Bezalkoholna pića – Tržište: Osvježavajući rast prodaje

bezalkoholna-pica-trziste-ftd 777Kategorija bezalkoholnih pića ostvarila je vrlo dobar prodajni rezultat koji se očituje kako u rastu količinske prodaje od 4,5%, na ukupno prodanih 224,3 milijuna litara, tako još i više u pogledu vrijednosne prodaje koja je rasla za 6%, na utrženih 1,6 milijardi kuna

Kategorija obuhvaća sve vrste bezalkoholnih pića, kao što su gazirana pića (najčešće cola, naranča, limun i tonic, ali dolaze i u drugim okusima ili kombinacijama), ledeni čajevi, prirodni sokovi i nektari, voćni sirupi te aromatizirane vode.

bezalkoholna-pica-kolicinska-prodajaU kategoriju nisu uključeni proizvodi namijenjeni za industrijsku upotrebu koji se prodaju u specijaliziranim prodajnim kanalima. Nisu uključeni ni energetski napitci kao ni mješavine piva ili alkoholnih pića s gaziranim sokovima.

Vodeći proizvođači po količinskom udjelu su (abecednim redom): Coca-Cola (Coca-Cola, Fanta, Schweppes, Cappy, Nestea), PepsiCo (Pepsi, 7UP, Mirinda), Sarajevski kiseljak (Sky Cola), Stanić (TO, Juicy), Vindija (Vindi, FIS). Trgovačke robne marke u kategoriji bezalkoholnih pića zauzimaju 7% količinskog udjela.

GAZIRANO NAJPOPULARNIJE
Prodaja ne uključuje diskontne trgovine (Lidl), cash&carry, drogerije, specijalizirane trgovine pićima, vinarije, HoReCa kanal kao ni institucionalnu prodaju te sezonske trgovine (otvorene kraće od šest mjeseci godišnje).

vaznost tipa prodajnog mjesta-bezalkoholna picaU zadnjih godinu dana (travanj 2015. – ožujak 2016.) kategorija bezalkoholnih pića ostvarila je vrlo dobar prodajni rezultat koji se očituje kako u rastu količinske prodaje od 4,5%, na ukupno prodanih 224,3 milijuna litara, tako još i više u pogledu vrijednosne prodaje koja je rasla za 6%, na ukupno utrženih 1,6 milijardi kuna.

podjela prema vrsti proizvoda (kolicinska prodaja)Kroz supermarkete se proda više od trećine (34%) ukupne količine bezalkoholnih pića, a potom dolaze tri formata koji su praktički izjednačeni: hipermarketi imaju 19%, a velike i srednje trgovine mješovitom robom po 18%.

Primjetnih 7% imaju i male trgovine mješovitom robom, dok su na začelju benzinske postaje s 2% udjela u količinskoj prodaji.

Gazirana bezalkoholna pića su uvjerljivo vodeća u pogledu podjele prema vrsti proizvoda s 57,2% količinskog udjela.

Slijede voćni nektar s 13,3%, aromatizirana voda s 12,8%, ledeni čajevi sa 7,6%, voćni sirupi s 5,2% te voćni sokovi s 3,5%, dok sve ostale vrste imaju svega 0,4% udjela u količinskoj prodaji.

berislav znidarcic- nielsen-potpis

Prethodni članakMonsanto odbio novu ponudu Bayera
Sljedeći članakHrvatski Surf’n’Fries najavljuje širenje u Rusiju