Aftershave: Svaki ima svoj tip

aftershave-brijanje-midiJedni žare, drugi hlade i osvježavaju. Neki vole izraženi miris, a neki uopće ne žele da se osjeti. U svakom slučaju, u širokoj ponudi proizvoda za njegu kože nakon brijanja, svaki muškarac pronaći će sebi odgovarajući aftershave

Kako nam i sam naziv kaže, proizvodi za njegu kože nakon brijanja su oni proizvodi koji se nanose na kožu lica nakon suhog ili mokrog brijanja. Oni koži daju kratkotrajni osjećaj svježine, imaju antiseptičko djelovanje te sprečavaju iritaciju kože nakon brijanja. Ovi proizvodi mogu biti u obliku tekućine, gela, balzama ili losiona te mogu biti namijenjeni različitim tipovima kože. Toaletne vodice također su uključene u kategoriju.

RAST KATEGORIJE
Kategorija proizvoda za njegu kože nakon brijanja u zadnjih 12 mjeseci (od srpnja 2010. do lipnja 2011. godine) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, diskontnih objekata i otvorenih tržnica), ostvarila je prodaju od 1,4 milijuna komada, što je za 1,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja iznosila je 46,5 milijuna kuna, što je za 0,7% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vodeći proizvođači prema komadnom udjelu u kategoriji (s pripadajućim trgovačkim robnim markama), u zadnjih godinu dana na hrvatskom tržištu su Beiersdorf (Nivea), Neva (Ralon), Unilever (Axe, Brut), Henkel&Schwarzkopf (Fa, Solea), Conter Italy (Denim – Conter), Gillette (Gillette) i Procter&Gamble (Old Spice).

LOSIONI DOMINIRAJU

aftershave-prodaja-kategorije-graf-001Proizvode za njegu kože nakon brijanja možemo podijeliti prema tipu proizvoda i prema veličini pakiranja. Što se tiče podjele prema tipu proizvoda, najveći dio kategorije čine losioni (77% ukupne komadne prodaje), slijede ih balzami (21%), dok gelovi i kreme zajedno čine tek 2% kategorije. Prema veličini pakiranja, najzastupljenija su pakiranja od 100 ml koja čine 66% komadne prodaje kategorije, “druge veličine pakiranja” čine 26%, pakiranja od 50 ml čine 6% komadne prodaje, dok pakiranja od 75 ml i 200 ml čine svako oko 1% kategorije. Najvažniji kanal prodaje su drogerije u kojima se realizira 29% ukupne komadne prodaje kategorije proizvoda za njegu kože nakon brijanja. Sljedeći po važnosti su supermarketi koji ostvaruju 28% ukupne prodaje, dok se u hipermarketima proda 17% kategorije. Slijede ih velike trgovine mješovitom robom s 11% prodaje te srednje trgovine mješovitom robom s 10% prodaje. Najmanji udio u ukupnoj prodaji kategorije proizvoda za njegu kože nakon brijanja imaju male trgovine mješovitom robom na koje otpada oko 5% udjela.

Treba imati na umu da je brijanje zapravo nadraživanje kože lica te da je nakon brijanja kožu potrebno dezinficirati, osvježiti i nahraniti. Isto tako, ne smijemo zaboraviti da određena vrsta aftershavea odgovara određenom tipu kože. Ako već niste, vrijeme je da pronađete savršeni proizvod za sebe!

ZA VAŠU KOŽU IZABERITE NAJBOLJI AFTERSHAVE
Razni proizvođači kategorije aftershave na tržištu nude i po nekoliko različitih vrsta ovih proizvoda. Osnovna namjera proizvoda za njegu kože poslije brijanja je da ublažavaju crvenilo i umiruju iritaciju, daju osjećaj svježine i osiguravaju vlažnost kože. Kako bi pronašli proizvod koji odgovara vašem tipu kože, donosimo nekoliko savjeta koji će osigurati bezbrižnu kupovinu.
• Bezalkoholni aftershave u obliku balzama namijenjen je osobama s osjetljivom kožom koja burno reagira na uobičajene proizvode s određenim udjelom alkohola, dok onaj s alkoholom zatvara pore.
• Ukoliko imate osjetljivu kožu, izbjegavajte proizvode koji imaju visoku dozu nepotrebnih sastojaka, a naročito parfema. Tako se hidrolat lavande koristi za njegu osjetljive kože sklone iritacijama i alergijskim reakcijama.
• Za suhu kožu treba vam aftershave koji ima pojačano hidratizirajuće djelovanje.
• Kod masne kože, potražite onaj koji će kožu isušiti. Hidrolat čajevca je antiseptik, protugljivičnog, protuvirusnog i protubakterijskog djelovanja. U kozmetičkoj primjeni odličan je kao dezinfekcijsko sredstvo nakon brijanja.
• Provjerite kod prodavača je li proizvod prošao testiranja za osjetljivu ili suhu kožu, ako to već nije naglašeno na ambalaži.
• Pripazite i na miris aftershavea. Jaki mirisi, odnosno nametljivi nisu ugodni.
• Za razliku od krema ili balzama poslije brijanja, losioni se puno brže upijaju.
• I na kraju, u trgovini ne zaboravite na testere, ali uzmite u obzir i jednostavnost korištenja samog proizvoda.

Aftershave

KRISTINA VRDELJA
nielsen-logo-potpis-wide

Prethodni članakHolle organsko baby ulje za dohranu beba
Sljedeći članakAdidas i Playboy – za aktivnog muškarca