Atlantic Grupa formalno preuzela Drogu Kolinsku

droga-kolinska-ftd2Atlantic Grupa izvijestila je danas kako je uspješno zaključila preuzimanje kompanije Droga Kolinska, isplatom dosadašnjem vlasniku Istrabenzu gotovinskog iznosa od 243,1 milijuna eura.

Prema ugovoru potpisanom 1. srpnja ove godine ukupna vrijednost te transakcije iznosi 382 milijuna eura, Atlantic Grupa je preuzela iznos neto duga Droge Kolinske na dan zatvaranja transakcije, a Istrabenzu je isplaćen gotovinski iznos od 243,1 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Po isplati ukupne kupoprodajne cijene Atlantic Grupa je postala vlasnikom Droge Kolinske, koja se u cijelosti integrira u sustav Atlantic Grupe, a funkciju predsjednika Uprave Droge Kolinske preuzima Srećko Nakić, dosadašnji potpredsjednik Atlantic Grupe za diviziju Distribucija.

Nakon spajanja, Atlantic Grupa postaje jedna od najvećih kompanija u prehrambenoj industriji regije, s 640 milijuna eura konsolidiranog prihoda, 4300 zaposlenih i vlastitim kompanijama na 12 tržišta u regiji, zapadnoj Europi te državama bivšeg Sovjetskog saveza.

Srećko Nakić, novi predsjednik Uprave Droge Kolinske, rekao je kako su Atlantic Grupa i Droga Kolinska prirodni partneri, što sigurno na određeni način olakšava integracijski posao koji predstoji. U Drogi Kolinskoj prepoznali smo vrijedne brendove, tržišne pozicije i prilike, ali prije svega kvalitetne i vrijedne ljude, kazao je.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi ističe kako iza ove transakcije stoji jasna ekonomska logika, riječ je o kompatibilnosti dviju kompanija u djelatnostima, proizvodnom portfelju i tržištima.

Preuzimanje Droge Kolinske od strane Atlantic Grupe financirano je vlastitim sredstvima kompanije i njenih dioničara (45 posto iznosa), mezanin aranžmanom s Europskom bankom za obnovu i razvoj (10 posto) te kreditnim linijama Raiffeisen i Unicredit Grupe (45 posto).

Iz Atlantica podsjećaju da je u srpnju s ciljem prikupljanja dijela sredstava za financiranje akvizicije uspješno provedena dokapitalizacija Atlantic Grupe, kojom je kompanija prikupila 83 milijuna eura te dobila EBRD kao novog dioničara kompanije.

U vlasničkoj strukturi Atlantic Grupe najveći udio danas ima predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi s 50,2 posto, a kao drugi i treći dioničar po veličini slijede EBRD i njemačka razvojna banka DEG s udjelom od 8,53 i 8,49 posto. (H)

Prethodni članakMercator otvorio 22 Getro marketa
Sljedeći članakPIK šunke u novoj TV kampanji