jaka-alkoholna-pica-ilustracija-002Popis članova kluba milijunaša, proizvođača jakih alkoholnih pića koji ostvaruju prodaju od najmanje jednog milijuna 9-litarskih pakiranja, zahvaljujući novim tržištima postaje sve duži

U petoj godini istraživanja koje Euromonitor International provodi za The Millionaires’ Club, poseban prilog magazina Drinks International, postignut je novi rekord u broju brendova.

Na popisu za 2012. našlo se njih 180 i to usprkos većem broju onih koji su s njega ispali zbog fluktuacija na tržištu. Tako popis postaje sve duži, a njegov raspon sve veći.

Prvi put na njemu se našao proizvođač iz Kazahstana, kao i prvi single malt scotch Glenfiddich. Osim toga, prvi smo put dobili uvid u veličinu kineskog tržišta baijiu-a, s kojeg su ove godine zastupljena četiri proizvođača. Više od 20 milijuna pakiranja prodanog baijiu-a s ovog popisa čini tek 4% od ukupne prodaje tog pića u Kini u 2011.

Ove godine na popisu imamo izjednačene pozicije u kategoriji tvrtke s najvećim brojem Millionaire brendova: i Pernod Ricard i United Spirits imaju ih po 22. Pernod Ricard u ovoj kategoriji sada ima i lokalnu brazilsku vodku Orloff, a United Spirits pridružio si je novi džin Carew Dry i još jedan premium brandy – McDowell’s VSOP.

Međutim, United Spirits više nema vodeći svjetski viski jer je njegov Bagpiper brend prestigao McDowell’s, brend Allied Blenders &Distillers’ Officer’s Choice-a.

Diageo je i dalje treća najveća tvrtka po broju zastupljenih brendova, čiji se broj udvostručio na ukupno 16 robnih marki. Do jednog su došli preuzimanjem turskog diva Mey Içki-ja, koji im je prepustio svoj brend Yeni Raki, a drugi – super-premium vodka Cîroc – rezultat je organskog rasta.

Lokalni brendovi povećali su svoju dominaciju popisom: sada ih je 101 (porast u odnosu na 93 iz prethodne godine), što zorno prikazuje kako se velika većina žestokih pića i dalje konzumira u zemlji porijekla.

Broj globalnih brendova porastao je na njih 60, iako su u 2011. ukupne količine jakih alkoholnih pića porasle za 2%. Broj regionalnih brendova, pak, pao je na 19 jer ih je nekolicina, uključujući Castillo, ispala s popisa.

Što se tiče najvećih kategorija – njima dominiraju vodka i viski, sa združenim brojem od 100 Millionaire brendova. Vodka je u laganom vodstvu s njih 52. Osim ova dva pića, niti jedna druga kategorija nema na popisu više od 20 brendova. Sljedeći najzastupljeniji je rum s njih 14, a zatim brandy s 11 brendova.

Broj brendova vodke koji prodaju milijunska pakiranja može se objasniti jednostavnošću proizvodnje i činjenicom da je njezin neutralan okus čini vrlo popularnom među konzumentima širom svijeta. Stoga se vodka ne proizvodi samo na svojim tradicionalnim tržištima istočne Europe, već i u mnogim zemljama zapadne Europe, SAD-u, Indiji, Brazilu i Kazahstanu.

POLARIZACIJA I PREMIUMIZACIJA
Pojavljuju se znakovi polarizacije, posebno na već zrelim “zapadnim“ tržištima. Osim toga prisutne su i jake naznake premiumizacije te dvoznamenkast rast super-premium vodki kao što je Diageova vodka Cîroc i Noletova Ketel One.

U kategoriji džina najbolje rezultate imaju brendovi (Bombay, Beefeater i Tanqueray) s jakim premium ili super-premium varijantama, dok su standardni i jeftiniji brendovi poput Seagram’sa i Gordon’sa ostvarili slabije rezultate.

jaka-alkoholna-pica-ilustracija-001Osim toga, na popis je prvi put ušao i jedan brend single malt scotcha – William Grantov brend Glenfiddich čija su ključna tržišta za rast SAD i Azija. Rast kategorije premium konjaka potakla je sve veća potražnja u Aziji.

Suprotno tome, na “zapadnim“ tržištima još uvijek postoji potražnja za jeftinijim brendovima, što dokazuje i rast jeftinih vodki kao što su UV i Svedka.

Premiumizaciju se da zapaziti i na novim tržištima na kojima međunarodni premium brendovi i kategorije poput vodke i blended scotcha bilježe velik rast na štetu jeftinijih lokalnih brendova.

Brzo rastu npr. Smirnoff, Absolut i Skyy u Brazilu te viskiji u Poljskoj (među kojima prednjači Ballantine’s) koji su dosegli prodaju brazilskog brenda Pirassununga 51 cachaça i velikog broja lokalnih poljskih brendova vodki. Međutim, to ne znači da jeftiniji lokalni brendovi na novim tržištima ne postižu rezultate.

Na ovogodišnjem popisu došlo je do najvećeg rasta u povijesti Millionaires’ kluba: filipinski brandy Emperador više je nego udvostručio svoje količine i povećao prodaju za više od 10 milijuna 9-litarskih pakiranja. U Indiji još uvijek jeftini lokalni brendovi potiču rast tržišta, premda i međunarodni igrači, posebno proizvođači blended scotcha, postižu dobre rezultate.

SVIJETLA BUDUĆNOST
S obzirom na očekivan rast novih tržišta i povećano blagostanje mnogih potrošača, potražnja za proizvodima više kvalitete pružit će prilike ne samo međunarodnim premium brendovima, već i lokalnim premium varijantama (npr. McDowell’s VSOP brendiji u Indiji).

U 2011. godini novopokrenuta Pernod Ricardova lokalna indijska pića uglavnom su bila premium varijante domaćih brendova. Međutim, čak će i s ovim trendovima i dalje postojati golema potražnja za jeftinijim domaćim proizvodima jer će većina stanovništva tih zemalja i dalje si samo njih moći priuštiti.

jaka-alkoholna-pica-top10-proizvodaca-na-svijetu
Iako nova tržišta otvaraju sjajne prilike za rast međunarodnih brendova jakih alkoholnih pića, ne treba zanemariti ni zrela, stara tržišta. Ona ne samo da su zaslužna za većinu prodanih količina, prihoda i dobiti, već pružaju i sjajne prilike za rast u različitim cjenovnim razredima, što dokazuju veliki dobici u određenim kategorijama.

Čak su i inače stagnantna ili tržišta u padu, u ovim poljima otvorena za rast, što dokazuje trajan uspjeh Camparijevog brenda Aperol bitters (+31%) u Italiji i Njemačkoj koje nisu sklone gorkim pićima. Isti brend bilježi rast i na drugim zrelim europskim tržištima kao što su Austrija i Švicarska.

Usprkos teškim gospodarskim uvjetima na nekim tržištima i nesigurnim globalnim prognozama, još uvijek ima razloga za pozitivan stav kad su u pitanju proizvođači žestokih pića.

ŠTO JE BAIJIU I SOJU?
Baijiu je jako alkoholno piće iz Kine, najčešće destilirano iz žitarice sorghum, iako se ponekad koriste i druge žitarice. Samo ime “baijiu“ doslovce znači “bijelo piće“, “bijeli alkohol“. Često se prevodi i kao vino ili bijelo vino, makar se radi o destiliranom jakom piću koje obično sadrži 40 do 60% volumnog udjela alkohola. Zbog svoje bistrine baijiu je nalik nekim drugim žestokim pićima, ali ipak ima znatno viši udio alkohola od npr. japanskog shōchūa (25%) ili korejskog sojua (20-45%).
Korejski soju okusa je usporedivog s vodkom, no često je ponešto slađi zbog šećera koji se dodaje u procesu proizvodnje i obično se konzumira čisto. Iako se tradicionalno dobiva iz riže, većina modernih proizvođača koristi dodatke ili rižu čak nadomješta drugim izvorima škroba, npr. krumpirom, pšenicom, ječmom, batatom ili tapiokom.

Jaka alkoholna pića – trendovi i brendovi: Klub velikih brojki

Jeremy Cunnington, Viši analitičar
euromonitor-international-logo-potpis