Bezalkoholna pića – Kupovne navike: Nove navike novi igrači

U kategoriji voćnih sokova najveći rast pripada Laguna sokovima, a u kategoriji gaziranih pića Lidlovom Freewayu

GfK Consumer Panel kontinuirano prati potrošnju hrvatskih kućanstava posljednjih 17 godina te nudi odgovore na pitanje kako se mijenjaju kupovne navike kroz vrijeme.

Analizirali smo kupovno ponašanje u razdoblju veljača 2016. – siječanj 2017. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci te uvidjeli da su voćni sokovi izgubili dio vrijednosti u kupovinama za potrebe kućanstva, dok su gazirana pića zadržala ukupnu vrijednost.

DVA KRITERIJA
Osam od deset kućanstava kupuje voćne sokove za potrebe kućanstva, a slična je i penetracija gaziranih pića. Laguna, Fructal, Vindi i Lidlove marke bilježe najveći rast vrijednosti u kategoriji voćnih sokova.

Pritom najveći rast pripada Laguna sokovima koji uzimaju dio vrijednosti svim vodećim konkurentima. U direktnim bitkama Laguna najviše uzima To sokovima, a izrazito je visok afinitet razmjene u slučaju Fis sokova.

Koliko su uspješni vodeći igrači u 2016. godini? Sučelili smo ih s obzirom na dva kriterija: penetraciju i SOW (Share of Wallet). Laguni pripada najveći rast penetracije i najveći rast SOW-a.Bravo sokovi također povećavaju broj kupaca, dok Fructal, Juicy i To zadržavaju jednak broj kupaca. Rast SOW-a bilježe i Fructal, To, Vindi i Dizzy. U kategoriji gaziranih pića Cockta, Coca-Cola, Schweppes i Lidlove marke bilježe najveći rast vrijednosti.

Pritom najveći rast pripada Freeway sokovima koji uzimaju dio vrijednosti svim vodećim konkurentima.

U direktnim bitkama Freeway najviše uzima Coca-Coli i bratskom brendu Sitiju s kojim ima izrazito visok afinitet razmjene, a visok je i afinitet razmjene s Trentom i Partyjem.

Prethodni članakNjemački trgovinski višak ponovo porastao u svibnju
Sljedeći članakMiloje Rončević – Tehno-Ron