IT u maloprodaji – Pandemija i tehnologija diktiraju tempo

Tvrtke u sektoru maloprodaje sve su spremnije na ulaganja u nove tehnologije što se pokazalo nužnim u vremenu u kojem je pandemija koronavirusa zavladala. Promjene za koje bi nekada trebalo nekoliko godina, sada su se, zahvaljujući dostupnim tehnološkim rješenjima, dogodile u nekoliko tjedana.

Godine 2020. i 2021. uvelike su promijenile mnogobrojne naše navike, a među njima i navike kupovanja, umnogome su povećale naša očekivanja u pogledu višekanalnih mogućnosti koje nam pružaju trgovci te naglasile digitalnu dimenziju maloprodaje. Potaknuti time trgovci su preispitali svoje dotadašnje načine poslovanja te se odlučili na ubrzanu digitalnu transformaciju.

Diljem svijeta smo u proteklom desetljeću svjedočili snažnom prodoru tehnologije u maloprodajne kanale, a tijekom pandemije koronavirusa svi uključeni su se još i više oslonili na nju kako bi ostali u kontaktu s kupcima. I u praksi smo se svi mogli osvjedočiti kako je i koliko pandemija ubrzala digitalnu transformaciju naše svakodnevice, a kupci su se sve bolje prilagodili tehnologiji.

“Pandemijski uvjeti značajno su preoblikovali kupovne navike potrošača. Govoreći o offline kupovini, posebno je uočljiva sve veća potreba za uslugama kao što je samoposlužna kupovina. Hrvatski maloprodavači do sada su uvidjeli kako je riječ o trajnim promjenama, zbog čega je većina spremnija na određena ulaganja kako bi im se prilagodila. Pri tome se ističu SCO (self check out) rješenja, odnosno samonaplatne blagajne i kiosci, za koje sve više trgovaca pokazuje interes”, objasnio je uvodno Tomislav Peras, direktor prodaje i marketinga tvrtke PIS koja dugi niz godina plasira svoja rješenja u sektor maloprodaje.

Jedan od dugogodišnjih partnera tvrtkama na području jugoistočne Europe u segmentu automatizacije transakcija je i Printec Grupa pa smo i njih upitali kako su promjene navika potrošača u pandemiji utjecale na ulaganja domaćih trgovačkih lanaca robom široke potrošnje u nove tehnologije te koji su proizvodi i usluge najtraženiji odnosno najzastupljeniji.

U Printecu se slažu kako su domaći trgovački lanci sve spremniji na ulaganja u nove tehnologije te za njih izdvajaju sve značajnija sredstva. Pri tome također naglašavaju kako su jedna od najvažnijih značajki moderno opremljenih fizičkih prodajnih mjesta posebno rezervirana mjesta za plaćanje na samoposlužnim blagajnama te da praktički svi značajniji trgovački lanci svoja veća prodajna mjesta opremaju s ovim tipom uređaja.

Kako bi se smanjila potreba za fizičkim kontaktom upravo su ovaj proizvod pojačano nudili trgovcima nakon što je našim životima zavladao koronavirus. “U 2020. nastavili smo vrlo uspješan projekt implementacije samoposlužnih blagajni u jednom od vodećih trgovačkih lanaca, a u 2021. smo na prodajna mjesta u suradnji s našim globalnim partnerom NCR-om počeli plasirati i reciklirajuće SCO uređaje”, kažu u Printecu te pojašnjavaju kako su dosadašnji uređaji bili cash-in/cash-out, što znači da su imali odvojene spremnike za izdavanje odnosno primanje gotovine, dok će sada s novim uređajima recycler modul koristiti iste spremnike za uplatu odnosno isplatu. “Za krajnjeg potrošača ovo nije neka velika promjena, ali iz pozicije trgovca, ova novost značajno smanjuje operativne troškove i pojednostavljuje cjelokupni proces”, ističu u Printecu.

IZAZOVNO OKRUŽENJE
Da distributivna trgovina robom široke potrošnje već niz godina posluje u vrlo izazovnom okruženju smatra Roberto Vežnaver, član Uprave Laser Linea, tvrtke za informatički inženjering s višegodišnjim iskustvom u projektiranju i izgradnji informacijskih sustava, između ostaloga i u trgovini.

“Aktualna pandemija je te izazove proširila, ali u principu nije onemogućila poslovanje kao u nekim drugim branšama. Potvrđeno je od prije poznato pravilo da za široki asortiman robe vrijedi da se kupac, trgovac i proizvod ne moraju sresti na istoj lokaciji u isto vrijeme da bi se uspješno obavila kupovina odnosno prodaja, a uz to se veliki broj transakcija u trgovini može odraditi u potpunosti bez papira”, navodi Vežnaver. Ali ipak upozorava kako je jedan od najvećih izazova koji se pojavio i prije pandemije kronični nedostatak ljudskih potencijala na tržištu pri čemu je pandemija situaciju pogoršala u smislu da i postojeći resursi nisu uvijek na raspolaganju. “Naravno, kao posljedica se javlja potreba za pojednostavljivanjem i ubrzavanjem operativnih poslovnih procesa, a to zahtijeva niz promjena u organizaciji”, navodi Vežnaver te smatra kako, unatoč silnim vanjskim poticajima da se iskoriste sve raspoložive tehnološke mogućnosti, one se još uvijek ne implementiraju onom brzinom koju okolnosti zahtijevaju.

Razlog tomu nije samo trošak implementacije, nego i organizacijska (ne)spremnost na promjene i kapacitet kompanije za učenje novih alata. “Ipak, pozitivni pomaci se primjećuju, a interes za IT novitete raste jer menadžment razumije da uspješnost ovisi upravo o sposobnosti promjene i prilagodbe tržištu, a što nije ostvarivo bez primjene novih informatičkih tehnologija”, zaključuje ovaj iskusni IT stručnjak.

Višegodišnji partner domaćim tvrtkama u digitalizaciji poslovnih procesa i zagrebačka je tvrtka Datalab HR, dobitnik nagrade Zlatna košarica 2020. koju dodjeljuje naš magazin u kategoriji Tehnološki dobavljač godine. U ponudi imaju DMS (Document Management System), izradu Workflowa (poslovnih procesa koji se automatski sami odvijaju), kompletno e-poslovanje (eRačun, eOtpremnica, eOpomene… ) i upravo u ovom segmentu vide puno prostora za daljnji rast i implementaciju novih usluga. “Datalab HR aktivno digitalizira Hrvatsku i svoje korisnike već dugo vremena, a naše rezultate dokazala je i ‘nova normalna’ stvarnost. Naši su korisnici i u Hrvatskoj i u regiji, njih gotovo 71.000, nastavili nesmetano raditi tijekom ovih izazovnih vremena, budući da je sustav dostupan bilo kada i bilo gdje, s bilo kojeg uređaja. To se također odnosi i na trgovačke lance koji rade na našem ERP-u Pantheon”, ističe Goran Težak, direktor tvrtke.

U posljednje dvije godine najviše se ponose implementacijom ERP-a Pantheon u lanac ZOO Hobby, odnosno tvrtku Unconditional. “Radi se o poznatom imenu koje posluje još od 1974. godine, a distribuira gotovo 6.000 artikala koji pokrivaju sve potrebe kućnih ljubimaca. To je ujedno i najjača distribucijska kuća u industriji za kućne ljubimce u ovom dijelu Europe. Izuzetno nam je drago da su nas u Unconditionalu prepoznali kao pouzdanog i sigurnog partnera koji može odgovoriti svim zahtjevima njihovog složenog poslovanja”, navodi Težak.

NOVA RJEŠENJA
I ostale tvrtke koje smo konzultirali za ovogodišnji pregled zastupljenosti IT rješenja u maloprodaji bile su prilično zaposlene za vrijeme pandemije aktivno nudeći svoja rješenja predstavnicima trgovaca. Direktor prodaje i marketinga tvrtke PIS, Tomislav Peras, ponovio je kako je rastuća potreba za što samostalnijom kupovinom dovela do otvaranja prodavaonica u kojima su sve blagajne samonaplatne.

“Prošle godine opremili smo prve dvije potpuno samonaplatne prodavaonice, a ove se godine ta brojka značajno povećala”, naveo je Peras dodajući kako su samostalnu kupnju dodatno unaprijedili aplikacijom za samoposlužnu pekarnicu koja je zaživjela prošle godine. Riječ je o rješenju uz pomoć kojeg kupac samostalno ispisuje etiketu za pekarske proizvode što mu omogućuje samostalan odabir i bržu kupnju peciva.

Ponudili su i novost u obliku usluge poslovnog savjetovanja. Radi se o skupini edukacija i savjetovanja u područjima nabave, prodaje i logistike kojima su trgovcima osigurali uspješan rast i razvoj unatoč neizvjesnom vremenu.

Uz Pekarnicu kao rješenje koje doprinosi potpunoj samostalnosti u kupovini, ističu i novu mobileBOOM aplikaciju. “MobileBOOM smo predstavili 2020. godine, od kada je u aktivnoj upotrebi. Riječ je o mobilnom dodatku našem IPIS+ ERP-u, kreiranom kako bi omogućio pristup back-office podacima bez obzira na to gdje se zaposlenici u prodavaonici nalaze. Smanjujući opseg administrativnih poslova, mobileBOOM pruža prodavačima više vremena za rad s kupcima”, pojasnio je Peras.

U Printecu pak intenzivno rade na nekoliko rješenja za retail pri čemu ističu Merchant & Monitoring Portal, vlastito rješenje koje služi za centralizirani prikaz, praćenje i vizualizaciju svih transakcija. “Sustav osigurava analitiku uz grafičke prikaze koji korisnicima omogućuju transparentan management svih kartičnih transakcija, na jednom mjestu i to u stvarnom vremenu, uz istovremeni detaljni prikaz statusa POS mreže koji ovo rješenje čini vrhunskim alatom za monitoring”, poručuju iz ove tvrtke.

STANDARD BUDUĆNOSTI
Jedno od rješenja koje Printec nudi su i elektroničke etikete za prikaz cijena ESL (Electronic Shelf Labels) za koje smatraju kako će u narednim godinama postati standard u opremanju prodajnih mjesta s obzirom na fleksibilnost koju rješenje pruža kroz dinamičko formiranje cijena i smanjenje operativnih troškova. ESL je tehnologija za koju lokalni trgovci pokazuju dosta interesa, ali zbog relativno niske cijene radne snage odnosno zbog cijene ESL tehnologije, u Hrvatskoj ROI (return on investment) za uvođenje ESL-a još uvijek nije privlačan, a slična je situacija i u ostatku regije jugoistočne Europe.

“U narednim godinama navedeni odnosi između cijene rada, troškova ESL tehnologije, ali i mogućnosti koje će ona pružati trebale bi ići u smjeru isplativosti opremanja prodajnih mjesta takvim rješenjima”, uvjereni su u Printecu uz napomenu kako će zasigurno biti zanimljivo pratiti kako poboljšana ESL rješenja koja omogućavaju praćenje i minimizaciju problema nedostatka artikala na policama (koje predstavljaju problem za sve domaće trgovce) mogu utjecati na širenje te tehnologije na spomenutim tržištima.

U Datalabu od novih usluga ističu Pantheon web light, jednostavan online poslovni program za izdavanje i zaprimanje računa, ePoslovanje, skladišno poslovanje, putne naloge, praćenje evidencije radnog vremena i pregled poslovanja, a ponosni su i na Pantheon Retail, odnosno program za maloprodaju, koji je moderno i korisniku prilagođeno rješenje za rad na blagajni koje omogućuje vođenje poslovanja u skladu s različitim kriterijima i jednostavnu kontrolu rada blagajnika.

“Trenutačno razvijamo DMS OCR (Document Management System Optical Character Recognition), modul koji automatski očitava sadržaj dokumenata, bilo digitalnih ili u papirnatom obliku te ih automatski upisuje u sustav. Njegovi su rezultati brzo vidljivi – ušteda resursa, maksimalno smanjenje grešaka, povećana učinkovitost, profitabilnost, a u konačnici donosi poboljšanje tržišne pozicije”, naglašava Goran Težak, direktor tvrtke, pojašnjavajući kako ovaj sustav za prepoznavanje sadržaja skeniranih računa, odnosno dokumenata u PDF obliku, omogućava prihvat i raspoznavanje podataka i papirnih dokumenata te automatsko knjiženje u saldakonte i glavnu knjigu.

Član uprave Laselinea, Roberto Vežnaver, pak ističe kako njegova tvrtka dugi niz godina svoj ERP prilagođava ubrzanoj digitalizaciji i automatizaciji poslovanja, kao i integraciji s više prodajnih i dostavljačkih platformi. “U nekoliko posljednjih godina fokus razvoja usmjerili smo na mobilnu tehnologiju jer se trend napuštanja ureda i fiksnog radnog mjesta pojavio i prije pandemije kao potreba da se ubrza proces obavljajući ga na mjestu događaja. Ono što je pred nekoliko godina bilo nezamislivo odrađivati na mobilnim uređajima, razvojem tehnologije je danas provedivo”, ističe Vežnaver dodajući kako su u tvrtki ponosni na vlastito aplikativno rješenje Laser*BarApp koje je u poslovnoj praksi odlično prihvaćeno, a s kojim su uspjeli implementirati niz ključnih funkcionalnosti ERP-a na prenosive ručne uređaje. “Danas je svima očito da mobilna tehnologija nije više stvar budućnosti, nego sadašnjosti, i svaki bi trgovac trebao imati poznatu strategiju uvođenja mobilnih aplikacija u vlastite procese”, poručuje Vežnaver.

Tehnološki trendovi, kako u svijetu, tako i kod nas, napreduju brzinom koju je gotovo nemoguće pratiti, a sve je pritom podređeno zadovoljstvu krajnjeg korisnika, odnosno kupca, slažu se naši sugovornici te ističu kako je poslovanje u ovom segmentu izuzetno dinamično, a suradnja IT kompanija i trgovaca kvalitetna i pozitivna. Međutim, jasno je kako mjesta za napredak, baš zbog brzine promjena, uvijek ima.

KORISNIČKO ISKUSTVO
Napretku u vrijeme pandemije posvećena je i analiza agencije Euromonitor International i američkog National Retail Federation (NRF) – Using Retail Tech Innovation to Enhance the Customer Experience – koja je pokazala kako je otprilike 58 posto profesionalaca u industriji maloprodaje izjavilo da je u vrijeme koronakrize ubrzano lansiranje novih proizvoda u njihovoj kompaniji. “Tehnologija će se i dalje koristiti za poboljšanje operativne učinkovitosti i unapređenje korisničkog iskustva, a što će pak pozitivno utjecati na percepciju brenda”, naglašava Michelle Evans iz Euromonitora.

Nadalje se kaže da su brendovi iskoristili tehnologiju kao što je proširena stvarnost ili virtualna stvarnost kako bi se povezali s potrošačima. U ovoj se godini gotovo trećina kupaca pri nabavci stvari za kućanstvo ili namještaja koristilo upravo tim tehnologijama. “Pandemija je drastično ubrzala implementaciju novih tehnologija u mnogim maloprodajnim tvrtkama”, potvrdio je i Mark Mathews, potpredsjednik NRF-a, dodajući kako je za neke promjene uobičajeno trebalo nekoliko godina, a sada su se stvari promijenile u nekoliko tjedana.

Inovacije kao što je livestreaming (što se prije svega odnosi na segment trgovine odjećom) pojavile su se kao novi maloprodajni kanal, a još jedno istraživanje Euromonitora (Voice of the Consumer: Digital Survey) iz ožujka ove godine pokazalo je kako je u mjesecu koji je prethodio ispitivanju gotovo 30 posto kupnji obavljeno upravo zahvaljujući ovoj inovativnoj tehnologiji. Kina je predvodnik u usvajanju s udjelom od visokih 63 posto, dok u SAD-u ovaj način kupovine još ima puno prostora za rast s obzirom na to da je udjel u veljači iznosio 29 posto.

U analizi Euromonitora naglašava se također da se maloprodajne kompanije nisu mijenjale samo u digitalnom svijetu, već su tehnološke inovacije uvele i u fizičke trgovine. Gotovo 40 posto potrošača ističe scan-as-you-go, smart cart i walk-in, walk-out tehnologije kao najpoželjnije. Napredna rješenja i s povratkom kupaca u fizičke trgovine olakšavaju i dopunjavaju iskustvo kupovine, a iz Euromonitora poručuju kako više od 42 posto ispitanih potrošača kaže da im odgovara pomoć robota. Štoviše, jedan od pet ispitanika otvoren je ideji ugradnje mikročipa za plaćanje.

Imajući ovo u vidu s nestrpljenjem čekamo budućnost koja ubrzano stiže. Iz odgovara naših sugovornika uvidjeli smo da su domaći trgovački lanci svjesni važnosti uvođenja novih tehnologija, no dio njih se ipak još uvijek nije dovoljno ohrabrio na ovu neophodnu investiciju. Za očekivati je da budućnost i daljnji napredak industrije maloprodaje donosi kombinaciju najboljeg od dva svijeta – fizičke trgovine i online kupovine.

Prethodni članakSaponia ostvarila rast prihoda od prodaje za 25 posto
Sljedeći članakNeto dobit Grupe Podravka 259,3 milijuna kuna