Kulen može pokrenuti naše usnulo svinjogojstvo

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek održano je XVI. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena.

slavonski-kulen-midiNa ovogodišnje ocjenjivanje pristigla su 53 uzorka, što je sedam uzoraka više nego lani. Ocjenjivanje se i ove godine održava u organizaciji Županijske komore Osijek i Prehrambeno tehnološkog fakulteta Osijek, a uz medijsko pokroviteljstvo dvotjednika za poljoprivredu Glasa Slavonije.

Prema riječima Ernesta Nada, tajnika Organizacijskog odbora ocjenjivanja i voditelja Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, osim ovog ocjenjivanja diljem Slavonije i Baranje ovih se dana održavaju ovakve i slične manifestacije, a sve one imaju veliki doprinos u promicanju kulena proizvedenog na ovim prostorima.

“Ono što je ovdje važno za istaknuti jest to što se na ocjenjivanja kakvoće kulena javljaju registrirani proizvođači, ali i to što se jako mnogo truda uložilo u zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla i na razini Hrvatske i Europske unije. U proizvodnji kulena leži i velika šansa koja može pokrenuti cijeli lanac od proizvođača svinja do prerađivača, odnosno ono sigurno može vratiti usnulo svinjogojstvo na predratnu izvoznu poziciju kada je Hrvatska proizvodila 1,8 milijuna komada svinja godišnje”, izjavio je Ernest Nad.

Trenutačna proizvodnja svinja u Hrvatskoj kreće se oko 750.000 do 800.000 komada, a kulena oko 500 tona i gotovo sav kulen završi u izvozu i to najviše kroz turističku sezonu. (glas-slavonije.hr)

Prethodni članakPivo, radler, cider – Tržište: Pozitivan smjer prodajnih kretanja
Sljedeći članakUdvostručene površine pod ekološkom proizvodnjom