Atlantic preko Srbije ulazi u Rusiju

Atlantic grupa zajedno s partnerom Hemofarmom pregovara s gradom Vršcem u Srbiji o kupnji zemljišta od 12.000 četvornih metara u okviru tehnološkog parka. Atlantic bi u Vršcu gradio novu tvornicu za proizvodnju šumećih formi multivitaminskih preparata s devet proizvodnih linija.

Riječ je o realizaciji investicije najavljene već u svibnju 2007. kada je Atlantic grupa od Hemofarma kupila tvrtku Multivita, vodećega srpskog proizvođača vitaminskih instant-napitaka u granulama i šumećim tabletama. Istodobno je kao dio te transakcije bilo potpisano i pismo namjere koje je predviđalo širenje suradnje dviju tvrtki u segmentu bezreceptnih lijekova koje se u međuvremenu, kažu u Atlanticu, potpuno realiziralo. Atlantic je od Hemofarma dobio 20-ak OTC formula, a istodobno je Hemofarm ostao Atlanticov glavni dobavljač za efervescentne forme, tj. šumeće tablete. Granule Multivite pak Atlantic proizvodi u Hrvatskoj, a u Srbiju ih izvozi i tamo pakira. S projektom nove tvornice ti bi se preparati proizvodili u Srbiji, a Atlantic bi dobio status domaćeg proizvođača koji bi mu omogućio jačanje na onim tržištima s kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini, osobito u Rusiji. Inače, Vršac je s dosadašnjim investiranjem stranih tvrtki te najavom o dolasku desetak novih u iduće tri godine uvjerljivo najprivlačniji grad za ulaganje kapitala. Dosadašnja najveća akvizicija je prodaja Hemofarma, vodeće srpske farmaceutske industrije, njemačkoj kompaniji Stada koja je stopostotno vlasništvo platila 485 milijuna eura. Prema priopćenju lokalnih vlasti Vršac očekuje dolazak više svjetskih tvrtki koje će zaposliti tisuću radnika i ostvarivati godišnji promet od 300 milijuna eura. S jednom njemačkom tvrtkom koja je poznata kao proizvođač dijalizatora potpisan je predugovor o ulaganju od 20 milijuna eura u vršačkom tehnološkom parku u kojem će biti mjesta za 500 radnika. Godišnja proizvodnja će iznositi pet milijuna dijalizatora, od kojih je 80 posto namijenjeno izvozu. Talijansko poduzeće Zanini ima pogon za proizvodnju famaceutske ambalaže u koji je uložio tri milijuna eura. Ambicije vršačke lokalne vlasti o privlačenju inozemnih kompanija temelje se na zanimanju tvrtki koje posluju u Rumunjskoj da proizvodnju presele u Vršac gdje je proizvodnja rentabilnija zbog jeftinije radne snage.

Talijani i Nijemci

Prema riječima Čedomira Živanovića, predsjednika općine, u Temišvaru i okolici posluje 20.000 talijanskih i oko 10.000 njemačkih tvrtki koje su sve više zainteresirane da proizvodnju presele u Vršac, u kojem su povoljni uvjeti za poslovanje.  (Poslovni.hr)

Od Moje vode do OMV-a
Uz njemački Hemofarm i talijanski Zanini te Atlantic grupu u Vršcu posluje više uspješnih kompanija. Primjerice, Moja voda je u taj grad uložila osam milijuna eura, OMV šest milijuna eura, slovenski Viator Vektor 3,3 milijuna, Vizard 3 milijuna te Sma Serbatoi, proizvođač metalnih rezervoara 1,8 milijuna eura.
Prethodni članakVi znate posao, oni “kuže” internet
Sljedeći članakBavčar zbog dugova prodaje Drogu Kolinsku