Banjalučka pivovara smanjuje kapital za 53,7 mil. KM

Prijedlog pokrića gubitaka, koji će biti predočen na Skupštini dioničara Banjalučke pivovare na sjednici zakazanoj za 24. lipnja, predviđen je uglavnom kroz smanjenje kapitala za oko 53,7 milijuna KM, te iz rezervi (5,2 milijuna) i premije (3,5 milijuna)

banjalucka-pivovara-midiBanjalučka pivovara objavila je plan pokrića nagomilanih gubitaka koji su se popeli na 62,4 milijuna KM i time skoro dostigli visinu kapitala poduzeća, a bit će realiziran uglavnom kroz smanjenje kapitala, pišu u četvrtak banjalučke Nezavisne novine.

Prijedlog pokrića gubitaka, koji će biti predočen na Skupštini dioničara Banjalučke pivovare na sjednici zakazanoj za 24. lipanj, predviđen je uglavnom kroz smanjenje kapitala za oko 53,7 milijuna KM, te iz rezervi (5,2 milijuna) i premije (3,5 milijuna).

Banjalučka pivovara ima registriran osnovni kapital u iznosu 65,2 milijuna KM, koji će nakon planiranog “rezanja” biti smanjen na 11,5 milijuna. Postupkom pokrića gubitaka, kako je priopćeno iz tog poduzeća, bili bi stvoreni preduvjeti za planiranu dokapitalizaciju jer bi na taj način trebala biti iznivelirana trenutna knjigovodstvena i nominalna vrijednost dionica.

U prijedlogu poslovne politike “Pivare” za 2010. godinu navedeno je da će Upravni odbor poduzeća dati preporuku “da li je potrebno ići u povećanje kapitala s postojećim dioničarima ili drugim ulagačima”.

Dio malih dioničara “Pivare” izrazio je protivljenje planovima Uprave, izražavajući sumnju u njihove dobre namjere, zbog kojih su istakli da će glasati protiv smanjenja gubitaka na teret kapitala.

Banjalučka pivovara, čiji je većinski vlasnik britansko društvo za upravljanje fondovima Altima Partners, godinama posluje uz iskorištenost kapaciteta ispod 30 posto, što je, tvrde u kompaniji, glavni razlog zbog kojeg nisu profitabilni. Poduzeće, napominju, i dalje nosi veliki teret zaduženosti i nema dovoljno sredstava da na odgovarajući način financira buduće proširenje poslovanja. (Bankamagazin)

Prethodni članakNovi reklamni spot: Vitamini su na sigurnom uz Juicy
Sljedeći članakMirko Mrakužić: 76% Hrvata redovito kupuje u dm-u