AZTN kaznio Ultra gros

AZTN je utvrdio da je Ultra gros iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznila zagrebačku tvrtku Ultra gros s 15.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz regulatorne agencije.

Iz Agencije su izvijestili da su pokrenuli upravni postupak po službenoj dužnosti protiv kupca Ultra gros, radi utvrđivanja je li taj kupac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da je Ultra gros iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi.

Utvrđeno je, naime, da je Ultra gros kupovao poljoprivredne i prehrambene proizvode od 57 dobavljača na osnovi 62 ugovora kojima je ugovoreno pravo kupca, o trošku dobavljača, odbiti primitak isporuke i vratiti dobavljaču robu koju nije isporučio unutar dostatnog roka trajanja proizvoda, odnosno važećeg roka koji kupcu omogućava prodaju robe prije isteka roka trajanja, a da pri tome nije na jasan, mjerljiv i transparentan način ugovoreno što se smatra dostatnim odnosno važećim rokom trajanja proizvoda.

Na taj način, propustio je ugovoriti odredbu bitnu za poslovni odnos s dobavljačima, a što je protivno odredbi ZNTP-a, te predstavlja nepoštenu trgovačku praksu. Takvu nepoštenu trgovačku praksu, kako navode iz Agencije, kupac je nametao u razdoblju od 1. ožujka 2022. do 6. rujna 2023. godine.

Isto tako, AZTN je utvrdio da je Ultra gos kupovao poljoprivredne i prehrambene proizvode od 37 dobavljača na osnovi ugovora koji sadrže odredbu koja obvezuje dobavljača jednom godišnje, kada ga to zatraži kupac, napraviti analizu kvalitete proizvoda i platiti trošak te analize, neovisno od njezinoga ishoda, dakle, čak i onda kada takva analiza pokaže da proizvod udovoljava ugovorenoj kvaliteti, te neovisno od redovnih analiza koje je dobavljač već prethodno proveo.

To predstavlja nepoštenu trgovačku praksu budući da je ugovorena dodatna kontrola kvalitete proizvoda na trošak dobavljača bez obzira na ishod te kontrole. Takvu nepoštenu trgovačku praksu kupac je nametao u razdoblju od 1. ožujka 2022. do 6. rujna 2023. godine. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPevexovim radnicima rasla prosječna neto primanja
Sljedeći članakHAKOM: Razgovori mobitelima, fiksni internet i IPTV i dalje najčešće korištene usluge