Izazovi i prilike

Da, to je već pomalo izlizana fraza, ali prosto vjerujem kako se nikada nije tako dobro aplicirala kao u ovom izazovnom trenutku kada se dogodilo ono što je donedavna bilo nezamislivo – cijene energije i energenata te drugih sirovina porasle su i do nekoliko puta. Sve je to stavilo brojne upitnike pred budućnost stvarajući nesiguran okvir poslovanja u kojem se ne može ništa planirati i kada je svaki cilj kao jednadžba s više nepoznanica. Rezultat je samim time potpuno neizvjestan.

E sad, sasvim je drugo pitanje je li do toga moralo doći. Ne ulazeći u geopolitičke dubioze i globalno natezanje sila, što je u konačnici dovelo do eksplozije cijena energenata, činjenica je kako se u Europi koja je tako siromašna sirovinama i fosilnim gorivima trebalo u proteklim godinama raditi brže na prestrojavanju u trak zelene tranzicije. Ali nije. Radilo se, ali nedovoljno. Tako je i u našoj Hrvatskoj u lanjskom istraživanju više od 60 posto tvrtki izjavilo kako zelenu tranziciju vidi više kao prijetnju, a ne priliku. Danas bi, uvjeren sam, rezultat bio znatno drugačiji. Upravo zbog aktualnog stanja temi zelene tranzicije posvetili smo značajan prostor u ovom broju te ćemo se truditi u suradnji sa stručnjacima konstantno pisati o prilikama koje ovakav preustroj nudi za naša poduzeća. U prilog tome najbolje govore iskustva onih poduzeća koja su u velikoj mjeri već na putu zelene tranzicije.

Uz to, u rujnu redovito objavljujemo analizu stanja u sektoru upravljanja lancem opskrbe koji je umnogome zanemaren a pruža jednako tako puno prilika kao i tranzicija prema zelenom poslovanju. Upravljanje lancem opskrbe znatno je kompleksniji zadatak od toga kako ga u brojnim kompanijama shvaćaju podcjenjujući njegov značaj i potencijale posljedično dovodeći do propuštanja prilike za ostvarivanje dobiti u poslovanju.

A tu dobit treba osigurati svim sredstvima pa o tome pišemo u godišnjem pregledu trendova u segmentu zaštite i sigurnosti u trgovini. Zbog krađa i sličnih gubitaka poslovni sustavi u maloprodaji u prosjeku gube 1,5 posto godišnjih prihoda. Nije to malo. Stoga vrijedi investirati u ovo područje poslovanja.

Donosimo i nekoliko intervjua sa zanimljivim sugovornicama i sugovornicima, analizirali smo i dvije kategorije – sredstva za njegu i održavanje rublja te žitarice za doručak – a osobito se želim zahvaliti i za uvijek sjajan doprinos koje našim izdanjima donose renomirani kolumnisti.

Izazova će uvijek biti, razlika je samo u tome kako ćemo se prema njima odnositi. Stručnjaci kažu da ih se može pretvoriti u razvojne prilike i da je to najbolji put.