Bezalkoholna pića – Medijska prisutnost: Cola Wars – Coca-Cola vs. PepsiCo

Analizirali smo medijsku zastupljenost dva vodeća brenda gaziranih pića u cola segmentu – Coca-Cola i PepsiCo, a koji je rezultat doznajte u nastavku.

“Cola wars” pojam je koji se odnosi na rivalstvo tvrtki Coca-Cola i PepsiCo, koje je započelo 70-ih godina prošlog stoljeća te se nastavilo sve do današnjih dana. Na svjetskoj poslovnoj sceni PepsiCo je zabilježio pobjedu – od 1. siječnja 2025. preuzima opskrbu 20.000 Subway restorana pićima i grickalicama, istisnuvši tako Coca-Colu s te pozicije.

A kakvo je stanje na hrvatskim internetskim portalima u Coca-Cola vs. PepsiCo rivalstvu, istražili smo tijekom travnja ove godine. Pritom je ukupno zabilježeno 239 objava na hrvatskim portalima u kojima se spominje jedan ili oba navedena brenda a Coca-Cola je iz te usporedbe izašla kao uvjerljivi pobjednik.

TEMATSKA SLIKA
U nastavku donosimo koje su teme bile aktualne za Coca-Colu tijekom travnja (isključeno je 85 članaka u kojima se Coca-Cola usputno spominje):

Coca-Cola je veliku medijsku zastupljenost na hrvatskim internetskim portalima ostvarila zahvaljujući aktivnostima usmjerenima na društveno odgovorno poslovanje – tijekom travnja aktualno je bilo partnerstvo s Plazma Sportskim igrama mladih, a značajan je broj objava donijelo i sudjelovanje u projektu “Od izvora do mora” u suorganizaciji s Konzumom, Jutarnjim listom i Udrugom gradova. Osim društveno odgovornog poslovanja, medijske objave Coca-Coli je donijela i dodjela kulinarskih stipendija Raise the Bar te podržavanje inicijative za izbor inženjerke godine. Ostale teme koje su pridonijele medijskom publicitetu su: oglasi za radna mjesta, rješavanje slučaja trovanja u Rijeci, prodaja Plazma keksa s istekom roka trajanja, recepti te nekoliko korporativnih vijesti i vijesti s burze na svjetskoj razini.

PepsiCo je imao značajno manju zastupljenost na portalima – zabilježeno je 25 objava, od kojih se osam odnosi na usputna spominjanja. Teme u okviru kojih se pojavljivao uglavnom su na svjetskoj razini i odnose se na  pregovore o povratku proizvoda tvrtke PepsiCo u Carrefourove trgovine. Zabilježeno je i nekoliko vijesti s burze te vijesti o poslovanju.

Prethodni članakKing čaše u slojevima
Sljedeći članakSokovi – Cjenovne akcije porasle za 10% u 2023. godini