AB InBev s nižom dobiti i prihodima u prvom tromjesečju

Najveći svjetski pivar, proizvođač marki piva Budweiser, Corona i Stella Artois, zabilježio je u prvom tromjesečju 13,7 posto manju dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) nego u istom razdoblju lani, od 3,95 milijardi dolara

Belgijski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev izvijestio je o nižim prihodima i dobiti u prvom tromjesečju, upozoravajući da će drugo biti još lošije budući da je zbog blokada diljem svijeta ograničen broj lokacija za ispijanje piva. Najveći svjetski pivar, proizvođač marki piva Budweiser, Corona i Stella Artois, zabilježio je u prvom tromjesečju 13,7 posto manju dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) nego u istom razdoblju lani, od 3,95 milijardi dolara.

Prihodi su pali 5,8 posto, na 11 milijardi dolara. Ukupna je prodaja pića pala 9,3 posto a prodaja piva 10,5 posto. U travnju pad je bio još veći budući da su kafići i restorani u mnogim zemljama bili zatvoreni a proizvodnja je obustavljena.

Južnoafrička Republika (JAR) posegnula je za ekstremnim mjerama, zabranivši krajem ožujka prodaju alkohola, Peru je zatvorio proizvodne pogone i prodaju piva do kraja travnja a u Meksiku su nakon zatvaranja pivovara mnoge trgovine ostale bez zaliha. Belgijski proizvođač piva uočio je blage naznake oporavka u Kini i Južnoj Koreji, zbog postupnog otvaranja restorana i, u manjoj mjeri, klubova od sredine ožujka.

Tako je u Kini obujam prodaje u prvom tromjesečju pao 46,5 posto, a u travnju ‘samo’ 17 posto. U Brazilu, drugom po veličini tržištu kompanije, prihodi su u prvom kvartalu pali 10 posto jer su mnoge savezne države u ožujku zatvorile kafiće i restorane na koje otpada više od polovine AB InBev-ove prodaje u toj zemlji.

AB InBevov udio u najvećem tržištu, onom SAD-a, smanjen je pak zbog sve veće popularnosti gaziranih alkoholnih pića, često s voćnim okusom, i kompanija se sada pojačano okreće toj kategoriji proizvoda.

Prodaja piva, vina i žestokih alkoholnih pića u trgovinama porasla je pak diljem svijeta, ali slabijim tempom nego u prethodnom razdoblju i čini se malo vjerojatnim da će nadoknaditi gubitak od prodaje u barovima, klubovima i restoranima. Kompanija je već ukinula smjernice za 2020. zbog pandemije Covida-19 i predložila upola manje konačne dividende za 2019., uz druge mjere uštede troškova.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakEnna Fruit poziva poljoprivrednike na suradnju
Sljedeći članakSpar pripremio najveći izbor za pripremu najboljeg roštilja