Anselmo Tumpić – Studio Tumpić/Prenc

U našem radu najbitnija je kvalitetna sinergija s klijentom kako bismo u rješenju prenijeli njegove specifičnosti, ali najprije je ključno prepoznati te specifičnosti kako bismo klijenta istaknuli među ostalim proizvodima. Danas je važno ispričati priču, a mi to radimo kroz pakiranje, ističe Anselmo Tumpić, kreativni direktor Studija Tumpić/Prenc

Razgovarala: Marija Brkanić Kulenović, marija@jatrgovac.hr

Profesionalni put Anselma Tumpića, kreativnog direktora Studija Tumpić/Prenc, počeo je u Italiji gdje je studirao i prva iskustva stjecao radeći za Fabricu, centar za istraživanje komunikacija grupe Benetton. Kratko ga je posao odveo natrag u Hrvatsku odnosno zagrebačku agenciju Digitel gdje je upoznao sadašnju poslovnu partnericu Saru Prenc Opačić, da bi se ponovno vratio Italiji i to na osam godina te radio za brendove kao što su BMW, MINI, Toyota, Unicredit, Illy i mnogi drugi. Naposljetku, za sada se skrasio u Rovinju gdje je i pokrenuo Studio Tumpić/Prenc.

Život u Rovinju za mene ima mnoge prednosti, a suvremena tehnologija danas nam omogućuje profesionalno ostvarenje i izvan velikih centara

Koliko Vam rad i djelovanje u Rovinju pomaže u osvajanju svjetskih tržišta, a koliko je ta okolnost ujedno (ako je!) mana i nedostatak?
Povratak u Rovinj bio je uvjetovan nekim obiteljskim odlukama, međutim u odabiru je prevagnula kvaliteta života u manjim sredinama. Život u Rovinju za mene ima mnoge prednosti, a suvremena tehnologija danas nam omogućuje profesionalno ostvarenje i izvan velikih centara. Naravno da se u nekim trenucima dogode i neke otežavajuće okolnosti koje bismo brže riješili u većoj sredini, ali uz malo truda sve je premostivo. Za nas je ključan kvalitetan rad koji nam, ako je prepoznat kroz nagrade na strukovnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, osigurava dodatnu promociju i prepoznatljivost. Sada, zahvaljujući osvojenim nagradama, radimo za klijenta iz Austrije, a inače najviše radimo za lokalne klijente i to pretežno iz Istre, ali imamo i poslove diljem Hrvatske pa i u inozemstvu.

Kako nastaju Vaša nagrađivana dizajnerska rješenja? Radili ste i nagrađeni ste za dizajn boce istarskog maslinovog ulja Latini, vina Šuran, maslinovog ulja Istriana… Čini se kako Vam je Istra nepresušna inspiracija. Koje su posebnosti ovih dizajnerskih rješenja?
U našem radu najbitnija je kvalitetna sinergija s klijentom kako bismo u rješenju prenijeli njegove specifičnosti, ali najprije je ključno prepoznati te specifičnosti kako bismo klijenta istaknuli među ostalim proizvodima. Danas je važno ispričati priču, a mi to radimo kroz pakiranje.
Tako je, primjerice, brend maslinovog ulja Latini dobio ime po nadimku pradjeda obitelji. On je prije stotinjak godina iz unutrašnjosti Istre odlazio na obalu u potragu za poslom. U priobalnom dijelu tada su živjeli pretežito Talijani kojima je on pomagao u poljima i koji su mu jednom prigodom platili kariranom košuljom, karakterističnom za istarske Talijane. Kako je u ono vrijeme takva košulja bila rijetkost njegovi su ga prijatelji iz sela prozvali Latin jer su tako zvali i Talijane iz Istre. A upravo zato smo njihovu bocu obukli u kariranu košulju s džepićem u kojem je papirić s pričom o djedu Latinu.
OPG Šuran bavi se pak proizvodnjom i prodajom ekološkog vina i maslinovog ulja još od 90-ih godina, a s obiteljskog uzgoja krenuli su u proizvodnju na veliko te prešli na biodinamički uzgoj. Ideja etikete premium organic vina Šuran oslanja se na najbitniju karakteristiku, odnosno obogaćivanje tla prirodnim pripravcima koji značajno povećavaju njegovu mikrobiološku aktivnost.

Istriana (Foto: CMG)


Dizajn boce maslinovog ulja Istriana, nakon velikih D&AD Pencil i Dieline nagrada, osvojio je broncu u kategoriji Package design na London International Awardsu, festivalu kreativnih nagrada na kojemu se još od 1986. godine nagrađuje kreativna izvrsnost u svim oblicima. Pojasnite nam malo detalje ovog specifičnog i inovativnog dizajna.
Istriana je brend klijenta E Pluribus Unum koji i inače stvara brendove koji oživljavaju i njeguju tradiciju proizvodnje maslinovog ulja na istarskom tlu. Skrbnici su 3.000 ekološki uzgojenih stabala maslina, a cilj im je ljubiteljima maslinovog ulja pružiti autentičan istarski doživljaj. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istriana organska je mješavina napravljena od selekcije Leccino i Pendolino maslina. Kutija Istriana naglašava povezanost s prošlošću kroz autentični oblik rimskih amfora u kojima se na istarskom tlu čuvalo maslinovo ulje.

Preporučuje li se kod dizajna istovremeno raditi i cjelokupni brend identitet ili je zadatak dizajnera obično samo jedan segment? Kako najviše volite raditi?
Ovisi od projekta do projekta. Nekad trebamo osmisliti projekt od nule, odnosno i ime brenda, dizajn logotipa, pozicijski slogan, sve do pakiranja. Nekad je pak naš zadatak rebrendirati proizvod ili pakiranje. Nemamo preferencija jer nam je zaista svaki projekt izazov s kojim se rado hvatamo u koštac.

Vaš je Studio osvajač i dizajnerskog Oscara, nagrade Red dot. Kakav je osjećaj osvajati tako važne nagrade na svjetskoj razini? Znače li one automatski pristup novim projektima i klijentima?
Nagrade su nam velika čast, a ujedno nam omogućavaju usporedbu s dizajnerima iz cijelog svijeta. S druge strane, pojavom na svjetskoj sceni postajemo inspiracija dizajnerima jer se naši projekti postaju vidljivi u Australiji, Japanu i u Americi. To je prednost koju imamo zahvaljujući suvremenoj tehnologiji i umreženosti. Također, neizmjerno nam je drago predstavljati Hrvatsku i proizvode naših krajeva.

Danas je važno ispričati priču, a mi to radimo kroz pakiranje

Što nastojite poručiti svojim dizajnom etiketa odnosno cjelokupne ambalaže?
Uvijek nastojimo prenijeti neku priču klijenta, nikad etikete i ambalaža nisu puka dekoracija. Nastojimo napraviti određene pomake u proizvodnom procesu pakiranja gdje je to moguće. Na primjer, džepić na boci Latina ili povećalo na čepu kutije Šurana ili kutija i boca s pukotinama na Istriani.

Nije teško primijetiti da pretežito radite dizajn ambalaže “ekskluzivnih” proizvoda odnosno onih koji ne idu u masovnu proizvodnju. Kako ste se opredijelili za tu strukovnu nišu, je li ona izazovnija ili jednostavnija u osmišljavanju i realiziranju dizajna i cjelokupnog brenda?
To se događalo sasvim slučajno jer mi ne biramo klijente nego oni odaberu nas. A što se nas tiče, rado bismo se okušali i u dizajniranu za proizvode koji se masovno proizvode. Za klijenta JGL, koji je i veliki izvoznik, radimo na oglašavanju umjesto pakiranju što znači da pokrivamo područja od grafičkog dizajna do oglašavanja. Svaki dio dizajna ima svoje prednosti i mane. Kod ekskluzivnih proizvoda je to upravo produkcija gdje pokušavamo pomaknuti granice i ponekad izmisliti čak neki novi proizvodni proces koji će se možda jednog dana moći primijeniti u masovnoj proizvodnji.

Studio Tumpić/Prenc

Koja je važnost ambalaže u promociji i prodaji proizvoda, općenito u maloprodaji, a posebno u maloprodaji robe široke potrošnje?
Ambalaža je zadnja točka u procesu oglašavanja jednog proizvoda. To je zadnji trenutak prije nego potrošač odabire proizvod. Nekad je pakiranje i jedino oglašavanje koje proizvođač ima pa ono postaje presudno u procesu odabira potrošača. Zato pakiranja koje sam spominjao (Latini, Šuran ili Istriana) sami sebe promoviraju kroz svoju priču, specifičnost pakiranja i interaktivnost.

Koji su najnoviji trendovi u dizajnu, može li se danas uopće dizajnirati bez uzimanja u obzir ekološke osviještenosti i brige o ugljičnom otisku?
Na neki način mi želimo stvarati vlastite trendove što se tiče formalnog dijela dizajna. S druge strane, u svakoj prilici u dizajn nastojimo integrirati ekološke komponente. Kao dizajneri imamo ishodišnu točku na kojoj postavljamo temelje nekog proizvoda, a od materijala najčešće koristimo papir, staklo i drvo.

Kako će na cijeli proces dizajna i proizvodnje ambalaže utjecati EU Uredba o ambalaži (PPWR)? Mogu li proizvođači i dizajneri ambalaže zajedničkim snagama pronaći rješenja koja će bolje prezentirati i prodavati proizvode, a da pri tome dizajn i njegovu atraktivnost usklade sa zahtjevima održivosti?
Prije 40-ak godina, a toga se i ja sjećam, cijeli je sustav funkcionirao tako da se ambalaža više puta koristila, a proizvođači su imali obavezu boce određenih napitaka ponovno puniti. Tada smo stvarali puno manje plastičnog otpada pa stoga pozdravljamo sve što u ovom kontekstu ide u smjeru vraćanja na staro. Mi dizajneri ćemo s velikim zadovoljstvom i odgovornošću sudjelovati u tom procesu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakJa TRGOVAC svibanj 2024.
Sljedeći članakViše od 1000 posjetitelja na prvom danu Greencajt festivala