AZTN: PricewaterhouseCoopers povjerenik za Agrokor/Mercator

Tvrtka PricewaterhouseCoopers povjerenik je za Agrokor/Mercator, a taj će povjerenik obavljati poslove praćenja provedbe mjera sudionika koncentracije i izvještavati Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja o ispunjenju tih mjera i uvjeta, izvijestili su danas iz AZTN-a.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je 24. ožujka ocijenila uvjetno dopuštenom koncentraciju koncerna Agrokor i slovenskog trgovačkog lanca Mercator te je prihvatila mjere i uvjete Agrokora, a koje su sudionici koncentracije dužni ispuniti kako bi se otklonili negativni učinci te koncentracije na tržišno natjecanje u rokovima utvrđenim za njihovo ispunjenje. Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja je na jučerašnjoj sjednici odobrilo prijedlog mandata povjereniku – PricewaterhouseCoopers d.o.o.

Povjerenik obavlja poslove praćenja provedbe mjera sudionika koncentracije i izvještava Agenciju o ispunjenju mjera i uvjeta od strane sudionika koncentracije, navode iz Agencije.

Koncern Agrokor je 14. lipnja 2013. potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja ugovor o kupnji 53,12 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, a krajem lipnja ove godine je zaključio proces kupnje u transakciji vrijednoj ukupno 544 milijuna eura.

Tomu su prethodila i odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a hrvatska je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja tu koncentraciju uvjetno odobrila, uz obvezu Agrokora da ispuniti vrlo stroge i obuhvatne mjere i uvjete za otklanjanje negativnih učinaka koncentracije na tržišno natjecanje.

Agrokor je prijedlog mjera u više navrata modificirao i dopunjavao da bi, konačno, prijedlog od 25. veljače 2014. Agencija ocijenila realnim i dostatnim za uklanjanje negativnih učinaka koncentracije.

Riječ je o strukturnim mjerama u obliku dezinvestiranja uz precizno određene uvjete te mjerama praćenja uvjeta poslovanja u obliku mjera ponašanja Agrokora prema dobavljačima, a osobito prema dobavljačima Mercatora-H.

Dezinvestiranje podrazumijeva prodaju, raskid ugovora o zakupu ili davanje prodajnih mjesta u dugoročni zakup (na najmanje 10 godina, bez mogućnosti prijevremenog otkaza), a ta prodajna mjesta Agrokor ne može ponovo otkupiti ili uzeti u zakup prije isteka roka od pet godina.

Agrokor se tako obvezao na području Hrvatske dezinvestirati ukupno 96 prodavaonica iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora, čiji ukupni prihod čini gotovo 60 posto prihoda Mercatora-H iz 2012.

Ta se mjera prije svega odnosi na grad Zagreb i Zagrebačku županiju, gdje je Konzum i prije koncentracije bio tržišni lider, pa Agrokor na području Zagreba treba dezinvestirati 26 prodajnih mjesta, a 19 na području Zagrebačke županije. U još 13 županija ukupno će biti dezinvestirano 51 prodajno mjesto.

Rok za dezinvestiranje je šest mjeseci od dana preuzimanja kontrole nad Mercatorom, a prodajna mjesta koja ne uspije u tom roku dezinvestirati Agrokor će ponuditi na prodaju ili davanje u zakup objavom javnog oglasa.

Agrokor se također obvezao i na prihvaćanje mjera praćenja ponašanja čija je svrha zaštita dobavljača Mercatora-H i mogućnost ulaska i/ili širenja konkurencije na policama Konzuma. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakDukatela s poboljšanom recepturom i novom ambalažom
Sljedeći članakAtlantic Grupa dogovorila suradnju s Kanaanom, moguće i preuzimanje