Analitičari: Kerum ne može dobiti upola onoliko koliko traži

zeljko-kerum-ftdS obzirom na to da će NTL teško prikupiti onoliko novca koliko splitski gradonačelnik Željko Kerum traži, analitičari nagađaju i o Konzumu ili Mercatoru

Trgovački dio moje tvrtke vrijedi 200 milijuna eura. Kerum je najveći trgovački lanac u Dalmaciji s prihodom od 1,5 milijarda kuna. Trgovine su nam na odličnim lokacijama i bez velikog marketinga stalno bilježe rast. Zbog toga su mnogi za njih zainteresirani poput Mercatora, Konzuma ili NTL-a jer onaj tko preuzme trgovački dio tvrtke Kerum, sigurno će biti nositelj trgovine u Dalmaciji, od Zadra do Dubrovnika i na otocima – izjavio je jučer za Večernji list splitski gradonačelnik Željko Kerum. No prioritet pri kupnji svakako ima NTL s kojim su, tvrdi, pregovori pri kraju.

Po kvaliteti NTL prvi
– Posve je sigurno da će NTL otkupiti moj dio, a ja svakako ostajem u suvlasništvu – tvrdi Kerum koji kao suosnivač NTL-a s godišnjim prihodom od oko 8 milijardi kuna najavljuje i kako će sjedište NTL-a ubrzo biti u Splitu, bez obzira na to što je mnogo članica iz kontinentalne Hrvatske. Po kvaliteti, NTL će biti prva, a po prihodu druga kompanija u Hrvatskoj, uvjeren je.

Kerum kaže da mu zaduženja prema kapitalu tvrtke iznose 25 %. Kapital kompletne tvrtke, koja se osim trgovinom bavi nekretninama, hotelijerstvom i ugostiteljstvom vrijedan je 3,5 milijardi kuna, a zaduženja su 1,3 mlrd. kuna. U Kerum grupi je Hilton-Marjan u koji je uloženo milijardu kuna, Joker (700 mil. kuna), tri robne kuće Nama (vrijedne 300 mil. eura). Samo od najma prostora u Jokeru ubere se u godini oko 7 mil. eura, no Kerum ne razmišlja o iznajmljivanju svojih trgovina, već o zasebnim tvrtkama: Kerum-Joker, Kerum-Nekretnine, Kerum-Marjan Hilton i Kerum-Trgovine.

Iako je, prema vlastitu priznanju, sve bliži dogovoru s NTL-om, Kerum prema mišljenju brojnih analitičara, za trgovački dio biznisa ne može dobiti ni 100, a kamoli 200 milijuna eura.

Dvostruko manje
– U ovim vremenima to bi bila premium cijena iznad realne vrijednosti poslovanja. Realno može dobiti od 100 milijuna eura naniže – kaže Zlatko Bazianec, konzultant A.T. Kearneya, ističući kako je Kerumov biznis dosta dobro umrežen u Dalmaciji, a kako i Konzum na tom terenu ima široku mrežu i ne bi bilo dodatnih sinergijskih efekata, najizgledniji bi kupac mogao biti Mercator ili netko drugi tko nije tako moćno raširen na Kerumovu terenu. S NTL-om, koji više djeluje kao udruženje, njegovo bi se carstvo poprilično raspršilo. (Večernji.hr)

Prethodni članakKako naplatiti dugovanja – rješenja i prigovori
Sljedeći članakInventar trgovine prodajem