Europski maloprodajni trgovci poticali su inovacije na sustavan način ili su jednostavno reagirali na prilike koje su se u tom području otvarale. Tako su u 2021. neki od njih uveli inovativna rješenja za poboljšanje korisničkog putovanja, uključujući elektroničke cijene na policama, aplikacije i digitalne natpise u trgovinama, potpuno automatizirane trgovine i pametne uređaje.

Etablirani trgovci suočavaju se s izazovima zbog niske marže u industriji maloprodaje hrane, dok diskonti i tehnološke tvrtke preuzimaju tržišni udio. Štoviše, inovativni novi igrači (kao što su Flink, Gorillas i Wolt) mijenjaju krajolik – ulaze na tržište pružajući dodatne usluge poput dostave i postavljajući vrijednost za kupca u središte kupovnog iskustva. Iako te tvrtke još uvijek izvješćuju niske prihode i marže, njihove će usluge biti dugoročno neizostavne unatoč tome što će fizičke trgovine i dalje biti središnje mjesto kupovine potrošača nakon 2022. godine. Igrači poput Amazon Go, koji je koristio informacije o korisnicima za uvođenje učinkovitih, automatiziranih procesa s vrlo visokom standardizacijom, s druge strane pokazuju da inovacije u procesima i tehnologiji mogu smanjiti tradicionalne troškove kao što je potreba za manje osoblja eliminacijom redova na blagajni.

AKTIVNOST TRGOVACA U 2021.
Europski maloprodajni trgovci poticali su inovacije na sustavan način ili su jednostavno reagirali na prilike koje su se u tom području otvarale. Tako su u 2021. neki od njih uveli inovativna rješenja za poboljšanje korisničkog putovanja, uključujući elektroničke cijene na policama, aplikacije i digitalne natpise u trgovinama, potpuno automatizirane trgovine i pametne uređaje.

Sva ova rješenja nude pogodnosti, kako za kupce, tako i za trgovce koji ih uvode. Na primjer, elektroničke cijene mogu pomoći u smanjenju troškova rada i optimiziranju cijena, a istovremeno skraćuju vrijeme potrebno za ažuriranje cjenika. Aplikacije i digitalni znakovi u trgovinama mogu povećati prodaju, pomoći kupcima tijekom procesa donošenja odluka ograničavanjem njihovih izbora, poboljšati iskustvo kupnje, a mogu biti i dio trgovčeve omni-kanalne strategije.

Automatizirane trgovine mogu smanjiti broj zamornih aktivnosti koje nemaju veliku vrijednost. Na kraju, pametni uređaji mogu pomoći u upravljanju asortimanom i praćenju podataka, a istovremeno smanjuju troškove rada.

Dobar primjer inovativnosti je njemački trgovac Edeka koji je predstavio pametnu košaricu za kupnju nazvanu Easy Shopper, koja dolazi s GPS prijemnikom s višestrukim zaslonom osjetljivim na dodir, Wi-Fi vezom, aplikacijom, vagom, kamerama, skenerima barkodova i još mnogo toga.

Uz Easy Shopper, Edeka je poboljšala korisničko putovanje i smanjila svoje troškove rada s obzirom na to da više nije potrebno da kupci čekaju u redu na blagajni i istovaruju robu iz košarice za kupnju na traku blagajne, a zatim u vrećice. S Easy Shopperom Edeka je slijedila svog međunarodnog konkurenta Amazon Fresh, koji je predstavio slično rješenje sa svojim Dash Cartom.

RAZLIKE MEĐU KONKURENTIMA
Eskalirajući troškovi, novi ulasci na tržište i agresivne strategije rasta među konkurentima vrše pritisak na postojeće kompanije. Tradicionalno, konkurentski odgovor na takve probleme bila je inovacija. Neki trgovci na malo odradili su fantastičan posao u smislu inovativnosti ili otkupa inovativnih tvrtki, a samo je nekoliko njih samostalno razvilo inovativna rješenja. Na primjer, u proteklih pet godina trgovci u regiji DACH (Njemačka, Austrija i Švicarska) razvili su znatno manje patenata od svojih međunarodnih konkurenata. Dok je Walmart podnio 92 posto svih svojih patenata nakon 2016., trgovci poput Aldija, Spara, Edeke, Rewea i Lidla izvještavaju manji broj (oko 21 posto patenata) tijekom istog razdoblja. U tom kontekstu većina patenata koje podnose maloprodajni trgovci ne proizlaze iz najsuvremenijih tehnologija, nego od inovacija na tradicionalnim područjima. Ukratko, uočavamo sljedeće trendove u potezima tvrtki:

  • Oni koji se još uvijek primarno fokusiraju na prezentaciju proizvoda, sustave naplate i pripremu hrane.
  • Drugi agresivno ulažu u tehnološka start-up poduzeća (primjer Reweovog ulaganja u start-up za dostavu Flink, čime postaje ekskluzivni dobavljač za stvari koje start-up isporučuje svojim klijentima).
  • Oni s kojima se tvrtke najčešće žele uspoređivati, ali su i najrazvijeniji jer patentiraju disruptivna rješenja – Pionirske tehnologije, kao što su blockchain, Internet of Things, autonomna dostava i dostava dronom te virtualna kupnja (Amazon i Walmart).

PLAN IGRE
Većina maloprodajnih trgovaca suočava se s preprekama u poticanju inovacija na strateškim, operativnim i sustavnim razinama. Sa strateškog stajališta, često nedostaje jasna inovacijska ambicija s vodećim ciljevima i ograničenjima te nema dobro uravnoteženih inovacijskih portfelja. Operativno, često ne postoji jasan inovacijski proces i upravljanje projektom koji bi osigurali pravilnu upotrebu inovacijskih metoda, odražavajući inovacijsku strategiju i vremenske okvire inovacija. Sistemske prepreke kao što su nejasne odgovornosti, nedostatak transparentnosti inovacijskih aktivnosti u cijeloj tvrtki i nedostatak usklađenosti između upravljanja inovacijama i drugih korporativnih funkcija stvaraju dodatni izazov.

S druge strane, zbog nedostatka inovacija u maloprodaji i rastuće konkurencije od strane novoosnovanih poduzeća stvara se nužnost za djelovanjem od strane maloprodajnih trgovaca jer je potrebno uzeti u obzir i vrijeme da se inovacija donese na tržište.
S utemeljenim procesom i programom tradicionalni maloprodajni trgovci mogu razviti inovaciju od samog početka. Plan igre za inovativni put konzultantske kuće Kearney obuhvaća tri najvažnija poteza za prodavače koji razmišljaju unaprijed:

  • Uspostavljanje partnerstva: Razvoj portfelja inovacija s uravnoteženim brojem projekata. Maloprodajni trgovci i proizvođači pod tolikim su pritiskom da moraju uspostavljati partnerstva kako bi bili uspješni na tržištu (npr. prevladavanje granica kanala, što su potrošači davno učinili). Koja partnerstva imaju smisla i koliko se prepliću, odredit će dugoročni uspjeh dobavljača i trgovaca.
  • Implementacija održivih koncepata: Izvedba portfelja inovacija s diferenciranim pristupima u odnosu na vrstu projekta. Implementacija održivih koncepata na svim razinama poduzeća mora dobiti zamah i bit će dinamičan proces dugi niz godina.
  • Razvoj inovativnih proizvoda: Praćenje i upravljanje korporativnim inovacijskim sustavom implementacijom pravilnih struktura. Precizno obraćanje ciljnim skupinama i razvoj inovativnih proizvoda koji će nadopuniti klasični asortiman bit će ključni. Kako interes potrošača raste, tako raste i pritisak na proizvođače da redovito testiraju svoj asortiman proizvoda.

U kombinaciji, ova tri poteza tvore plan inovacije koji može identificirati snažne prilike za postizanje izvrsnosti u inovacijama.
Kearney ima široko iskustvo u pružanju pomoći maloprodajnim trgovcima diljem svijeta u usvajanju IT strategije i transformacija.