BAT kreće u prvu fazu kliničkog ispitivanja COVID-19 cjepiva

Američki regulator FDA odobrio je BAT-u uvođenje COVID-19 cjepiva u fazu I kliničkog ispitivanja kod odraslih dobrovoljaca

BAT-ova američka biotehnološka podružnica, Kentucky BioProcessing (KBP) najavila je planove za početak I faze ispitivanja na ljudima svog COVID-19 cjepiva. Najava je uslijedila nakon dobivanja odobrenja američke agencije za hranu i lijekove (FDA) za istraživanje primjene potencijalnog novog lijeka. Očekuje se skori početak ispitivanja.

BAT-ovo COVID-19 cjepivo (KBP-COVID-19; NCT04473690) postaje dio grupe potencijalnih cjepiva koja su napredovala iz faze predkliničkih ispitivanja. Ispitivanje ovog cjepiva će obuhvatiti 180 zdravih dobrovoljaca koji će biti podijeljeni u dvije dobne skupine, u dobi od 18 do 49 godina i u dobi od 50 do 70 godina. Dodatno će se svaka skupina podijeliti u skupine za liječenje malim i visokim dozama cjepiva. Rezultati se očekuju sredinom 2021. godine i oni će u slučaju pozitivnih rezultata, omogućit ulazak cjepiva u fazu II ispitivanja.

Cjepivo je razvijeno korištenjem KBP-ove inovativne tehnologije brzorastućeg bilja. Ovaj jedinstveni pristup ima niz mogućih prednosti, uključujući brzu proizvodnju aktivnih sastojaka cjepiva za oko 6 tjedana, u usporedbi s nekoliko mjeseci koji su potrebni korištenjem konvencionalnih metoda. Cjepivo ima potencijal biti stabilno na sobnoj temperaturi, što bi predstavljalo veliku prednost za javne zdravstvene mreže širom svijeta. U slučaju uspjeha, brzina proizvodnje aktivnih sastojaka može smanjiti vrijeme između identificiranja novih virusa i sojeva i razvoja i primjene cjepiva.

KBP također provodi i nedavno je dovršio upis u fazu I kliničkog ispitivanja svog četverovalentnog (četiri soja) kandidata za cjepivo protiv gripe (KBP-V001; NCT04439695), koji koristi istu tehnološku platformu na biljnoj osnovi – nicotiana benthamiana.

“Prijelaz na ispitivanja na ljudima s oba naša kandidata za cjepivo, i ono protiv COVID-19 i protiv sezonske gripe, predstavlja značajnu prekretnicu i odražava naše značajne napore na ubrzavanju razvoja našeg biološkog portfelja. Naša jedinstvena tehnologija cjepiva na biljnoj bazi, koja djeluje kao brz, učinkovit domaćin za proizvodnju antigena za razne bolesti, temelj je tog napretka i u ovom trenutku odgovara na hitnu globalnu potrebu za sigurnim i učinkovitim tretmanima i cjepivima. Ovo je dio naše trajne posvećenosti inovacijama i znanosti kao temelja našeg poslovanja. Kao kompanija posvećena izgradnji bolje budućnosti (A better tomorrow), ponosni smo što imamo ulogu u globalnoj borbi protiv ovog virusa, a nadamo se da možemo doprinijeti rješenju“, rekao je Dr. David O’Reilly, direktor znanstvenih istraživanja BAT-a.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakAZTN: Dopuštena koncentracija Belja plus nad imovinom Megglea
Sljedeći članakVirX Intensive