Afera Podravka: Uhićeni Marinac, Šestak, Romac i Pavlović

sestak-marinacRukovodstvo kompanije iz Koprivnice jutro je dočekalo u prostorijama USKOK-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici

Uhićeni su bivši predsjednik uprave Podravke Darko Marinac, aktualni predsjednik uprave te kompanije Zdravko Šestak i članovi uprave Saša Romac i Josip Pavlović zbog sumnje u malverzacije dionicama Podravke, javlja Večernji list. Rukovodstvo kompanije iz Koprivnice jutro je dočekalo u prostorijama USKOK-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici, a sumnjiči ih se da su Podravkinim novcem za svoj račun kupovali njezine dionice i tako namjeravali vlasnički preuzeti tvrtku.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, osim njih uhićeni su i direktor i suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat kao i direktor splitskog SMS-a Srđan Mladinić. Svima je plicija pokucala na vrata između šest i sedam sati ujutro.

“Što se istrage u Podravci tiče, sve je kao i do sada u rukama policije i državnog odvjetništva, s kojima u potpunosti surađujemo. Ispred kompanije mogu samo reći da se nadam brzom razrješenju situacije i okončanju istrage. Pri tome naglašavam da je Podravka stabilna kompanija”, rekao je Miroslav Vitković, zamjenik predsjednika Uprave Podravke. “U ovom trenutku moj je fokus ne dozvoliti da se istraga i sve što iz nje proizlazi negativno odraze na teško postignutu stabilnost i uspješnost kompanije i uz pomoć menadžmenta i svih zaposlenika kompanije vjerujem da ćemo u tome i uspjeti”, dodao je Vitković.

Cijela se priča otkrila kada je Podravka 65 milijuna kuna uplatila tvrtki SMS čiji je račun trebao poslužiti samo kao usputna postaja do varaždinske Fime koja je za Podravkine menadžere obavljala kupnju dionica. Plan je bio da se u nekoliko faza domogne 25 posto dionica.

USKOK posebno problematizira menadžerske ugovore po kojima su za uspješno rukovođenje Podravkom menadžeri nagrađivani upravo njezinim dionicama. To je objašnjenje za projekte po kojima se Podravka trudila kupiti vlastite dionice – da bi se njima mogli nagraditi menadžeri, i to za fingiranje uspješnog poslovanja.

Prije nešto manje od mjesec dana cijela aktualna uprava u sklopu istrage dala je iskaze u USKOK-u i tada su svu odgovornost nastojali prebaciti na Marinca.

Odluka ZSE
Zagrebačka burza prijepodne je, nedugo nakon objave neslužbenih informacija o uhićenju bivšeg i nekoliko sadašnjih čelnika Podravke, dionicu te koprivničke prehrambene tvrtke stavila u poseban “Segment za promatranje”.

Svrha stavljanja u segment za promatranje je skretanje pažnje investicijske javnosti na potrebu pojačanog praćenja okolnosti važnih za trgovinu tim financijskim instrumentom, navodi se u priopćenju Burze.

Napominju da s obzirom na objavu informacije o stavljanju u segment za promatranje nema potrebe i za zaustavljanjem trgovine dionicama Podravke od koje je ujedno zatraženo očitovanje o najnovijim događajima.

Segment za promatranje je mjera nadzora Burze nad tržištem, a sukladno Pravilima Zagrebačke burze, subjekt promatranja može biti financijski instrument ili izdavatelj koji je “trenutno u određenim posebnim okolnostima koji uvjetuju objavu prema investitorima”.

Uz ostalo, izdavatelj ili financijski instrument mogu biti razvrstani u segment promatranja ukoliko na tržištu postoje neprovjerene glasine koje mogu značajnije utjecati na cijenu instrumenta ili postoje bilo koje druge okolnosti koje dovode do značajne nesigurnosti glede određivanja vrijednosti instrumenta. (Bankamagazin)

Prethodni članakKing Cross i Mercatone u krizi zbog lokacije i malo sadržaja
Sljedeći članakPodravku u idućih 48 sati vode Vitković i Pucar