulirati ovako: Hrvatski sektor maloprodaje i industrije robe široke potrošnje uvelike je digitalizirao svoje poslovanje, no ima još dosta prostora za napredak i optimizaciju.

SINERGIJSKI ODNOS
Danilo Tomšič, direktor tvrtke Datalab HR, ističe kako je digitalizacija jedan od najvećih pokretača oporavka i ponovnog ubrzanog rasta gospodarstva, a tvrtke koje su to prepoznale agilnije su i fleksibilnije. Pritom dodaje kako su hrvatske tvrtke brzo prepoznale benefite digitalizacije jer su njihovi menadžeri svjesni kako je brza prilagodba novim okolnostima neophodna za opstanak na tržištu. Govoreći o tome kako su se trenutni ekonomski izazovi odrazili na njihovo poslovanje, Tomšič je kazao kako aktualne ekonomske i političke prilike nisu utjecale na njihove rezultate “jer sinergijski odnos nas i naših korisnika i partnera uvijek daje i otvara neke nove prilike za daljnji zajednički rast”. “Zato smo vrlo optimistični s prognozama za budućnost. U odnosu na prethodnu godinu, ostvarili smo 16 posto rasta neto prodaje, a i broj naših zaposlenih stalno raste”, navodi Tomšič.

Iz trgovačkog lanca Konzum ističu kako se svijest o važnosti digitalne transformacije povećava spoznajom o njezinom značajnom doprinosu efikasnosti poslovanja, a njezine prednosti još su vidljivije u današnje vrijeme kad je izrazito važna brza razmjena informacija, roba i usluga. Konstatiraju također da i kod svojih partnera vide pomake u primjeni različitih tehnologija i sve većem korištenju podataka za optimizaciju poslovnih procesa te dodaju kako su uvjereni da će se takav trend nastaviti i dalje, neovisno o tome kakvi sve izazovi slijede. “U vremenima kad se suočavamo s teškim krizama globalnih razmjera, kad se situacija mijenja iz dana u dan te cijene sirovina i proizvoda neprestano rastu, u Konzumu i dalje ulažemo maksimalne napore da se sva događanja oko nas u najmanjoj mogućoj mjeri odraze na naše poslovanje.

Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u operativnu učinkovitost, modernizaciju i širenje maloprodajne mreže uspjeli smo u 2021. godini ostvariti rekordne poslovne rezultate te smo godinu završili s dobiti te ostvarenih gotovo 10,5 milijardi kuna prihoda od prodaje. Takvi brojevi rezultat su rada svih naših zaposlenika te ćemo ih za dobre poslovne rezultate i nagraditi, a ostaju nam i poticaj da nastavimo odgovorno poslovati, osobito u izazovnim vremenima”, odgovaraju iz Konzuma na pitanje o aktualnim izazovima u poslovanju.

Da je neosporiv utjecaj koronakrize na sve aspekte maloprodaje, pa tako i na njezinu digitalnu transformaciju, smatra pak Tomislav Peras, direktor odjela Prodaje i marketinga tvrtke PIS koja već desetljećima uspješno surađuje s domaćim maloprodajnim tvrtkama, a svoja rješenja redovito prezentira i na najvećim svjetskim sajmovima. “Dodatnim katalizatorom promjena maloprodajnog mentaliteta pokazali su se ratni sukobi i posljedična ekonomsko-politička situacija. Pritom su usporeni lanci opskrbe stavili ključan naglasak na ulogu tehnologije u kvalitetnom planiranju robnih zaliha. Primjeri toga su korištenje kvalitetnih softverskih rješenja za nadopunu asortimana (kontrolne i minimalne zalihe), primjereno pozicioniranje u sklopu prodavaonice te optimalno planiranje narudžbe ovisno o sve češćim promjenama nabavnih cijena”, pojašnjava Peras. Imajući u vidu trenutne ekonomske izazove, on ističe kako njihov utjecaj na poslovanje domaćih i stranih tvrtki nikako nije zanemariv. “Naši potencijalni klijenti sve su oprezniji s velikim ulaganjima. Tako su, primjerice, neke od tvrtki koje su inicijalno pokazale interes za našim poslovnim rješenjem, naknadno u potpunosti odustale od promjene ERP-a uslijed izmjene poslovne strategije”, ističe Peras.

Činjenica je kako hrvatska maloprodaja u ovom trenutku prolazi kroz goleme strateške izazove koje se, bez ikakve dvojbe, može nazvati borbom za preživljavanje. Nitko još nema projekciju na koji će način poduzetnici iz ovog sektora izaći na kraj s eksponencijalnim rastom ulaznih troškova, električne energije prvenstveno, ali i drugih energenata. Nije stoga za čuditi da neki od njih odustaju od ulaganja u budućnost kada im je sadašnjost toliko neizvjesna. Nadamo se ipak izvjesnijim vremenima.

IT u maloprodaji – Izjave

Datalab HR – Danilo Tomšič, direktor
Broj PANTHEON korisnika s područja maloprodaje i FMCG industrije svakodnevno raste. Razlog tome je što naš ERP pruža velike mogućnosti unaprjeđenja poslovanja u ovom sektoru jer potpunom digitalizacijom poslovnih procesa korisnicima štedimo vrijeme i ujedno im pomažemo pri ostvarenju veće dobiti na osnovu poslovnih podataka. Naveo bih npr. digitalno izdavanje, zaprimanje i pohranu računa, radnih naloga i drugih dokumenata na daljinu, kontrolu stanja zaliha s bilo koje lokacije i u bilo koje vrijeme. A vezano uz predstojeću skoru promjenu valute s HRK na EUR, u program su već ugrađeni mehanizmi koji vode kroz ovaj proces tako da su naši korisnici i s te strane potpuno sigurni.

Kada je riječ o digitalnoj transformaciji rekao bih da ni u jednoj industriji, pa tako ni u sektoru maloprodaje i FMCG-a, još nismo dostigli ni približno potrebnu razinu digitalizacije, iako su pozitivni trendovi osjetni. Prostora za unaprjeđenje svakako ima, a PANTHEON omogućava potpunu digitalizaciju poslovanja sukladno najvišim sigurnosnim standardima. Važna je i integracija našeg ERP-a s webshopovima, koji ubrzano preuzimaju primat na području maloprodaje i FMCG industrije. Svim navedenim alatima smanjujemo materijalne i poštanske troškove, osiguravamo lakši nadzor i smanjujemo mogućnost grešaka tijekom procesa.
Datalab je s digitalizacijom svojih korisnika krenuo puno prije koronakrize i geopolitičkih nestabilnosti. Gotovo 80.000 PANTHEON korisnika u Hrvatskoj i u regiji nastavilo je nesmetano raditi tijekom ovog perioda, budući da je sustav dostupan bilo kada i bilo gdje, s bilo kojeg uređaja. Poučeni iskustvom lockdowna, proširili smo PANTHEON rješenja u segmentu mobilne prodaje te ih svakodnevno poboljšavamo sukladno potrebama naših korisnika. Dakle, u ovo užurbano doba svakako stavljamo naglasak na korištenje programa “bilo gdje”.

Laserline – Roberto Vežnaver, član Uprave
Osim novih implementacija ERP-a, puno je više primjera proširivanja suradnji s postojećim klijentima na području mobilnih tehnologija. Potrebu za migracijom procesa s desktop na mobilnu tehnologiju prepoznale su najprije veće i IT-naprednije kompanije, međutim u posljednje vrijeme i manje retail kompanije shvaćaju da je preskupo proces obavljati samo iz ureda. Pretpostavka za takve procese je mobilna aplikacija duboko integrirana s ERP-om. Smatram da se u FMCG industriji još uvijek premalo ulaže u digitalizaciju. Čak i kroničan nedostatak radne snage nije potaknuo očekivana ulaganja u automatizaciju.

Pozitivni pomaci se uglavnom vide u kompanijama koje imaju vlastiti IT odjel jer takav odjel može prepoznati učinak implementacije novog digitalnog rješenja. Prilika za unaprjeđenje ima na puno područja, a pored mobilnih tehnologija istaknuo bih još dva područja: automatizaciju procesa nabave te elektronsku razmjenu informacija dobavljača i retailera (ne mislim ovdje na e-račune, to je već skoro završena priča, nego na razmjenu podataka o proizvodima, asortimanima, cjenicima, zalihama i sl.). Iz perspektive implementiranih Laserline ERP rješenja ne mogu reći da su ratni sukobi utjecali na napredak u digitalizaciji, prije bih rekao da su potaknuli svojevrsnu stagnaciju ulaganja u IT rješenja, vjerujem zbog straha od neizvjesnosti. Veći utjecaj na digitalizaciju je imala koronakriza jer su se procesi trebali reorganizirati i prilagoditi novim uvjetima u vrlo kratkom vremenu, a veliki izazov u poslovanju predstavlja nam i nedostatak iskusnih informatičara.

Konzum
Sva dosadašnja ulaganja i aktivnosti usmjerene na digitalizaciju poslovanja u Konzumu jasan su pokazatelj kako smo predvodnici u maloprodaji ne samo kad je riječ o poslovnim rezultatima, već i u razvoju naprednih, modernih digitalnih rješenja i predstavljanju tehnoloških inovacija kojima postavljamo trendove. Kroz našu smo povijest već nekoliko puta pokazali koliko smo predani inovacijama – internetska prodavaonica, podrška za plaćanje Google i Apple payem, samonaplatne blagajne, cashless samonaplatne blagajne, samoposlužni odjeli, pametna kolica i napredna mobilna aplikacija samo su neki od primjera, a jedan smo od rijetkih trgovačkih lanaca u svijetu koji omogućava plaćanje kriptovalutama u prodavaonicama i online.

Trenutačno smo fokusirani na daljnje postavljanje samonaplatnih blagajni u sve više prodavaonica kako bismo sve većem broju kupaca omogućili još bržu i samostalniju kupnju. Uz to, nedavno smo implementirali tehnologiju elektronskih cijena u prvoj pilot-prodavaonici s ciljem olakšavanja rada kolegicama i kolegama u prodavaonicama. Stalno radimo i na različitim poboljšanjima u području category managementa, upravljanja cijenama, promocijama, logistici, računovodstvu i drugim. Ponosni smo što smo još uvijek ispred konkurencije u brojnim segmentima poslovanja – primjerice, online kupnju nudi određen, još uvijek mali broj trgovaca, no samo mi osiguravamo velik izbor opcija dostave među kojima je i dostava do vrata. Samonaplatne blagajne sve su rasprostranjenije, ali još uvijek u ograničenom opsegu, dok su elektronske cijene koje mi upravo uvodimo velika rijetkost u hrvatskoj maloprodaji. Puno prostora postoji i u području elektronske razmjene dokumenata. Mi na tome inzistiramo u odnosima s našim partnerima jer nam takav način poslovanja donosi brojne koristi, od ušteda do očuvanja okoliša, no pomaci su i dalje spori. Povećanje elektronske razmjene dokumenata povećalo bi i efikasnost svih sudionika u lancu opskrbe te ćemo na tome i dalje svesrdno raditi.

Login – Gorana Bardak, voditeljica poslovnog razvoja
U porastu su nam partnerske suradnje u području online prodaje i digitalne razmjene dokumenata poput e-računa i e-narudžbi. Tekuća godina je za ERP isporučitelje vrlo zahtjevna radi pripreme sustava na novu domicilnu valutu EURO pa je naš fokus trenutno maksimalno usmjeren podršci postojećim poslovnim korisnicima za nesmetan prelazak na zajedničku valutu. Smatram da su maloprodajne tvrtke u Hrvatskoj na dobrom putu digitalne transformacije, no njihov se pristup razlikuje u ovisnosti o asortimanu, formatu trgovina i načinu prodaje kao i o ciljanoj skupini kupaca.

Tu se online prodaja, dostava i store – pick up opcije te povezivanje komplementarnih usluga prirodno nameću kao najzastupljeniji primjeri. Uz to, istaknula bih dva ključna faktora uspjeha maloprodaje, a to su upravljanje operacijama i diverzifikacija u kontekstu slaganja odličnog product mixa tj. asortimana po prodajnim mjestima ili regijama. Ta dva faktora se također direktno naslanjaju na tehnološka rješenja koja moraju podržati automatizaciju i ujednačenje poslovnih procesa na razini većeg broja dislociranih poslovnica kao i pravovremeno reagiranje na promjene navika kupaca kroz adekvatno poslovno izvješćivanje. Prostor za unaprjeđenje još uvijek vidimo u području ulaganja u nove tehnologije i Enterprise Cloud okruženja. Koronakriza je definitivno utjecala na povećanje svijesti o važnosti digitalne transformacije, što je dovelo do velikog skoka online prodaje. S druge strane, ratni sukobi potaknuli su dodatno jačanje svijesti o važnosti sigurnosti podataka, ali i o održivosti i kontinuitetu poslovanja primjenom novih tehnologija i redizajnu načina pružanja usluga. Kada je riječ o našoj tvrtki, mogu reći da su nas ekonomski izazovi zbog povećanja troškova potaknuli na dodatnu optimizaciju poslovnih procesa i prilagodbu poslovnih modela s ciljem očuvanja ciljane profitabilnosti i tržišne konkurentnosti.

PIS – Tomislav Peras direktor odjela Prodaje i marketinga
Govoreći o maloprodajnoj suradnji, istaknuli bismo našu uslugu poslovnog savjetovanja, koju od prošle godine redovito koristi lanac trgovina Ribola. Riječ je o usluzi koja tailor-made radionicama u području nabave, prodaje i logistike jača sposobnost tvrtke za unaprjeđivanje svojih rezultata. Radionice su pritom namijenjene zaposlenicima na rukovoditeljskim pozicijama. Interes za uslugu poslovnog savjetovanja već je ukazao još jedan postojeći klijent, a nadamo se da ćemo uskoro realizirati i ovo proširenje suradnje. Iako se posljednjih godina sektor maloprodaje i FMCG-a značajno unaprijedio po pitanju digitalne transformacije, uvijek ima prostora za napredak. Prilika za unaprjeđenje posebno je vidljiva kada je riječ o uvođenju rješenja koja omogućuju što samostalniju kupnju u fizičkoj prodavaonici.

U PIS-u smo uočili ovu priliku i odgovorili razvojem aplikacije Pekarnica koja je namijenjena trgovačkim odjelima pekarnice gdje pridonosi bržem samouslužnom korištenju odjela. Širenje poslovanja uvijek je poželjno, ali čak i kada ne dobijemo novog klijenta, svakom prodajnom prezentacijom sve više upoznajemo potencijalne klijente s našom ponudom. Mnogi su maloprodavači svjesni važnosti ulaganja u digitalnu transformaciju, čak i u ekonomski izazovnom periodu. S obzirom na ukazan interes za naše rješenje, do kraja godine očekujemo barem jednog novog klijenta, a potencijalno i dva. Uz to, što se tiče nabave maloprodajnog hardvera, već sada možemo reći kako je ova godina bila najbolja do sada. Zaprimili smo rekordan broj narudžbi i zaista nam je iznimno drago zbog ovog poslovnog uspjeha. Osvrnemo li se na planove za sljedeću godinu, mogu reći da očekujemo još više prodajnih prilika. Poseban fokus stavili smo na susjedne zemlje, gdje se nalazi velik broj kvalitetnih tvrtki. Već imamo nekoliko stranih klijenata, a vjerujemo kako će ih sljedeće godine biti i više.

STORM Grupa – Filip Olujić, direktor Databoxa
Unutar STORM Grupe nekoliko naših kompanija surađuje s partnerima u maloprodaji i veleprodaji pružajući različita rješenja i usluge. STORM Computers dugi niz godina posluje s partnerima u navedenom sektoru kroz usluge dizajna, implementacije i održavanja infrastrukture te sistemske integracije. U najvećem dijelu infrastrukturni servisi se odnose na potporu poslovanju u obliku poslužiteljske, mrežne i diskovne infrastrukture te sigurnosti. Tvrtka Notus razvija custom eCommerce rješenja, poslovne web i mobilne aplikacije te implementira ERP rješenja.

Databox pruža usluge Clouda, Backup-a, interneta i telefonije za više od 50 kompanija iz sektora maloprodaje i veleprodaje, dok Proaxis ostvaruje suradnju sa spomenutim sektorima kroz digital signage. Digitalne tehnologije disruptivno djeluju na cjelokupnu ekonomiju i nude nove mogućnosti poslovanja onima koji su spremni prilagoditi se digitalnom okruženju. Ključna područja u kojima digitalizacija može unaprijediti poslovanje su: poboljšanje interakcije s kupcima i omogućavanje obostrane komunikacije, ubrzanje dostave paketa, uvođenje kartičnog plaćanja na svim prodajnim mjestima, predviđanje ponašanja potrošača, optimizacija zaliha kroz pametno naručivanje i upravljanje skladištem, otkrivanje prijevara i povećanje održivosti sektora. Interesa od strane trgovaca za digitalno unaprjeđenje poslovanja ima, no provedba bi mogla ići malo brže.

Aktualna globalna zbivanja svakako su utjecala na jačanje svijesti o digitalnoj transformaciji jer smo u posljednjih nekoliko godina vidjeli veliki porast eCommerce i mCommerce poslovanja, samouslužnih blagajni i online sastanaka. Osim toga, možemo primijetiti veći broj domaćih i regionalnih proizvoda na policama trgovina. Potreba za digitalizacijom je u konstantnom rastu i naše poslovanje to prati iako i sami osjetimo usporene lance opskrbe u segmentima dopreme pojedinih hardverskih uređaja.