Bezalkoholna pića – Kupovne navike: Pipi obilježio 2017. godinu

Osam od deset kućanstava kupuje voćne sokove za potrebe kućanstva, a slična je i penetracija gaziranih pića. Inka, Pipi, Fanta, Schweppes i Vindi bilježe najveći rast vrijednosti u kategoriji gaziranih sokova. Pritom najveći rast pripada Pipi sokovima koji uzimaju dio vrijednosti svim vodećim konkurentima.

GfK Consumer Panel kontinuirano prati potrošnju hrvatskih kućanstava posljednjih 18 godina te nudi odgovore na pitanje kako se mijenjaju kupovne navike kroz vrijeme. Riječ je o kontinuiranom istraživanju u kojemu se podaci prikupljaju na temelju dnevnika kupovine koji ispunjava 1.500 kućanstava u Hrvatskoj pri čemu je uzorak reprezentativan prema regiji, veličini naselja, broju članova kućanstva te broju djece ispod 14 godina.

Analizirali smo kupovno ponašanje bezalkoholnih pića (voćnih sokova i gaziranih bezalkoholnih pića) u razdoblju 2017. u odnosu na 2016. godinu te uvidjeli da su voćni sokovi izgubili dio vrijednosti u kupovinama za potrebe kućanstva, dok su gazirana pića povećala ukupnu vrijednost.

USPJEŠNOST VODEĆIH
Osam od deset kućanstava kupuje voćne sokove za potrebe kućanstva, a slična je i penetracija gaziranih pića. Inka, Pipi, Fanta, Schweppes i Vindi bilježe najveći rast vrijednosti u kategoriji gaziranih sokova.

Pritom najveći rast pripada Pipi sokovima koji uzimaju dio vrijednosti svim vodećim konkurentima. U direktnim bitkama Pipi najviše uzima Coca-Coli, koja unatoč tome bilježi ukupni rast vrijednosti brenda.

Pipi nadalje uzima dio vrijednosti Lidlovim markama gaziranih pića, a Pepsi, Fanta i Sky podjednako sudjeluju u rastu Pipija. Pritom je najveći intenzitet razmjene između Pipija i Lidlovih marki te Pipija i Coca-Cole, dok je najmanji između Pipija i Fisa te Pipija i Kauflandovih marki gaziranih pića.

Koliko su uspješni vodeći igrači u 2017.? Sučelili smo ih na kriteriju penetracije koji je ključan prediktor rasta. U voćnim sokovima najveći rast broja kupaca pripada trgovačkim markama Interspara. Značajan rast bilježe i Laguna, Cappy te Lidl TM.

Juicy i Maraska također blago povećavaju broj kupaca. S druge strane, Fructal, Bravo i Fis imaju najveće smanjenje broja kupaca. U gaziranim pićima najveći rast broja kupaca ostvarili su Vindi, Pepsi i Schweppes. U plusu su gotovo svi vodeći brendovi, a Coca-Coli smanjenje penetracije nije naškodilo da ostvari vrijednosni rast.

Prethodni članakSensation – limunska trava
Sljedeći članakEkološka proizvodnja: Prilika za brendiranje domaćih tvrtki