iqos-philip-morris-cigaretePhilip Morris International možda u konačnici više neće prodavati tradicionalne cigarete, kazao je u srijedu za BBC prilikom predstavljanja nove vrste cigareta izvršni direktor najvećeg proizvođača duhanskih proizvoda u svijetu.

Philip Morris uložio je tri milijarde dolara u kreiranje nove vrste cigarete koja se bazira na zagrijavanju duhana i po njihovim je tvrdnjama manje štetna od tradicionalnih cigareta, baziranih na sagorijevanju duhanskih listova.

Iqos se već prodaje na više od deset tržišta, uključujući Japan, Švicarsku i Italiju, a danas je predstavljen i na britanskom tržištu.

Izvršni direktor kompanije Andre Calantzopoulous izjavio je u razgovoru za BBC kako u Philip Morrisu znaju da njihovi proizvodi štete njihovim potrošačima i da je jedini ispravan odgovor “pronaći i komercijalizirati” one manje štetne.

“To je nedvojbeno naš cilj”, ustvrdio je, izrazivši nadu da će jednoga dana moći ustvrditi da su alternativni proizvodi usvojeni u dovoljnoj mjeri, da se u suradnji s vladama počne kreirati vizija o razdoblju postupnog ukidanja cigareta.

Aktivisti koji nastoje suzbiti pušenje upozoravaju pak da potrebu stroge regulative proizvoda poput Iqosa, kao i duhana.

U razgovoru za BBC izvršna direktorica Action on Smoking and Health (ASH) Deborah Arnott podsjeća na štetnost pušenja i na činjenicu da je Philip Morris proizvođač duhanskih proizvoda koji još uvijek najviše zarađuje upravo na prodaji cigareta.

“Ako u Philipu Morrisu uistinu žele da ljudi prestanu pušiti, moraju prestati promovirati pušenje novim mladim pušačima širom svijeta”, istaknula je Arnott.

Philip Morris International ima sjedište u Švicarskoj a nastao je prije osam godina nakon što je američka Altria izdvojila u zasebnu kompaniju dijelove poslovanja izvan SAD-a. (SEEbiz.eu/Hina)