Bezalkoholna pića – Blago smanjenje promotivne prodaje

U okviru ove skupine kategorija u 2022. godini ukupno je 19,5% vrijednosne prodaje proizašlo od prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini smanjenje udjela promotivne prodaje od 0,8 postotna boda.

Kategorija bezalkoholnih pića uključuje: gazirana pića, sokove, mineralne vode, energetska pića, sirupe, ledene čajeve, sportska pića i sokove od povrća. Prodaja bezalkoholnih pića u 2022. godini vrijednosno je povećana za 12,2%, a količinski za 1,1%. Najveći udio u količinskoj i vrijednosnoj prodaji u okviru bezalkoholnih pića u 2022. godini zabilježila je mineralna voda s 49,6% količinskog i 33,3% vrijednosnog udjela.

U okviru ove skupine kategorija u 2022. godini ukupno je 19,5% vrijednosne prodaje proizašlo od prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini smanjenje udjela promotivne prodaje od 0,8 postotnih bodova.

Najveći rast prodaje putem promocija u 2022. u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je u kategoriji ledenih čajeva, gdje taj postotak iznosi 2,2%. Također, kategorije energetskih pića i sirupa bilježile su rast udjela promotivne prodaje u 2022. godini od 1,9% i 0,5%.

Nasuprot tome, kategorija sokova od povrća zabilježila je najveći pad prodaje putem promocije u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 4%. Kategorija sportskih pića bilježi značajan pad od 2,5%, dok kategorije gaziranih bezalkoholnih pića, sokova i mineralnih voda bilježe padove od 1,9%, 1,1% i 0,6%.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 92,9% ukupne promotivne prodaje, a posebnim promotivnim pakiranjima pripalo je 7,1%. U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 9,9%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila pad od 14,3%.

Prethodni članakOtvoren preuređeni Pevex centar u Virovitici
Sljedeći članakHNB: Inflacija bi na razini cijele 2023. mogla iznositi oko 7,7 posto