IzlogPredstavljamoJägermeister: Spoj tradicije i inovacije

Jägermeister: Spoj tradicije i inovacije

Nijedan drugi biljni liker nije međunarodno poznat i voljen kao njemački broj 1. Ovaj se uspjeh temelji na jedinstvenoj mješavini inovativnih marketinških koncepata i pomno pažljive proizvodnje

Krajem ožujka, nekolicina novinara iz Hrvatske uključujući i našu redakciju imala je priliku posjetiti pogon za proizvodnju najpoznatijeg njemačkog pića Jägermeistera.

Ovaj globalno poznati brend dostupan u 90 zemalja diljem svijeta prošle je godine prodan u 92,2 milijuna boca od čega milijun u Hrvatskoj što ga čini najprodavanijim uvoznim pićem na našem tržištu.

Tako se Jägermeister nalazi na sedmom mjestu rang liste najboljih 100 vrhunskih alkoholnih pića i potvrđuje svoj položaj kao najprodavaniji liker na svijetu. To je ujedno i jedino njemačko alkoholno piće među najboljih 70 na rang listi ovog sektora.

TAJNA RECEPTURA
Recept Jägermeistera nije se promijenio otkako je izumljen prije više od 75 godina. Čak 56 različitih vrsta bilja, cvjetova, korijena i voća koristi se za njegovu proizvodnju, uključujući zvjezdasti anis, cimet, korijen đumbira i mješavinu tajnog bilja.

Kako bi imala bilje vrhunske kvalitete, tvrtka ne kupuje mješavine različitih dijelova bilja ili njihovih ekstrakata, već sirovi materijal u izvornom neprerađenom obliku. Kada biljke stignu u Jägermeister, prvenstveno se ispituje njihov okus i miris.

Kao dodatak tim osjetilnim testovima, sve se sirovine analiziraju na trajnoj osnovi za nevidljive štetne sastojke u vlastitom laboratoriju tvornice. Za Jägermeister to znači otkrivanje svih nečistoća i onečišćujućih tvari u biljkama kao i takozvana endogena obilježja kvalitete, poput postotka esencijalnih ulja. Što je veći postotak, veća je vrijednost sirovine.

Dobro čuvani recept Jägermeistera nadalje oživljavaju majstori destilatori. Prvo precizno važu pojedine sastojke i pretvaraju ih u različite suhe mješavine. U takozvanom procesu maceracije bilje se stavlja u mješavinu alkohola i vode na nekoliko tjedana kako bi se izdvojili sastojci okusa poput esencijalnih ulja.

Majstori destilatori potom miješaju različite macerate s osnovnim materijalom koji je inače uskladišten u 445 krupnih hrastovih bačvi u podrumu tvornice u Wolfenbüttelu. U tim bačvama osnovni materijal Jägermeistera može “disati” i sazreti u potpunom miru u roku od oko godine dana.

Za to vrijeme, majstori destilatori provjeravaju napredak likera u nekoliko navrata dok se ne postigne autentični okus Jägermeistera.

Prije nego međunarodno poznate zelene boce mogu biti napunjene baza prvo mora biti obogaćena čistom vodom, alkoholom, karameliziranim šećerom i tekućim šećerom, a vrijedi istaknuti da finalni proizvod prolazi kroz ukupno 383 kontrole kvalitete pa tako nije ni čudo da je rezultat napitak koji se već godinama nalazi na ljestvici deset najboljih međunarodnih vrhunskih alkoholnih pića.

JÄGERETTES KAO PREKRETNICA
Nakon lansiranja u Njemačkoj 1935. godine, Jägermeister je stabilno rastao kako bi postao jedno od najprodavanijih alkoholnih pića u državi. Kako je dolazio iz tvrtke koja je imala više od 20 brendova u svom portfelju 1960-ih, Jägermeister je donio izazovnu odluku: fokusirati se na jedan obećavajući brend koji prati raznolikost kroz internacionalizaciju.

Tijekom spomenutog desetljeća Mast-Jägermeister SE počeo je razvijati izvoz na tržišta poput Nizozemske, Austrije, Švicarske, zemalja Beneluxa, Danske i SAD-a, a jedna od najvažnijih prekretnica za brend dogodila se kreiranjem programa “Jägerettes” koji je prvo predstavljanje imao u SAD-u 1986. godine kada su atraktivne hostese poslane u barove dijeliti uzorke Jägermeistera.

Danas su Jägerettes poznate na svim Jägermeister tržištima kao kreatori atmosfere na zabavama, no u to vrijeme za uspjeh Jägera na američkom tržištu one su bile ključne.

Najveća tržišta Jägermeistera tako su danas SAD, Njemačka, Velika Britanija i Italija, dok strateška izgradnja brenda i kontinuirani rast prodaje sada čine Južna Amerika, Azija i Australija. Više od 80 posto ukupne prodaje Jägermeistera realizira se u inozemstvu.

ISKUSTVO BRENDA
Uspjeh Jägermeistera temelji se na razvoju inovativnih marketinških koncepata u uskoj suradnji s distribucijskim partnerima. Umjesto biranja jedinstvenog pristupa, Jägermeister se gradi na specijaliziranom znanju svojih distribucijskih partnera o lokalnim tradicijama i dinamičnom marketingu koji je specifičan za svaku zemlju. Primjerice, u Španjolskoj Jägermeister ima rock imidž, dok je u Italiji i Mađarskoj šik i trendi.

U razvoju marketinških koncepata, Jägermeister je uvijek provodio svoje osobite načine i tako često nalazio nove alate za reklamiranje alkoholnih pića.

Primarni marketinški alat tako je već spomenuti Jägerettes program. Poznati Jägermeister aparat za točenje (Tap Machines) predstavljen 1993. godine drugi je marketinški koncept koji je prisutan u cijelom svijetu. Nakon njegovog predstavljanja barovi i klubovi doživjeli su određenu vrstu revolucije.

Jägermeister odjednom više nije bio skriven u hladnjaku, već je zahvaljujući Jägermeister aparatu za točenje stajao u vidokrugu svih potrošača na šanku i ledeno-hladno piće je bilo uvijek pri ruci. Od tada je uvedeno više od 130.000 takvih strojeva u gotovo 50 zemalja.

Jägermeister je također snažno povezan s glazbenom scenom; u ranim devedesetima bendovi iz SAD-a kontaktirali su Jägermeister na vlastitu inicijativu i pitali da promoviraju brend za vrijeme svojih nastupa.

Počelo je na malim prostorima s fokusom na rock’n’roll i metal bendove, ali je od tada naraslo u glazbeni program koji pokriva cijeli SAD, pružajući potporu preko 230 bendova.

Od 2002. godine Jägermeister organizira vlastitu glazbenu turneju – prvu u američkoj industriji alkoholnih pića. Predanost glazbi se sad proširila diljem svijeta: u Njemačkoj, Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Nizozemskoj, Južnoj Africi i mnogim drugim zemljama, Jägermeister pruža dobru atmosferu s vlastitim glazbenim programima ili kao partner festivala ili koncerata.

Jägermeisterova limena glazba posebno je popularna: tetovirani trubači i ženske bubnjarke u baletnim suknjicama dali su potpuno novo značenje nazivu “limena glazba”, a koju smo imali priliku čuti i doživjeti krajem prošle godine na njihovom predstavljanju u Zagrebu.

Od lovca za lovce
Opći optimizam vladao je 1878. godine kada je Wilhelm Mast osnovao tvornicu octa u svom rodnom gradu Wolfenbüttelu u Donjoj Saskoj. Posao je rastao i kada se osnivačev sin Curt Mast pridružio tvrtki sve je krenulo u novom jasnom smjeru. Ispostavilo se, naime, da je taj mladi čovjek iznimno talentiran u izradi biljnih ekstrakata. Proteklo je još nekoliko godina dok je Curt Mast pronašao savršenu formulu za svoj biljni liker. Međutim, 1934. godine se i to dogodilo – rođen je Jägermeister.
Od 56 različitih vrsta bilja, cvijeća, korijena i voća te također 35% alkohola, Curt Mast je kreirao biljni liker koji je prštao od okusa. Poput brojnih njegovih suvremenika, Curt Mast je bio strastveni lovac, stoga je i svoj izum posvetio lovcima. Kao posljedica toga, nije imao poteškoća u pronalasku imena za svoj proizvod: nazvao ga je “Majstor lovac” – Jägermeister na njemačkom. Ovaj termin je bio vrlo dobro poznat kao profesionalna titula u to vrijeme zbog stoljetne lovačke tradicije pa tako ni odabir zaštitnog znaka nije trebalo daleko tražiti. Radi se o jelenu Svetog Huberta sa sjajnim križem među rogovima, zaštitnika lovaca. Još jedan karakteristični detalj veže se za ovaj popularni liker, a to je prepoznatljiva zelena Jägermeister boca. Legenda kaže kako je izumitelj Jägermeistera bio vrlo kreativan u potrazi odgovarajuće boce za svoj fini liker. Naime, u svojoj je kuhinji Mast bacao boce s određene visine na drveni pod kako bi različite modele podvrgnuo testu izdržljivosti loma.

Jägermeister: Spoj tradicije i inovacije

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...