Belje u Baranji gradi novu klaonicu i vinariju

belje-logoBaranjska poljoprivredno-prerađivačka tvrtka Belje, koja posluje u sustavu koncerna Agrokor Ivice Todorića, očekuje da će joj ukupan prihod za prošlu godinu iznositi 1,35 milijardi kuna, a u srednjoročnom investicijskom razdoblju planira izgradnju nove klaonice i vinarije, izvijestila je Uprava poduzeća na današnjem sastanku s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem.

Predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić kazao je kako bi se do kolovoza trebala prikupiti sva potrebita dokumentacija za gradnju klaonice, a ovisno o kretanjima na tržištu kapitala, odlučit će se hoće li gradnja početi ove godine ili će se prolongirati početak radova.

Dodao je kako će izgradnja nove vinarije, koja je u fazi projektiranja, biti nužna zbog sve veće proizvodnje grožđa i podizanja kvalitete beljskih vina.

Izvijestio je kako je od ulaska u sustav Agrokora u razne vrste proizvodnje u Belju uloženo 1,6 milijardi kuna, od čega gotovo polovica toga iznosa u razvoj svinjogojstva, pa je Belje danas gotovo potpuno postalo neovisno od te vrste uvoza.

Rezultat takvih ulaganja je i povećanje prihoda, koji su od 450 milijuna kuna 2004. godine došli do rekordnog iznosa od 1,6 milijardi kuna u 2008. godini, rekao je Pajnić.

U Upravi napominju kako im je cilj povećati proizvodnju kulena, kao autentičnog hrvatskog proizvoda, na 250 tona godišnje, kao i povećati površine zasijane mrkvom sa 70 na 250 hektara budući da se, kako je rekao, oko 90 posto domaćih potreba za tim povrćem ostvaruje uvozom.

Prethodni članakGubitak Pivovarne Laško 39,6 milijuna eura
Sljedeći članakNajuspješniji hrvatski klaster širi se na tržišta BiH i Srbije