Barometar cijena: Najpovoljnija košarica u Plodinama

Razlika u cijenama između najpovoljnije i najnepovoljnije košarice smanjila se na 135,55 kuna

Božićno nadmetanje supermarketa cijenama, prema istraživanju portala Supermarketi.info, u potpunosti je promijenilo listu najpovoljnijih pa su se tako Plodine uvjerljivo vratile na vrh ljestvice.

Od posljednje analize cijena u supermarketima hrvatskih trgovačkih lanaca zabilježeno je veliko pojeftinjenje agruma, jabuka i češnjaka, banane i tikvice izrazitije su poskupjele, a temeljni je zaključak kako je sve teže biti vjeran samo jednom supermarketu.

najpovoljnija-kosarica-2010-12-largePredbožićno raspoloženje očito je natjeralo sve supermarkete da zadrže svoje potrošače. Sasvim sigurno će najsretniji među njima biti oni koji su vjerni supermarketu Plodine (barem što se tiče područja Zagreba), no nemalo će se pozitivno iznenaditi i potrošači Konzuma i Mercatora.

Plodine su naime ponovno, i to vrlo uvjerljivo, zasjele na tron kao najpovoljniji supermarket i po iznosu jedinične košarice i po najboljem indeksu povoljnosti.

Tommy nije izdržao pritisak pa je ovaj tjedan potonuo na šesto mjesto po oba, gore navedena kriterija.

Konzum i Mercator ovaj su tjedan najviše napredovali. Billa je uvjerljivo najnepovoljniji supermarket ovaj tjedan, što se moglo i predvidjeti iz trenda koji su pokazivali u posljednje vrijeme.

Analogno toj analizi, malo ipak iznenađuje Getro, koji usprkos najavama ne uspijeva zasjesti na vrh kao najpovoljniji supermarket. Kaufland drži sredinu ljestvice, iako je nedavno bio na vrhu.

iznosi-pojedinacnih-kosarica-graf-largeRazlika u cijenama između najpovoljnije i najnepovoljnije košarice smanjila se na 135,55 kuna, što pokazuje da se cijene sve više izjednačuju prije navale kupaca pred Božić.

Ovaj tjedan primijetili smo da je Mercator pojeftinio kompletnu brand kategoriju mlijeka i mliječnih proizvoda, higijenskih potrepština i kozmetike te hrane za kućne ljubimce.

Jednako tako Mercator je pojeftinio gotovo cijelu kategoriju svježeg voća i povrća. Ista ta kategorija gotovo je u cijelosti pojeftinila i u Konzumu.

Plodine su ovaj tjedan najviše cijene skidali na kategoriji sredstava za pranje i čišćenje.

Čini se da je skidanje cijena asortimanu jedne cijele kategorije proizvoda postao trend za privlačenje kupaca koji u svoju kupovinu idu jako ciljano i jako proračunato. Izgleda da supermarketi na taj način mijenjaju strategiju i pristup svojim potrošačima.

I ovaj tjedan prošao je bez većeg broja artikala koji pokazuju izraziti trend poskupljenja.

Poskupljenje je najvidljivije na bananama koje su skuplje u pet od osam supermarketa, u prosjeku za 21,69%.

Slijede tikvice koje su skuplje u šest od osam supermarketa, u prosjeku za 16,52%. S obzirom da smo posebno osjetljivi i na najmanja poskupljenja mlijeka, istaknimo da je ovaj tjedan zabilježen i trend poskupljenja svježeg ‘Z Bregov mlijeka u pet od osam supermarketa, u prosjeku za 4,95%.

trendovi-pojeftinjenja-largeUz praćenje cijena u supermarketima, pametno/planirano kupovanje, informiranje o aktualnim akcijama i popustima, sve je teže biti vjeran samo jednom trgovačkom lancu, jer se zaista u svakome od njih u jednom određenom trenutku može pronaći veći broj artikala po najpovoljnijim cijenama. (www.supermarketi.info)

najveca-razlika-u-cijeni-zagreb-large

Prethodni članakNema zime uz b.Aktiv LGG, limun i med!
Sljedeći članakBanke pred dogovorom o spašavanju Merkura